31. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 7. 2002

Právní souvislosti údajné sebevraždy Roma na brněnské policejní služebně vzbuzují důvodné pochybnosti

Již třikrát neumožnila inspekce ministra vnitra poškozeným ani jejich zmocněnci přístup do spisu v závažné kauze dosud nevyjasněného úmrtí romského občana pana Vladimíra Pechy z 19. června tohoto roku. Vladimír Pecha zemřel údajně na následky pádu z okna policejní stanice v Malátově ulici, v Brně - Králově Poli [1]   . Jeho družce, která vystupuje v tomto případě jako poškozená, jsou odnímána její základní procesní práva. Poškozené romské občance, která se zemřelým čeká dítě, byla již od počátku pracovníky inspekce upírána její základní práva a přístup do spisu jí byl odmítnut s jednoduchým odůvodněním, že "na to nemá právo". Poté, co se případu ujal právní koordinátor Občanských právních hlídek[2]    Jiří Kopal, který poškozenou zastupuje jako její zmocněnec, naráží i on na odpor ze strany inspekce ministra vnitra. Nyní použili pracovníci brněnského pracoviště inspekce nový - nezákonný - důvod k odepření přístupu do spisu: dovolená pracovníka, který by měl případ šetřit!
31. 7. 2002

Během dneška se v pražské věznici na Pankráci opakuje situace z loňského listopadu: opět zahájilo hladovku původně 32 ruskojazyčných vězňů, k nimž se přidali další a odpoledne už jich bylo 36. Tato časovaná bomba, jak nynější "nadvládu ruskojazyčných vězňů v českých věznicích" nazvala nedávno nejvyšší státní zástupkyně ČR Marie Benešová, tedy opět začala tikat. Jakkoli Generální ředitelství Vězeňské služby ČR ústy své mluvčí Miloslavy Havlíčkové nyní tvrdí, že právo na hladovku má každý občan a z pohledu hladovkáře je jejich postoj subjektivně pochopitelný, nejen vězeňská stráž, ale speciální policejní útvary jsou v plné pohotovosti. Určitě vědí proč. Před policejní "operací Alcatraz" loni v listopadu se totiž ukázalo, že takto organizované hladovky vězňů států bývalé SSSR jsou pečlivě plánované a mají jediný cíl: umožnit útěk šéfům ruskojazyčných mafií, které na území ČR operují. Situace je o to hrozivější, že nemálo českých vězeňských dozorců s těmito vězni spolupracuje a je obecně známo, že nyní se dá sehnat ve věznicích možná úplně všechno, včetně např. opiátů, alkoholu či mobilních telefonů. Ačkoli ozbrojené složky v ČR situaci sledují, víc by jí rozhodně měli sledovat diplomaté a zákonodárci. Aby totiž bylo možné již odsouzené vězně posílat k výkonu trestu do jejich mateřských zemí, a to i bez jejich souhlasu. Ti v ČR nyní uvěznění členové a bossové těchto mafií totiž moc dobře vědí, proč se jim "domů" moc nechce.

31. 7. 2002

Zákon britské vlády proti terorismu utrpěl v úterý ránu, poté, co britský odvolací soud rozhodl ve prospěch devíti údajných mezinárodních teroristů, kteří protestovali proti tomu, že jsou vězněni bez soudu. (Podrobnosti v angličtině viz např. zde.)

Těchto devět podezřelých osob bylo uvrženo v Británii do vězení na základě mimořádných pravomocí, které po loňském 11. září zavedl v Británii ministr vnitra David Blunkett. Osoby však přesvědčily speciální odvolací imigrační tribunál, že jejich věznění je nezákonné. Tribunál rozhodl, že je zákon nespravedlivý, protože umožňuje zadržování bez soudu jen v případě cizinců, přičemž přirozeně není vyloučeno, že členy organizace al Qaeda nebo jiných teroristických organizací by mohli být i britští občané. Proto nové britské předpisy v této věci porušují Evropskou konvenci o lidských právech. Avšak tribunál souhlasil, že po 11. září vznikla v Británii výjimečná situace. Zadržovaní však nebudou zřejmě zatím propuštěni.

31. 7. 2002
Vojenští velitelé na obou stranách Atlantiku soukromě vyjadřují hluboké znepokojení nad americkými plány zaútočit proti Iráku. Obávají se že jsou ty plány špatně promyšleny a strategie, jak svrhnout Saddáma Husajna, je nejasná, napsal v úterý deník Guardian.
Moncada 1953:  Nico López, Abel Santamaría,  Fidel Castro, Mario Hidalgo-Gato, José Luis Tasende, neznámý a Ernesto Tizol
31. 7. 2002
26. července si Kubánci připomněli 49. výročí útoku na kasárna Moncada, považovaného za začátek castrovské revoluce. Nestárnoucí "comandante" využil této příležitosti, aby v dalším ze svých projevů udělil tvrdou lekci mezinárodnímu společenství, postavenému na fungování volného trhu, parlamentní demokracii, globalizaci a hegemonii USA. Má-li být jeho projev hodnocen jako vyjádření názorů osobnosti střízlivě, bez ohledu na politický postoj k působení Fidela Castra a k režimu, jehož je představitelem, je třeba uznat, že je mimořádně hutný, nabitý myšlenkami a fakty, bez balastu frází, jimiž jsou často řeči politiků přesyceny, čili velmi zdařilý.

Vzhledem k podstatné rozdílnosti politických řádů, ideologické vzdálenosti, která dnes leží mezi našimi zeměmi, a vynulování našeho vzájemného ovlivňování, bych tento projev vzal bez dalšího komentáře pouze na vědomí, nebýt řady novinových článků z poslední doby, pojednávajících o příčinách volebního úspěchu českých komunistů.

31. 7. 2002
Projev presidenta Kubánské republiky Fidela Castro Ruz na veřejném shromáždění k uctění Revoluce, pořádaném při příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada a Carlose Manuela de Céspedes na náměstí Revoluce "Abel Santamaría Cuadrado" v Ciegu de Avila, 26. července 2002, v roce "Hrdinných vězňů imperia".
31. 7. 2002

Mezinárodní tým, který pracuje na novém druhu nadzvukového letadla, jímž by mělo být možno létat až osmkrát rychleji než dnes, oznámil, že, jak se zdá, byl zkušební let tohoto letadla úspěšný. (Podrobnosti viz např. zde. Vědci zkoušeli prototyp tzv. letada "scramjet", který používá kyslíku k zapálení vodíkového paliva při velké rychlosti. Tento prototyp byl vyslán raketou do horních vrstev atmosféry a pak spadl podle plánu do pouště v jižní Austrálii. Vědci nyní budou hodnotit získaná data, avšak domnívají se už nyní, že experiment byl z 95 procent úspěšný. Dvě rakety Terrier Orion MK-70 vynesly scramjet do výšky asi 314 km. Těsně před pádem do australské pouště měl být scramjet uveden v provoz rychlostí 8000 km/h, a to se prý podařilo.

Rudolf Schuster
30. 7. 2002
Prezident Rudolf Schuster prišiel z dovolenky a s vervou sa vrhol do práce. Žiaľ, zďaleka nie na všeobecnú radosť svojich spoluobčanov. Jeho hlavnou činnosťou v týchto dňoch sa totiž stalo zamietanie parlamentom už schválených zákonov, ako na bežiacom páse. Na opätovné prerokovanie poputuje späť, predvolebne už takmer nefunkčnej snemovni nielen norma, ktorá by umožnila konečne rozbitie čoraz arogantnejšieho monopolu Slovenských telekomunikácií, ale najmä trojica zákonov, ktoré by výrazne prispeli ku verejnému odhaleniu zločinov totalitných režimov, pôsobiacich na našom území od roku 1939. Zdá sa, že takýto krok bývalému vrcholnému funkcionárovi KSČ, ale podľa dnešných vlastných slov "v hĺbke duše vždy dobrému katolíkovi", práve nevonia.
29. 7. 2002
"Více lidí umírá na své léky než na své nemoci."
Moliere

Imunitní systém si narušujeme nepotřebnými léky, antibiotiky a očkováním. Potravinovými alergiemi dáváme ve svém těle prostor k růstu zhoubné houby Candidy Albicans, o které už vědí i klasičtí lékaři. Vystavujeme se škodlivým elektromagnetickým polím - bydlíme blízko vedení vysokého napětí, spíme na elektrických přikrývkách. Své děti necháváme očkovat. Zde je alternativní pohled na část problematiky.

Pozn. redakce:
Tento materiál zveřejňujeme nikoliv proto, abychom rozezlili lékařskou a další vědeckou komunitu a kandidovali na cenu sdružení Sysifos za propagaci blábolů. Článek sumarizuje některé argumenty "alternativní" medicíny i vědy, ukazuje názorně, jak "vědeckost" terminologie rozostřuje "nevědeckost" myšlenek, s jakou nedůvěrou přijímá část populace výsledky vědeckého výzkumu, jaké argumenty se dají používat v ideologickém boji "věřících" a "nevěřících" ohledně antikoncepce, jak lze zneužívat neschopnost občana verifikovat vědecké informace a jak lze této neschopnosti zneužívat - ve prospěch výrobců, nebo naopak ve prospěch věrozvěstů "Nového věku Vodnáře" či "nového pochopení Krista". Chcete-li následující text číst, čtěte; chcete-li mu věřit, věřte. Chcete-li se přesvědčit o pravdivosti tvrzení v něm obsažených, vzdělávejte se. Žijte jak chcete, protože nic jiného stejně dělat nelze...

Text je převzat z knihy Susan L. Levyové a Carol Lehrové Kineziologie aneb Tvé tělo mluví. Redakčně připravila a zkrátila Daniela Pilařová.

29. 7. 2002
Nemohu než vyslovit poctu letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, organizované péčí jejího ředitele Jiřího Králíka. Ač se koná po osmadvacáté, a pod Králíkovým vedením letos po desáté, mám příležitost účastnit se jí osobně letos poprvé. Je to tu velmi dobré.
31. 7. 2002

Vznikají skutečně závažné ubytovací problémy. Uherské Hradiště nemá dostatečnou infrastrukturu pro ubytování hostů a zdá se, že se problémy s ubytováním řeší tím, že se při příjezdů "významnějších" hostů přesunují "méně významní" na poslední chvíli jinam, nebo na ulici...:) Jeden filmový režisér, který v úterý měl na zdejší filmové škole prezentaci svých filmů, dostal ubytování až ve tři hodiny ráno v noci z úterý na středu, totéž se týkalo i dalšího účastníka, který byl ze svého hotelového pokoje v úterý ráno vystěhován, aniž mu bylo sděleno, kam bude přesunut. Sám jsem zažil ve středu několik minut před 15 hodinou zábavnou scénu. Poskytoval jsem telefonicky delší interview o případu "Slonková" jednomu švýcarskému publicistickému magazínu, když do mého pokoje vrazila pokojská, s tím, že se musíme okamžitě přestěhovat jinam a to, že dělám nějaký rozhovor, ji nezajímá: jí končí pracovní doba v 15.00. Je trochu obtížné se soustředit při vysvětlování situace na české mediální scéně švýcarským novinářům na odnášení zavazadel jinam, ale to nevadí. Byli jsme přesunuti na pokoj k někomu jinému. Režisér, který byl v úterý v noci ubytován teprve kolem třetí hodiny, nevěděl ještě ve středu v 17.00, kde bude spát následující noc.

30. 7. 2002

Nehodlám stále kultivovat Art. cz svoji kritikou, která je vedena nikoliv osobní záští či závistí, jak se mi snaží zástupci této firmy podsunout, ale snahou kriticky korigovat přirozenou profilaci vznikajícího obchodu s uměním. Firma Art.cz nevyužila možnost přiblížit čtenářům to, co velkohubě proklamuje. Svůj názor na tuto internetovou "galerii" jsem bohužel nezměnil a poukazuji v textu na neserióznost společnosti, jejímž jediným odborníkem je Radan Wagner. Nechá-li se ale najmout výtvarný teoretik do služeb čistě komerčního podniku, znamená to pro něho v každém případě diskreditaci pro souběžné působení v nekomerční výtvarné sféře. Takový "odborník" by se všude stal nedůvěryhodným.

29. 7. 2002
Saúdská Arábie je podle informací britského ministerstva zahraničí na pokraji kolapsu a prý hrozí vážné nebezpečí, že tato autoritářská a tajnůstkářská země, která je klíčovým spojencem Západu, podlehne extremistům z organizace al Qaeda, napsal v neděli týdeník Observer.
30. 7. 2002
Ani pozoruhodně vyhýbavé chování britského premiéra nemůže zakrýt skutečnost, že stojí Tony Blair rozkročen nad rozšiřující se strategickou propastí, napsal včera deník Independent a pokračoval: Můžeme spekulovat, že je Blair přesvědčen, že je invaze do Iráku nesprávná. Právě totiž jmenoval nového arcibiskupa canterburského, který ve svém kandidátském manifestu na tento úřad zahrnul odsouzení plánovaného útoku proti Iráku. Na druhé straně však Blair ví, že kdyby se veřejně postavil proti politice amerického prezidenta, oslabilo by to vliv Británie ve světě. A tak Blair vyhýbavě opakuje, že "se nic neděje" a "ještě se o ničem nerozhodlo.
26. 7. 2002

Dokončení

Cestovatelka Lucka M. se vrátila z dovolené pěkně naštvaná. Ačkoliv se na cestu po Mexiku dlouho a zodpovědně připravovala, nakonec jí největší nervy připravila česká konzulka Dita Kubíková. (viz zde). Po přepadení autobusu a odcizení peněz a dokladů v městečku Palenque, stát Chiapas (žádná neprobádaná divočina, ale turistická oblast - zeptejte se v místním hotelu, telefon přímo do lokálu je: 0052 934 50925), pro ni téměř nehnuli prstem a navíc:

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada   
31. 7. 2002 Západu nevadí totalitní útlak v komunistické Číně, jen když vydělá...   
31. 7. 2002 Moncada 2002: Castrova lekce mezinárodnímu společenství Zdeněk  Jemelík
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
30. 7. 2002 Další nezákonost policejní inspekce: Poškození nemají právo na informace? Jiří  Kopal
30. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Art.cz potvrdila svoji neserióznost Jan  Paul
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek