V Plzni vnikli neonacisté do gruzínského občerstvení

9. 5. 2010

Tisková zpráva sdružení Samshoblo

Včera 8. května v 8:20 ráno vnikla v Plzni skupina nenacistů (viz foto) do uzavřeného prostoru malého občerstvení, které provozuje Gruzínec dlouhodobě žijicí v ČR. Podnik v gruzínském a českém jazyce nabízí své služby (například gruzínské víno).

Dcera provozovatele Giorgi Alaniji, která bydlí nad zmíněným podnikem, stačila fotoaprarátem zaznamenat nezvané hosty. Provozovatel, který je v invalidním důchodu, zastihl agresivně naladěné vyholené mladíky uvnitř občerstvení. Začali ho urážet xenofobními nadávkami.

  Navzdory tomu, že policie dostala hlašení včas, hlídka dorazila na místo činu za 40 minut a podle pana Giorgi Alaniji trestný čin kvalifikovala jako domácí hádku, nikoliv jako rasově motivovaný. Pan Alanija vede s majitelem prostoru panem Hamouzem spor. Ovšem zmíněné razie se účastnil (podle svědků) i vnuk majitele prostoru (viz foto, mladík stojící přede dveřmi). Gruzínska komunita "Samshoblo", jejímž členem je pan Alanija, vyjadřuje své znepokojení nad touto událostí, připomíná nedávné události z Janova a doufá, že jakýkoliv spor se dá vyřešit soudně - a ne bandou agrasivních občanů. Česká republika je pro nás nový domov, platíme daně a volíme lepší budocnost, naději, že demokratické principy se vztahují na každého občana, bez ohledu na jeho národnost.

Tyto události jsou popsány na webu http://www.reklamni-seznam.cz/. Kromě fotografií pana Giorgi Alanii se podařilo nahrát několik hovorů. Poslechnout si je můžete na uvedené webové stránce.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.5. 2010