Budeme pořád míchat a rozdávat falešné karty, nebo vyměníme balíček?

6. 5. 2010

Podobných otřesných příběhů, jaké se dozvídá p. Čulík při cestách po ČR, existují nejméně stovky, každý z nás nějaký takový zná ze svého okolí, a celkově vypovídají o tom, že tato země není dobře spravovaná, že nevládne právo a spravedlnost, ani moudrost, v čele státu chybí morální autority, často i zdravý rozum. Bez výjimky všechny parlamentní strany jsou profláknuté, ať korupcí, klientelismem, ignorantstvím, očividnou neschopností či zbabělostí se omluvit za zlodějny nebo křivdy v uplynulých desetiletích či staletích. S pravdou mají problémy všechny strany, ty novodobější přehlížejí svou odpovědnost za morální i materiální devastaci země, zástupci Boha na zemi zase řeší své četné mravnostní delikty, vrácení majetku (získaného v dávnější minulosti všelijak) a např. s omluvou za upálení mistra Jana Husa zřejmě vyčkávají až na 600. výročí jeho nespravedlivé smrti, napsal čtenář, který se představil jako Jiří Šmikmátor.

Přitom řešení nám předvedl již zmíněný Mistr, totiž v hledání a boji za pravdu. Celá země se může změnit během několika týdnů naprosto zásadním způsobem, chce to "jen" to, aby si každý oprávněný volič udělal svůj vlastní názor (TV Nova nebo MF Dnes k tomu stačit nebude) a mimo jiné pochopil, čí je to odpovědnost, že nám vládnou neslušní politici a nadnárodní společnosti, že bohatí jsou zde beztrestní, že se zisk všech velkých bank zdaňuje v cizině, že se právě položila jedna z posledních českých textilek atd. atd. (tento odstavec by mohl být hodně dlouhý) a tento názor statečně prezentoval u nadcházejících voleb.

Zkusme si představit situaci, že si všichni ti špatnou politikou otrávení voliči konečně uvědomí svou kolektivní sílu, dostaví se k volbám a dají svůj hlas některé z nových stran, tj. několik milionů hlasů (k posledním volbám nepřišlo přes 4 mil. voličů) se rozdělí mezi 3-4 malé strany. Výsledkem bude zcela demokratické rozdání nových karet, vytažení nových osobností z národa, celkové osvěžení politické scény, rozloučení se s početnou skupinou nikomu nepotřebných politiků i jejich názorů. Velké překvapení pro mnohé občany potom bude zjištění, že ty 2 bývalé největší strany jsou již vlastně menšinové, protože každá z nich získá něco kolem 10-15% hlasů, a klidně může nastat situace, že volby s převahou vyhraje úplně nová strana, složená ze slušných a poctivých lidí. Je to nemožné? Možné je všechno, co si umíme představit a potom z toho uděláme realitu už celkem snadno.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010