Británie bude mít nerozhodný parlament s konzervativci jako největší stranou

7. 5. 2010

David Cameron, šéf britských konzervativců, i Gordon Brown, šéf britských labouristů, navrhli Nicku Cleggovi, šéfovi liberálních demokratů, jednání o možné budoucí vládě. Konzervativci by mohli vládu utvořit jen s liberálními demokraty, labouristi by potřebovali podporu nejen liberálních demokratů, ale i všech ostatních menších stran, včetně skotských nacionalistů a jediného, prvního poslance Strany zelených.

Potíž je, že liberální demokrati mají pro jednání o vstupu do vlády dvě podmínky. 1. Reformu většinového volebního systému na proporční, o níž je David Cameron ochoten jen jednat. Gordon Brown liberálním demokratům reformu volebního systému nabízí, avšak liberální demokrati 2. požadují jako zásadní podmínku číslo dvě odchod Gordona Browna z čela Labouristické strany.

Pátek 11.00: Společnost BBC právě potvrdila, že konzervativci už nemohou získat v parlamentě většinu. Británie bude mít nerozhodný parlament.

Konzervativci získali 36 procent, labouristé 29 procent, liberální demokrati 23 procent a ostatní strany 12 procent. Britský většinový systém hrubě znevýhodňuje menší strany.

Pátek 9.00: Zatím byly sečteny hlasy pro více než 500 ze 650 křesel v britské Dolní sněmovně. Internetové stránky společnosti BBC předpovídají nerozhodný parlament s konzervativci jako největší stranou.

Labouristé nyní už nemohou utvořit většinovou vládu, ale dosud není jasné, která strana bude schopna utvořit vládu.

Konzervativci zatím získali 286 křesel, labouristé 235 a liberální demokraté 50. Volební vzrůst podpory pro liberální demokraty se neuskutečnil. Labouristé zřejmě už nebudou schopni vytvořit vládu s liberálními demokraty. Dali by dohromady pouze 317 křesel a i s podporou tří severoirských poslanců za SDLP by neměli celkem víc než 320.

Společnost BBC v pátek v 9 hodin ráno předpovídá, že konzervativci Davida Camerona získají 306 křesel. Pokud bude v Severním Irsku zvoleno 10 unionistických poslanců, Cameron zřejmě dá dohromady 316 křesel - což však zřejmě stejně nebude stačít na utvoření vlády. Má-li Cameron zvítězit, musí zísat 326 křesel.

Volební účast byla 65,2 procent, což je ve srovnání s volbami z r. 2005 mírné zvýšení.

K zuřivým scénám došlo v některých volebních místnostech, kde se v závěru volebního dne tvořily fronty a volební místnosti byly uzavřeny ve 22 hodin, přestože stovky voličů stály ve frontě a ještě nevolily. Volební pracovníci v některých okrscích přiznali, že je místní vysoká volební účast "překvapila". Věc se bude vyšetřovat a výsledky v některých volebních okrscích možná budou zpochybněny. Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.5. 2010