Čína vydatně pomáhá v Africe

6. 10. 2010

V posledních letech se stala Čína výraznou nápomocnou silou v Africe. Investuje tam miliardy dolarů výměnou za obchod a suroviny, které Čína potřebuje pro rozvoj své kvetoucí ekonomiky, píše reportér Humphrey Hawksley na stránkách BBC. Článek je napsán podle reportáže v hlavních večerních zprávách televizní stanice BBC 1 z úterý 5.10. 2010.

V Tanzánii, kde třetina z 41 milionů obyvatel žije pod hranicí chudoby, stavějí Číňané silnice, železnice, továrny. Těží uhlí a nerostné zdroje. Investují tak, aby Afrika rozkvetla.

I v Tanzánii budují Číňané luxusní obytné domy - očekávají ekonomický rozkvět v oblasti nemovitostí, k jakému došlo v Číně. Plánují renovaci železnice, kterou poprvé Čína postavila r. 1970. V nemocnici v hlavním městě stavějí Číňané kardiologické oddělení.

Na stavbě nemocnice řídí 30 čínských inženýrů a techniků týmy tanzánských dělníků.

Na rozdíl od zaměstnanců západních firem nepožadují čínští technici a inženýři horentní platy, drahé ubytování, školné pro své děti a lety domů.

Čínští odborníci žijí přímo na stavbě, dokud není dokončena. Nemocniční křídlo se bude stavět - neuvěřitlně - jen rok a vybaví ho a budou v něm pracovat čínští lékaři.

Nedaleko od staveniště je Nemocnice čínsko-tanzánského přátelství. Byla otevřena před dvěma lety a čínští lékaři a lékárníci tam pečují o místní obyvatelstvo za vysoce dotované ceny zdravotních služeb.

"Dostáváme od Číny peníze, které jsou levnější a s menším množstvím podmínek a na projekty, které západní dárci považují za příliš drahé," konstatuje tanzánský ministr financí Mustafa Mkulo.

"Čína u nás například investuje do projektu uhelných elektráren, které budou vyrábět dostatečné množství elektřiny pro celou jižní Tanzánii."

Mnoho čínských projektů je financováno formou velmi měkkých půjček, s úroky ve výši 1,5 - 2 procenta, což je daleko levnější než cokoliv, co nabízí Západ.

Po celé Africe Čína dává jasně najevo, že si svou hospodářskou pomocí nic nevynucuje. Západní vlády požadují dodržování lidských práv, demokracii a dobrou vládu. Čína nic takového nepožaduje.

"Považujeme Africké země za bratry a sestry, za rovné partnery, když jim poskytujeme pomoc," řekl BBC čínský velvyslanec v Tanzánii Lie Xinsheng.

"Hospodářská pomoc by neměla být zneužívána jako nástroj pro zasahování do vnitřních záležitostí země. My jim nic vnucovat nebudeme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.10. 2010