Znak bolševiků a nechutné pocity

9. 5. 2010 / Boris Cvek

Vidím, že Britské listy se i tím, že si zrovna dnes daly do čela znak bolševiků, přihlásily k ruským oslavám konce druhé světové války. Aniž bych chtěl zpochybňovat roli stalinského SSSR (podporovaného materiálně obrovskými konvoji ze strany západních spojenců) v porážce Třetí říše, vyvolává ve mně ruská hrdost na roli v oné válce vždy nechutné pocity. Rusové by měli na prvním místě odsoudit Stalina jako zločince, oproti němuž byl Ivan Hrozný nevinné dítě.

Měli by také říci, že stalinský SSSR Hitlera nejprve podporoval, s Hitlerem si rozdělil Polsko a zřejmě by si s ním rozdělil i jiné části světa, pokud by Hitler na Sověty nezaútočil a válku nakonec neprohrál (porážka Sovětského svazu by zřejmě byla nutností bez západní pomoci, ale i s touto pomocí by k ní nejspíše došlo, kdyby Hitler nechal rozhodovat své generály a nevměšoval se do jejich řemesla).

Dalším důležitým momentem, který by měl být zdůrazněn, je to, že po vítězství spojenců nad Hitlerem zůstala v Evropě právě díky Sovětům železná opona a mnohé národy, včetně našeho, zůstaly na 40 let uzavřeny za ostnatým drátem s elitou v lágrech, žalářích a na popravištích.

Až Rusové pochopí, že vítězství SSSR nad Hitlerem byl začátek nové tragédie pro mnohé národy Evropy, budou snad i jejich oslavy konce války méně pompézní a více pietní. Jestliže první promítání filmu Katyň v ruské státní televizi byl zázrak, můžeme se opravdové sebereflexe Rusů dočkat nejdřív za 50 či 100 let, či nejspíše nikdy.

K tomu Solženicynovo Souostroví Gulag se stává v ruských školách povinnou četbou

V přátelském gestu nařídil ruský prezident Medveděv zveřejnění dokumentů o Stalinových masových vraždách v Katynu

Putin: Katyńský masakr byl Stalinovou pomstou za porážku v roce 1920

Jan Čulík, Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti

Ruský prezident: Rusko je "zaostalé a zkorumpované"

Jan Čulík, Katyň - film o ideologiích, které zešílely

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.5. 2010