Evropská finanční krize se šíří do celého světa

8. 5. 2010

Rostoucí krize v eurozóně ohrožuje globální ekonomiku. Finanční trhy po celém světě drasticky poklesly. Vládnou obavy, že evropským politikům se nepodaří zastavit nákazu šíření dluhů, která přichází z Řecka.

Burzy v Londýně, v New Yorku a v Šanghaji ostře poklesly po kritice, že polovičatá a pozdní opatření na záchranu řecké ekonomiky ochromují úsilí vyvolat na světové ekonomice oživení.

Akcie v Evropě poklesly na nejnižší úroveň za posledního půl roku. Index Dow Jones poklesl asi o 1 procento, šanghajská burza o 6,8 procent.

V Bruselu se konala mimořádná vrcholná schůzka 16 zemí eurozóny. Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy požadují rychlejší a ostřejší regulaci finančních trhů v neúspěšné snaze zabránit šíření nákazy z Řecka.

Hovořilo se mimo jiné i o tom, že by měla Evropská ústřední banka zahájit novou politiku "kvantitativního ulehčování" (čti: tištění peněz) a půjčit vládám v krizi obrovské finanční obligace. Tento návrh podporuje Evropská komise, Španělsko, Portugalsko, Itálie a Francie, ale Německo jej určitě bude blokovat.

Vládnou obavy, že extremně vysoká státní zadluženost v Evropě povede k destabilizaci finančního systému, který vlády před rokem zachránily obrovskými finančními injekcemi.

Kancléřka Merkelová, poté, co Německo schválilo vysoce kontroverzní půjčku Řecku ve výši více než 22 miliard euro, ostře zaútočila na finanční trhy. Uvedla, že "spekulanti jsou naši protivníci" a charakterizovala banky jako "zrádné".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.5. 2010