Prezident a jeho billboard

6. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Václav Havel se nechává titulovat po americku jako prezident. Nu což, přejme mu ten trvající pocit výjimečnosti, ale dodejme, že s titulem jsou obvykle spojeny určité povinnosti.

An English version of this article is in CLICK HERE

Prezident, i bývalý, ví o věcech, ke kterým se normalní smrtelník nedostane. Měl svoje služebnictvo, které mu dělalo svodky a vůbec informovalo o tom, jak život pod Hradem kolotá. Dalo by se předpokládat, že bývalý Prezident, když už mu nemůže jít o moc, ale o pravdu, aby zvítězila, bude svoje vědomosti používat ve prospěch společnosti.

Otázky tedy jsou dvě: co vlastně Havel ví a jak prospívá.

Havel ve státnickém projevu veřejně prohlásil, že tunely přišly republiku na nějakých 400 miliard korun českých. Prezident samozřejmě nemůže jen tak něco plácnout, protože jeho slovo přece jenom má určitou váhu. Státní orgány tehdy nebraly prezidentova slova vážně a tak se stalo, že nereagoval ani státní zástupce ani policie a tak jsou miliardy fuč a lapáky plní laciní břídilové.

Prezident se k tunelům veřejně vrátil v souvislosti s nadcházejícími volbami. Je jistě možné, že billboard na Dopravní podnik vyvěsil buď nějaký umělec, ODS a nebo ďábel sám v podobě Jiřího Paroubka, ale je tam v plné kráse i se srdíčkem a podpisem.

Dokud prezident sám veřejně nevyvrátí, že s výroky na poutači nemá nic společného, je nutné brát zveřejněný údaj tunelech, tunelářích, šejdířích, mafiánech a nevěstincích vážně.

Obraz společnosti, který pan prezident předkládá, je vskutku tristní. Dopouští se však v rozhořčení určitých chyb. Kasina jsou legitimním způsobem podnikání, takže útok proti nim je marný. Tunely a nevěstince na volebních lístcích vůbec nejsou. Nějaká ta kurva možná ano, ale pak by prezidentovo poselství mělo znít jinak: Nevolím kurvy a ten jejich bordel. Ale ani to by nedalo odpověď na otázku, kterou si asi mnoho lidí klade, totiž koho volit.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.10. 2010