31. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2002

Americký plán zaútočit na Irák znepokojuje vedení americké a britské armády

Vojenští velitelé na obou stranách Atlantiku soukromě vyjadřují hluboké znepokojení nad americkými plány zaútočit proti Iráku. Obávají se že jsou ty plány špatně promyšleny a strategie, jak svrhnout Saddáma Husajna, je nejasná, napsal v úterý deník Guardian.

Jeden evropský vojenský činitel tento týden varoval, že to bude "obrovský úkol", který by mohl vyvolat válku po celém Blízkém východě. Čelný britský vojenský zdroj konstatoval, že je jasné, že "si americká vláda přeje [zaútočit na Irák], pokud to bude nutné, třeba i jen sama." Dodal: "Přemýšlíme o tom, jak to udělat, aby to dávalo ze strategického hlediska smysl."

Amerika má v záloze tyto možnosti: intenzivní bombardování spojené s malou invazní silou přibližně 5000 vojáků; armádu cca 50 000 vojáků, která by mohla být rychle použita v Iráku; poslední alternativu je užití obrovské armády 250 000 amerických vojáků s podporou cca 25 000 britských vojáků.

Všechny tyto alternativy charakterizuje britský vojenský zdroj jako "vysoce rizikové". Avšak britští vojenští plánovači neochotně připravují vlastní britské vojenské plány pro invazi do Iráku, pro případ, že by Washington požádal Ameriku o pomoc.

Některé britské vojenské zdroje se domnívají, že americké plány, které prozradil Pentagon, jsou jen psychologickou válkou, kterou vede Washington. Tito britští vojenští odborníci dávají přednost politice zadržování Saddáma Husajna, spojené s pokusy jeho režim destabilizovat.

Americké bombardéry, s poporou britských letadel, zaútočily v neděli na komunikační středisko v jižním Iráku. Bylo to už tento měsíc šesté bombardování Iráku.

Rostoucí znepokojení mezi vedoucími představiteli britské armády ohledně invaze do Iráku vyjádřil nyní i generál Sir Michael Rose, bývalý šéf speciálních jednotek SAS a jednotek OSN v Bosně.

V článku, který vyšel v londýnském listě Evening Standard, s titulkem "Šílenství invaze do Iráku" Rose uvedl: "Případná rozsáhlá invaze pozemních jednotek do Iráku je spojena s obrovským politickým a vojenským rizikem."

Bývalý šéf obranného štábu, polní maršál Lord Bramall, varoval v dopise otištěném v deníku Times, že invaze do Iráku by byla přiléváním benzínu do plamenů a poskytla by organizaci al Qaeda více stoupenců. Citoval jednoho svého předchůdce, který řekl během suezské krize v roce 1956: "Samozřejmě, že se dostaneme do Káhiry, ale chci vědět, co tam zatraceně budeme dělat, až tam budeme?"

Vysoký vojenský personál v důchodu často vyjadřuje názory aktivních vysokých vojenských důstojníků. Toto znepokojení ohledně možné invaze do Iráku existuje i ve vysokých amerických vojenských kruzích. Mezi profesionálními americkými vojáky a agresivními civilními vedoucími představiteli v Bílém domě a ve Washingtonu tak vznikly jasné neshody.

Nejmenovaní armádní činitelé ve snaze neutralizovat řinčení šavlí, které neustále vychází ohledně Iráku z americké vlády, informovali list Washington Post, že politika zadržování Saddáma Husajna funguje dobře a že alternativní politika, totiž vojenské invaze, je příliš riskantní. Američtí armádní důstojníci dokonce zpochybnili i motivaci, která je motorem úsilí Bushovy vlády svrhnout Saddáma Husajna jako součást širší "války proti terorismu". Jeden generál, který se prý účastnil války v Afghánistánu, konstatoval, že jde možná o pokus Bushovy rodiny pomstít se, poté, co se prý stal v roce 1993 Bush senior během návštěvy v Kuvajtu terčem spiknutí, jehož účelem ho bylo zavraždit. "Nevím o tom, že by měl Irák cokoliv společného s al Qaedou anebo s terorismem," uvedl tento generál, "a tak uvažuji, zda to nemá něco společného s tím, že se Bushova otce pokusil Saddam Husajn zavraždit."

Avšak jiné vojenské hlasy bagatelizují toto znepokojení. Poukazují na to, že při přípravě každé vojenské akce se vyskytují osoby, které její smysl a účel zpochybňují. I Michael O'Hanlon, strategický analytik v Brookings Institutu ve Washingtonu, se domnívá, že jsou zprávy o rozporech mezi politiky a vojáky přehnané. Richard Perle, poradce Pentagonu a stoupenec útoku na Irák, argumentuje, že američtí civilní politikové mají právo v této věci učinit politické rozhodnutí, k němuž nejsou vojáci kompetentní."

                 
Obsah vydání       31. 7. 2002
30. 7. 2002 Další nezákonost policejní inspekce: Poškození nemají právo na informace? Jiří  Kopal
31. 7. 2002 Hladovka ruskojazyčných vězňů ve věznici v Praze na Pankráci Karel  Mašita
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně
31. 7. 2002 Americký plán zaútočit na Irák znepokojuje vedení americké a britské armády
31. 7. 2002 Moncada 2002: Castrova lekce mezinárodnímu společenství Zdeněk  Jemelík
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada
31. 7. 2002 Povede nový typ nadzvukových letadel k velkému zkrácení doby letů?
30. 7. 2002 Pravá tvár "otca vlasti" Lubomír  Sedláčik
29. 7. 2002 "Alternativní" pohled: Očkování, hormonální antikoncepce, elektrické přikrývky, mikrovlnné trouby
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
30. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Art.cz potvrdila svoji neserióznost Jan  Paul
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?
30. 7. 2002 Ať je irácký režim jakkoliv brutální, Británie nesmí podporovat invazi do Iráku
26. 7. 2002 Pomůže stát, když se v cizině stanete obětí přepadení? II. Radek  Mokrý
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů