Logické zkraty, stereotypy a omyly Františka Nevařila

Československo okupovali nacisté, ne "Němci"

6. 5. 2010 / Jan Čulík

Nacionalistický článek pana Nevařila je nutno, aspoň stručně, uvést na pravou míru.

1. Československo bylo okupováno r. 1939 nacistickým totalitním státem, nikoliv "Němci". Nacistická ideologie byla nacionalistická (tak, jak je nacionalistický článek pana Nevařila), ale není možno dávat rovnítko mezi nacisty a všechny Němce, a obviňovat je tak z kolektivní viny. Mnoho Němců bylo antinacisty. I na českém území. I mnozí tito Němci byli po květnu 1945 v Československu povražděni.

2. Český a slovenský národ byl jistě právem po ukončení války v důsledku zvěrstv, páchaných příslušníky nacistickému režimu, silně rozhněván. Nikdo však lidem v Československu nedával právo dělat přesně to, co páchali nacisté, totiž bez soudu vraždit a ze země vyhánět nevinné civilisty. Čím se asi provinili nevinné německé děti či starci?

3. Bohužel, československý stát už v letech 1938-1939 a pak už v letech 1945-1948 byl hodně brutálním režimem, který si v mnohém nezadal s nacistickým státem, jak existoval v Německu od r. 1933. Je správné si to připomínat.

4. Není pravda, že "jen Češi" "projevují sadomasochismus" a neustále se sami kritizují za svá minulá zvěrstva. Dělají to všechny slušné evropské národy. Němci to dělají už desítky let, a jsou už desítky let vychováváni k tomu, aby pociťovali za nacismus vinu, i když dnešní generace přirozeně z nacismem už dávno nemají co společného. I např. v Británii se často diskutuje o zvěrstvech, páchaných Brity v minulosti, například o "brutálních koncentračních táborech, které Britové provozovali v Africe, anebo o zcela nesmyslném zničení Drážďan bombardováním (způsobil ho zcela zbytečně patologický anglický velitel "bombardér Harris").

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010