Podívejte se, koho volit

7. 5. 2010 / Milan Daniel

Ve svém článku Voličům chybí zrcadlo jsem poněkud podcenil náročnost případné přípravy programu, který by voličům pomohl vybrat volební subjekt, jenž by svým programem korespondoval s jejich představami.

Ne každý je samozřejmě ochoten věnovat čas studiu programů politických stran, jež se voleb účastní. Aktuálně jich je 26. Vybrat si tak lze na druhou stranu i subjekty, jejichž programy mohou být pro někoho překvapením.

Následující výčet je proto jednoduchou pomůckou, jejímž prostřednictvím se může zájemce dostat k informacím, jež jednotlivé strany o svých programech zveřejnily na internetu. Úroveň prezentací je pochopitelně rozdílná, ale to je věcí stran, stejně jako je věcí každého zájemce, zda se rozhodne pročítat všechny stránky, nebo jen ty, mezi jejichž zřizovateli se chce rozhodovat. Osobně doporučuji seznam si zkopírovat, provést selekci a rozhodovat se mezi stranami, jež mají pro zájemce nějakou relevanci. Po kliknutí na název strany se dostanete na její internetové stránky.

Chcete-li volit kvalifikovaně a máte-li pár desítek minut času, zkuste to.

1 OBČANÉ.CZ
3 Ježíš je Pán (strana odstoupila z voleb) 14 STOP (strana nemá vlastní www stránky)

Jistým vodítkem mohou být i stránky kohovolit.eu, ovšem s tou výhradou, že výčet témat je omezený, částečně neaktuální a možnost volit nezahrnuje jiné než stávající parlamentní strany.

Poznámka autora: Podle sdělení Michala Škopa ze serveru KohoVolit.eu bude text na serveru ve výše uvedeném duchu aktualizován po 12. 5. 2010, tedy v druhé polovině následujícího týdne. Server oslovil všechny kandidující strany, na něž se mu podařilo získat kontakt, a téměř polovina jich dosud odpověděla. Znamená to, že test by měl mít podstatně větší relevanci než je tomu dosud.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.5. 2010