16. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 1. 2003
Jeff Rigsby napsal: "Zdá se, že odsun sudetských Němců z Československa je obdobný osudu Palestinců. V obojím případě šlo, jak se zdá, o případ etnického očišťování. A v obou případech je pravděpodobné, že lobbisté na straně obětí přehánějí rozsah křivd. Přesto však je zjevné, že k nespravedlnosti došlo."

Násilný odsun sudetských Němců nebyl událostí, kterou by bylo lze jednoduchým způsobem vysvětlit. Studuju toto téma už několik let a znám většinu materiálu, který k tomu existuje v angličtině a v češtině a do určité míry i v němčině). Šlo podle mého názoru o zcela neopakovatelné události.

Musím kategoricky zdůraznit, že nevidím žádné přímé paralely mezi událostmi v Izraeli a v Československu v období těsně po druhé světové válce.

Kromě toho, účelem studia historie není začlenit minulost do nějakých jednoduchých rétorických škatulek, ale ukázat, že je minulost svou podstatou složitá a že není rozumné přiklánět se k běžným a často mytologizujícím vysvětlením, které lehce podporují ten či onen argument.

Eric Hobsbawm argumentuje ve své knize O historii, že:

"...toto je jedním z důvodů, proč si lidé berou velmi málokdy poučení z historie. Svět totiž čelí dvěma silám, které nám zakrývají výhled. Jednou ... je ahistorický, inženýrský přístup k řešení problémů, prostřednictvím mechanických modelů a nástrojů... nemá perspektivu a nedokáže si poradit s ničím, co v modelu neexistovali od samého začátku. Jedné věci je si historik vědom: víme, že se nám nepodařilo do modelu včlenit všechny variabilní skutečnosti a že ty ostatní věci mimo nikdy nejsou stejné...

Druhou silou ...je systematické zkreslování historie pro iracionální účely. Proč ... nutí všechny režimy, aby mladí lidé studovali ve škole historii? Nikoliv proto, aby pochopili svou společnost a to, jak se proměňuje, ale proto, aby ji schválili, aby na ni byli hrdí, aby byli dobrými občany USA nebo Španělska nebo Hondurasu nebo Iráku. A stejné je to s příčinami a hnutími. Historie jako inspirace a ideologie má v sobě vestavěnou tendenci stát se sebeospravedlňujícím mýtem. Nic není nebezpečnějším šátkem na oči, jak to dokazuje historie moderních národů a nacionalismů.

Úkolem historiků je snažit se odstraňovat lidem z očí tyto šátky, anebo alespoň je trochu -- anebo občas -- nadzvednout a tím sdělovat současné společnosti určité skutečnosti, z nichž může mít prospěch, i když je nechce poslouchat."

Hobsbawm, 1999, str. 47

A proto jsou soupeřící interpretace odsunu, jaké zastávají Češi, sudetští Němci a čeští antikomunističtí disidenti, tak důležité a proto je pokračující ustupování Václava Havla před požadavky sudetských Němců tak chybné. Havlova interpretace událostí je nenapravitelně nesprávná, stejně jako interpretace těchto událostí od mnoha sudetských Němců a Čechů. Nedebatuje se o tom, co se ve skutečnosti v minulosti stalo, ale lidé se hádají o soupeřící mýty.

Autor je historik, zabývající se Českou republikou, který žije v Londýně. Přinášíme překlad příspěvku, který původně vyšel anglicky na stránkách blueear.com (viz zde).

15. 1. 2003

Podle očekávání (viz analýza BL zde) skončila všechna tři kola první volby nového prezidenta bez výsledku. Nejvíce hlasů získal v prvním kole Václav Klaus, 92 ve sněmovně a 31 v Senátu. Petr Pithart dostal ve sněmovně 20 hlasů a v senátu 35.

V druhém kole získal Klaus 77 hlasů ve sněmovně a 32 hlasů v Senátu. Pithart dostal 46 hlasů ve sněmovně a 43 hlasů v Senátu.

V třetím kole Klause podpořilo 80 poslanců a 33 senátorů, pro Pitharta bylo 44 poslanců a 40 senátorů. Při stoprocentní účasti poslanců i senátorů při volbě potřeboval vítěz nejméně 141 hlasů. Druhá volba se má konat později.

16. 1. 2003
Snad žádný z komentátorů, předpovídajících výsledky středeční volby presidenta, neočekával tak výrazný úspěch Václava Klause. Přesněji: téměř se nepočítalo s jeho umístěním na první příčce a také se očekávalo, že rozdíly v zisku hlasů mezi třemi nekomunistickými kandidáty nebudou tak velké.
15. 1. 2003
Velký německý filosof Immanuel Kant se domníval, že moc feudálních vládců nad společnosti je hlavní příčina válek. Války vyhlašují a vedou králové a knížata, kteří v případě vítězství získávají další území, v případě prohry je jejich ztráta nepatrná. Prostí občané v bojích umírají a tyto nákladné zábavy aristokratů platí. O válce a míru však rozhodnout nemohou.
16. 1. 2003

Tony Blair včera přesvědčivým projevem zvítězil nad původci rozbrojů ve své Labouristické straně a přesvědčil svou rozhádanou stranu, aby ho podpořila ve věci války proti Iráku. Projevem, který list Guardian nazývá dnes "bravurním", obránil tuto část své zahraniční politiky.

"Někdy musí premiér říci lidem to, co nechtějí, aby říkal, ale o čem jsme přesvědčeni, že je nutné to říci, protože hrozba je reálná a pokud se jí nebudeme zabývat, na důsledky naší slabosti doplatí budoucí generace," řekl ve sněmovně. Blair varoval, že dříve nebo později teroristé získají ze země, jakou je Irák, zbraně hromadného ničení.

Blair se má sejít 31. ledna s Georgem Bushem v Camp Davidu. Tam budou rozhodovat, zda zahájit válku v reakci na zprávu zbrojních inspektorů z 27. ledna, anebo zda dát Hansu Blixovi ještě "další čas". Britská armáda se domnívá, že k vojenským akcím by mohlo dojít ještě v dubnu nebo v květnu, před letními horky.

Tento týden znovu ostře protestovali biskupové anglikánské církve proti plánům na invazi do Iráku. Konstatovali, že podle jejich názoru neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by Irák vlastnil zbraně hromadného ničení, a že bez nich by bylo vést válku proti Iráku "morálně neospravedlnitelné". Předseda Skotské nacionální strany obvinil Blaira, že se prý bojí svých vlastních řadových poslanců, a proto nedovolí, aby se v Dolní sněmovně konala o Iráku normální debata. "Skotský parlament takovou debatu uskutečnil."

(Podrobnosti např. zde.)

15. 1. 2003
Předseda Konventu Evropské unie Valéry Giscard d'Estaing shrnul své postřehy a náměty z práce tohoto diskusního fóra, které si dalo za úkol připravit zásadní reformu Evropské unie. Přinášíme druhou část překladu textu, který vyšel ve francouzském deníku Le Monde 14. ledna.
První část této zprávy je zde.
16. 1. 2003
Proč lidé v Americe nehlasují ve svém vlastním (ekonomickém) zájmu, zde, zamýšlí se americký deník New York Times a dospívá k názoru, že u nich triumfuje nad sebezájmem pocit naděje, že jednoho dne zbohatnou, tak se musejí chovat už nyní jako bohatí, nikoliv jako chudí lidé:
16. 1. 2003
Rozhlasová stanice BBC Radio Four vysílala tento týden jako první pořad nové série programu Taking a Stand šokující půlhodinový rozhovor známého mezinárodního reportéra Fergala Keana s Irem Colmem O'Gormanem, obyvatelem malého irského městečka Wexford, kterého od čtrnácti let - začátek osmdesátých let - několik roků pravidelně sexuálně zneužíval místní katolický kněz, vážená osobnost tamější komunity. Teprve na příkladu individuálního svědectví, podaného artikulovaně inteligentním, dospělým člověkem, si posluchač uvědomil, jak drasticky traumatizující je zážitek sexuálního zneužívání v dětství. (Viz zde, tam si mohou čtenáři BL celý rozhovor v angličtině také poslechnout.)
15. 1. 2003

Stránky pro internetový chat budou muset obsahovat nouzová tlačítka pro pomoc dětem, na něž by se při virtuálním rozhovoru zaměřil zájem pedofilů. To je součástí nových předpisů, které zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. Zároveň budou muset mít chatovací stránky jasně viditelná bezpečnostní opatření, která budou bránit pedofilům, aby si tam připravovali své oběti. Předpisy také požadují, aby dětští účastníci diskusí nepublikovali o sobě osobní informace. Děti mají být varováni, aby nezveřejňovaly svá telefonní čísla ani emailové nebo domácí adresy.

Britská vláda se chystá zahájit reklamní kampaň, financovanou částkou jednoho milionu liber, jejímž cílem bude informovat rodiče, jak funguje internet a chatovací stránky, aby byli schopni poučit své děti o nebezpečích, skrývajících se na internetu. Šokující televizní reklamy běží v této věci v britské televizi po celý leden. (Další podrobnosti jsou v angličtině např. zde.)

V deníku Guardian hovořil pětačtyřicetiletý Peter Saunders, zakladatel Národní asociace pro lidi, kteří byli v dětství terčem sexuálního násilí, o tom, že bylo pro něj nesmírně obtížné vyrovnat se v dospělosti s traumatem, které zažil v dětství. Sexuální zneužívání dětí je podle něho "absolutní zradou dětské důvěry. Saudersovu organizaci financuje britské ministerstvo zdravotnictví. Během prvních dvou měsíců od založení této organizace se s ní spojilo 2500 lidí, 60 procent žen a 40 procent mužů. Počet postižených mužů Saunderse překvapil.

Komisařka londýnské policie a mluvčí šéfů britských regionálních policií (Británie nemá, jako záruku před vznikem totalitního státu, centralizovanou celostátní policii) Carole Howlettová , konstatovala, že za posledních pět let došlo k velkému růstu pedofilie na internetu a varuje, že právě na internetu poroste šíření pedofilie nejintenzivněji. Ve Spojených státech byla shromážděna data ohledně osob, zatčených za to, že se na internetu dívali na dětskou pornografii. Třicet procent těchto osob někdy sexuálně zneužívalo děti.

Howlettová požaduje vytvoření integrovaného systému v rámci IT, na němž by spolupracovaly všechny instituce, zabývající se ochranou dětí.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

K tomu dodává Dominik Joe Pantůček:

16. 1. 2003

Ministr kultury Pavel Dostál ve středu večer navštívil zahájení letošní části Projektu 100 Asociace českých filmových klubů, které se konalo v kině Aero v Praze na Žižkově. Dostál sice přišel pozdě a během celého úvodního projevu Jiřího Králíka se bavil s Pavlem Landovským, nicméně je nutno pochválit, že svou přítomností vyjádřil podporu tomuto záslužnému projektu, v jehož rámci kupuje Asociace českých filmových klubů každoročně deset zajímavých celovečerních filmů.

Večer byl zahájen promítáním poněkud kontroverzního celovečerního filmu Noční hovory s matkou od režiséra Jana Němce, který v šedesátých letech proslul zejména svou vynikající studií dobrovolné konformnosti a kolaborace lidí vystavených totalitnímu útlaku, filmem O slavnosti a hostech. Noční hovory s matkou jsou bohužel nesmírně sebestředný a neuspokojivý film; nicméně to byl první český celovečerní film, který měl premiéru na internetu. Ta byla také neuspokojivá, neboť se ukázalo, že technologie, dostupná běžnému českému divákovi, řádné zhlédnutí filmů dosud neumožňuje, a tak se Němec posléze rozhodl zveřejnit svůj film normálním způsobem.

16. 1. 2003
Ktosi využil svetskú príležitosť a usmial sa nad cestovaním bývalých a terajších komunistov -- niekdajších oficiálnych ateistov -- do Vatikánu. Akoby toho nebolo dosť, ďalší pripojil karikatúru. Mimochodom, nebola primitívnou demonštráciou toho, že komunisti odťahujú človeka od Boha. Bola o opačnom príbehu: o návrate zbúraného anjela, posla vedeckého humanizmu, do lona večnej matky cirkvi. Kruh dejín sa zatvára. Nietszche by si síce svojho Prometea predstavoval ináč, ale... Uznávam, vysmievať sa zo starších, nie je žiadna zábava. A v tomto prípade ani nebola hlavným zámerom.
15. 1. 2003
Ve čtvrtek 16. ledna se v Brně schází dopravní odborníci z řad nevládních organizací a státních institucí společně se zástupci místních samospráv, aby zde diskutovali o tématu bezpečnosti chodců v městském provozu. Diskutovat by se zde mělo především o možnostech a způsobech prosazování takových dopravních řešení, která budou k chodcům vstřícná a přispějí k jejich větší bezpečnosti. Seminář, který je jedním z řady aktivit reagujících na postup Odboru dopravy MMB rušícího vybrané přechody pro chodce, organizuje občanské sdružení NESEHNUTÍ Brno.

(Toto je tisková zpráva sdružení Nesehnutí.)

16. 1. 2003

Na základě žádosti Úřadu finanční kriminality a ochrany státu v úterý konečně zasedl imunitní a mandátový výbor Senátu (předchozí dva pokusy byly neúspěšné). Dvanáct členů rozhodlo v poměru 7:5, že doporučí Senátu, aby senátor Železný byl zbaven imunity a vydán k trestnímu stíhání. Proti byl senátoři za ODS a KSČM. Předseda komise Hadrava (US-DEU) zdůvodnil rozhodnutí takto: "Jsme toho názoru, že tato kauza má jiný charakter než politický a že tedy nesouvisí s výkonem mandátu senátora."

Železný namítal, že jemu byla známa jen 3 obvinění a že do Senátu přišlo obvinění celkem sedm. Tedy 4 nová, jemu zcela neznámá, na jejichž prostudování měl čas jen 6 dnů, což je nedostatečné. Žádal o 14 denní odklad jednání. Výbor mu nevyhověl.

Proti argumentům, které položil Železný na stůl, na kameru senátor Falbr (ČSSD) a řekl: "Pokud je přesvědčen o tom, že kauza je od počátku zmanipulovaná, že se důkazy vyrábějí proti němu, pak bude pro něj snadné dokázat to u soudu."

Já jen podotýkám, že takto bledého Železného diváci na obrazovkách ještě neviděli. O tom, zda Železný bude nebo nebude vydán k trestnímu stíhání, rozhodne Senát 23. ledna.

15. 1. 2003

Dovoluji si Vás upozornit na stránky, které se věnují záměru společnosti RadioMobil spustit v únoru kontroverzní změny v mobilní telefonní síti T-Mobile. Chceme poskytnout uživaatelům sítě T-Mobile informace, které od svého operátora nemají. Viz http://tmo.webpark.cz, píše Roman Joura.

Edvard Beneš
14. 1. 2003
Věra Olivová

Vlna nenávistného útoku na demokratické tradice první republiky se zvedla již bezprostředně po Mnichovu a dále zesílila po nacistické okupaci 15.března 1939. Ke slovu se přihlásily různé české krajně pravicové a fašistické proudy, které se v demokratickém režimu první republiky nemohly prosadit. V souladu s nacistickými stanovisky pokládaly první republiku za historický omyl. Kolaborantští protektorátní politikové a novináři popírali jakoukoli aktivní účast českého národa na vzniku samostatného státu.

Spolu se zhroucením nacistické moci a s uvolněním prudkého národního a politického útlaku došlo po roce 1945 i k všeobecné politické radikalizaci. Mimořádně negativním prvkem narušujícím bezprostřední kontinuitu nové republiky s meziválečným vývojem bylo výrazné oslabení starší a střední generace inteligence, které bylo výsledkem decimační nacistické politiky. Porušení generační rovnováhy oslabovalo odolnost mladé inteligence - především inteligence humanistické - vůči komunistické ideologii, která měla rozhodující oporu právě v nové mocenské konstelaci střední a východní Evropy.

Únor roku 1948 toto období tvrdě a jednoznačně ukončil. Jako politický vazal Sovětského svazu se Československo stalo jeho vazalem i ideologicky a kulturně. Jednou z mimořádně důležitých rovin, po které tento proces ideově-politické závislosti probíhal, byla nová systematická destrukce demokratických tradic první republiky.

Více než trapně působí odsudky první republiky a Edvarda Beneše zvláště v pracích Zdeňka Fierlingera, který se na československé politice aktivně podílel. Na řečnickou otázku "Kdo nese zodpovědnost za Mnichov ?" odpovídá pak bez zaváhání: "Byl to Beneš."

Bohatství historického materiálu, který po sobě zanechala první republika, začalo však postupně promlouvat k těm nemnohým mladým historikům, kteří začali toto období - přes odlišné tendence stranických orgánů - odborně zpracovávat. Byli příslušníky generace, která absolvovala část svých vysokoškolských studií ještě ve svobodné atmosféře let 1945-1948. Byli sice poplatni komunistické ideologii, ale jejich zájem o historii způsobil, že již koncem padesátých let se z jejich pera objevovaly první materiálové studie o zahraniční i vnitřní politice meziválečného Československa.

Normalizace sedmdesátých let tento proces obnovy demokratických tradic první republiky drasticky zastavila.

Prostor, který se po r. 1989 otevřel pro seznámení širší veřejnosti s dějinami první republiky a s její demokratickou tradicí zůstal nenaplněn. V soudobé publicistice se kolem tohoto období moderních českých dějin rozhostilo nejen rozpačité mlčení, ale v nové podobě se objevila i řada jeho starých deformací

Dvacet normalizačních let, spojených s tvrdou politickou perzekucí a rigidní komunistickou desinterpretací dějin, prohloubilo zásadním způsobem ideovou diskontinuitu s demokratickou minulostí první republiky. Právě v tomto normalizačním období byla hluboce rozrušena i základní Masarykova ideová koncepce navazující na demokratické tradice českých dějin - Jan Hus, Komenský, Havlíček, Palacký - doplněná Edvardem Benešem o mírovou politiku Jiřího z Poděbrad.

A právě tato diskontinuita umožnila, že se v nové svobodě po roce 1989 mohl prosadit zcela odlišný pohled na československé a české dějiny. V nejucelenější podobě je vyjádřen v obsáhlé publikaci vzešlé z disentu, z okruhu Charty 77 a věnované českým dějinám nové doby. Kniha vyšla pod pseudonymem Podiven, do něhož se spojili tři autoři - právník a politolog Petr Pithart, psychiatr a psychoanalytik Petr Příhoda a historik Milan Otáhal. Byla vydána ve značném nákladu a je reprezentativní publikací nového ideového pojetí českých dějin. Nazírá je z univerzalistického zorného úhlu katolické církve. Vyzdvihuje do popředí období baroka, nenalézá porozumění pro národní obrození, zpochybňuje vznik samostatného československého státu a odmítá jeho demokratickou reprezentaci v čele s Masarykem a Benešem.

Nejde o systematický historický výklad podložený studiem pramenného materiálu, ale především o hodnotící soudy, k nimž autoři dospívají svými úvahami. Základní příčinu dramatického vývoje 20.století spatřují autoři v úpadku a sekularizaci křesťanského náboženství. Je více než s podivem, že autoři používají k charakteristice versailleského systému terminologii německé nacionální publicistiky a označují ho za "versailleský diktát". Pod zorným úhlem svých základních premis hodnotících obecný meziválečný vývoj, přistupují autoři k výkladu o Československu. Odmítají, že by vytvoření samostatného státu bylo završením snah minulých generací. Popírají aktivní podíl českého a slovenského národa na vzniku Československa.

Toto jsou hlavní myšlenky předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše, historičky Věry Olivové z rozsáhlé polemiky s pojetím československé historie, Petra Pitharta, Petra Příhody a Milana Otáhala, skrytých původně pod pseudonymem PODIVEN.
Součástí knihy je i recenze knihy Wenzela Jaksche Cesta Evropy do Postupimi - Vina a osud v podunajském prostoru.
Celou studii, která vyšla jako kniha v roce 2001, publikujeme on-line v knihovně Britských listů ZDE. Velikost textu je 157 kb HTML kódu, takže buďte prosím trpěliví při jeho načítání z databáze...
[print HTML, 157 kb] [print HTML ZIP, 61 kb]
14. 1. 2003

Prémie na odchodnou pro bývalé ministry?

Minulá vláda na svém posledním zasedání spustila pilotní projekt internetového tržiště pro veřejnou správu. Zatím přes něj musí státní sektor nakupovat do 2 milionů vše co souvisí s počítači. Provozovatelé e-tržišť si ale berou 3% z obratu. Časem budou muset na internetovém tržišti nakupovat státní úřady a organizační složky státu všechny dodávky zboží a služeb do 2 milionů korun. Aspoň to tak plánuje Úřad pro veřejné informační systémy. Ministerstvo pro místní rozvoj už v tomto smyslu připravuje novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Jako nápad to nevypadá špatně.
15. 1. 2003

Veĺká lotéria

Radovan Geist
Honoré de Balzac svojho času povedal: "Za každým veľkým majetkom sa skrýva veľký zločin." Výrok, zaváňajúci dnes nepopulárnym sociálnym revolucionárstvom, sa dostal minulý rok do nečakane nového svetla. Worldcom, Enron, Andersen, Adelphia, Xerox, Tyco, Global Crossing, Conseco... kedysi superstars amerického sna o večnej prosperite sú dnes synonymom neistoty, či dokonca podvodov.
15. 1. 2003
Muži se už přes sto let snaží zkrotit ženský orgasmus. A každá ženská má přece povinnost, aby se jí líbil i ten sex, který nechce, poznamenává ironicky Germaine Greer v deníku Times... (viz zde.)
Srdce nebo otazník?
15. 1. 2003

Jakoby teprve včera bylo pomyslně dokončeno dílo Jiřího Davida, neboť se Srdce na Hradě na malou chvíli proměnilo v otazník. Zasloužili se o to mladí studenti uměleckých škol kteří v rámci projektu "Z toho ven" vylezli na lešení a zakryli asfaltovou lepenkou levou polovinu svítícího objektu. Podařilo se jim to včera až na třetí pokus, neboť předcházející pokusy (30.12.2002 a minulý týden) jim policie překazila.

Bezmocná Správa Pražského hradu nakonec situaci vyřešila tím, že Srdce odpojila od elektrického proudu a aktéři odvážného happeningu museli po opuštění lešení podat policii vysvětlení. Vysvobozeni byli až ministrem kultury, který se radil s presidentem Havlem, a oba uznali čin studentů jako "umění ve volném prostoru". Škoda že to tak nepojal president při výstavě Politik-um, kdy musel být Podebalu odstraněn nápis Zimmer frei.

Na místo se dostavil i autor původního konceptu Srdce Jiří David a marně se snažil přimět Správu Hradu, aby instalaci studentů zachovala. Bezpečnostní hlediska ale dostala přednost před výtvarným záměrem. Čin studentů byl nepochybně odvážný a docela riskantní, neboť lešení je ukotveno pouze k basilice. Jiří David k akci pro Britské listy uvedl, že využívání jiného originálu je sice vždy nekorektní, nicméně obsahově proti tomu nic nemá. Akci považuje za pozitivní a za studenty se postavil.

Jestliže koncept Jiřího Davida byl mnohoznačný v interpretacích jeho svítícího Srdce, pak koncept studentů využil mnohem jasnější symboliku. Studenti skvěle využili mediality Srdce k demonstraci svého vlastního postoje a celou věc posunuli do roviny společensko-politicko-sociálního projektu. V předvečer volby hlavy státu je symbolika jejich činu také použitelná.

Před časem se hodně diskutovalo o tzv."citaci" umění, o zneužití díla jiného autora k vlastnímu uměleckému záměru. V tomto případě byl rámec otázek týkající se autorského práva překonán právě proto, že studenti pracovali především s vizuální pamětí a zkušeností, což již ostatně v Srdci na Hradě započal Jiří David sám. Ten přenesl Havlovo srdce známé z jeho podpisu do žité reality, kterou studenti znejistili tím, že srdce symbolicky "přemalovali" na otazník.

Zdá se, že mladá umělecká generace se snaží vystupovat s mnohem větší upřímností. Na letáčku k akci také napsali: "Jestliže se vytratí láska a porozumění, jestliže lidstvo přestane vnímat významy sdělení těch, kteří jsou jejich součástí a bude zkoumat pouze formy a ne obsahy, zbudou jen otazníky, které se rozsvěcují spolu s diskursem o budoucnosti českého trůnu a směřování lidstva vůbec. Jsou vám tedy otazníky bližší než jistota tepajících srdcí?"

(Další fotografie z balení srdce na Pražském hradě jsou zde.)

15. 1. 2003
I v Iowě zemědělci nyní pěstují "Pharmacorn", kukuřici, geneticky modifikovanou tak, aby se dala užívat při výrobě léků. Pěstuje se tam kukuřice obsahující bílkovinu, která má léčebné účinky pro pacienty trpící cystickou fibrózou. Včleňování této léčebné bílkoviny do kukuřice je čtrnáctkrát levnější než výroba léků ze stejné substance. Připravuje se kukuřice s přibližně 360 nejrůznějšími léčebnými substancemi, proti vysokému tlaku, proti srdečním chorobám, proti cukrovce.
16. 1. 2003

Od začátku února budou k dispozici Britské listy uživatelům v tištěné formě ve videokavárně v Příbrami, Dlouhá ulice 93, Příbram 2, napsal nám Tomáš Božek.

5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?   
16. 1. 2003 Povolební otazníky Zdeněk  Jemelík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown
16. 1. 2003 Pedofilie a katoličtí kněží: konkrétní šokující případ   
16. 1. 2003 O padnutých anjeloch a ich vzťahu k cirkvi Martin  Muránsky
15. 1. 2003 2002 - rok finančných škandálov Radovan  Geist
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
15. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Srdce na Hradě se proměnilo v otazník Jan  Paul
15. 1. 2003 Sémě potíží: o geneticky modifikovaných plodinách   
14. 1. 2003 Veřejné zakázky: 3% výpalné z dodávek vládě Martin  Kunštek

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 Všechna tři kola prezidentské volby skončila bez výsledku   
14. 1. 2003 Co je přímá demokracie? Jiří  Polák
14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2003 Kdo na Hrad patří, ať tam je Vladimír  Rott
13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
12. 1. 2003 Kdo bude příštím prezidentem ČR   
12. 1. 2003 Ještě jednou o prezidentských milostech Zdeněk  Jemelík
10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
10. 1. 2003 Devítihlavá saň česko-slovenské státnosti Štěpán  Kotrba
9. 1. 2003 Rozpad? Ne, byla to státní porážka! Petr  Uhl

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2003 Protesty proti invazi do Iráku v britském parlamentě sílí   
16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?   
15. 1. 2003 Odcházející monarcha vyzval k válce Milan  Valach
14. 1. 2003 Afghánistán: Mluvil jsem s členem Karzaiovy vlády Martin D. Brown
8. 1. 2003 Policie v Londýně zatkla teroristy připravující jed   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka   
2. 1. 2003 Povede válka proti Iráku k oživení stagnující americké ekonomiky?   
1. 1. 2003 Američané přiznali, že bombardovali pákistánská vojska   
1. 1. 2003 Jsou světové vyhlídky na prahu roku 2003 pochmurné?   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik
3. 12. 2002 Investigace nebo propaganda? Jan  Čulík