Obama terčem kritiky, že přehnal údajnou "teroristickou" hrozbu Evropě

8. 10. 2010

Americké varování z tohoto týdne, že údajně hrozí západní Evropě útoky al Kajdy, bylo politicky motivováno a nebyla založeno na důvěryhodných výzvědných informacích, konstatují vysocí pákistánští diplomaté a evropské výzvědné služby.

Toto vágní americké varování, které vedlou Británii, Francii a další země k zvýšení úrovně bdělosti, bylo pokusem ospravedlnit nedávné zvýšení amerických útoků vrtulníky a bezpilotními letadly na území Pákistánu, které "vyvolaly v zemi obrovský požár", konstatoval Wajid Shamsul Hasan, vysoký komisař Pákistánu v Británii.

Hasan, zkušený diplomat, který má blízko k pákistánskému prezidentu, obvinil Obamu, že uměle zneužívá údajnou hrozbu teroristického útoku pro své politické zájmy před americkými kongresovými volbami.

"Nepopírám, že situaci zřejmě ovlivnila vnitřní americká politika před volbami. Pokud mají Američané konkrétní informace o teroristech a o al Kajdě, měli by nám je poskytnout, abychom je mohli pronásledovat my sami," řekl Hasan.

Na nesmyslnost nynějšího amerického varování poukázali i činitelé evropských výzvědných služeb. "Vytvářet z toho (tj. z teroristických hrozeb) jednolitý příběh je nesmyslné," konstatoval jeden vysoce postavený činitel.

Bylo odposlechnuto, že Abdul Jabbar, Brit, a další osoby, usmrcené dne 8. září americkým bezpilotním letadlem v Severním Waziristánu v pákistánských kmenových oblastech hovořili o koordinovaných spiknutích, včetně možných útoků komand na významné budovy a turistické pamětihodnosti v evropských hlavních městech, avšak výzvědní činitelé konstatují, že tato spiknutí měla velmi daleko k realizaci.

Evropské výzvědné služby poukázaly na to, že letecké údery amerických bezpilotních letadel v Pákistánu byly preventivní a nebyly zaměřeny proti žádné bezprostřední hrozbě. Tím vyvstaly nové otázky - zda vraždění lidí v Pákistánu - a jeden z nich byl britský občan - je z právního hlediska trestným činem.

Thomas de Maizière, německý ministr vnitra, veřejně vyjádřil svou skepsi ohledně amerického varování před údajnou teroristickou hrozbou. Uvedl, že nemá žádné informace o bezprostředně hrozícím útoku na Německo a dodal, že nebezpečí hrozící Německu je "hypotetické".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010