13. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 10. 2006

A co budeme dělat teď, Mirku....?

Po pádu vlády Mirka Topolánka je nyní na řadě otázka, što dělať. Otázku zformuloval kdysi ve své cele v Petropavlovské pevnosti radikální demokrat, spoluzakladatel revolučního hnutí 'Zemlja i volja', Nikolaj Gavrilovič Černyševskij roku 1863 a Vladimír Iljič Lenin ji o několik let později opsal a použil.

Možností odpovědí je několik a nejsou ani radikální, ani revoluční. Dostojevskij odpověděl na román Co dělat tím, že napsal Zápisky z podzemí. Stalin nazval Černyševského pro jistotu velkým synem ruského národa.

Úřednickou vládu a předčasné volby chce Mirek Topolánek.

V kratší verzi vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty 14. 10. 2006 od 18:10 DOWNLOADSTREAM

Širokou, protikomunistickou koalici a předčasné volby chtějí zelení. Širokou koalici s komunisty chtějí komunisté. Vládu někoho z ODS, kdo dokáže být konsensuální natolik, že mu vláda bude držet pohromadě pár let, a vliv na obsah i personálie, ale i trochou štěstí i do komunálních a senátorských voleb chce Paroubek, aby tím navnadil tu část ODS, která bez funkčních požitků už nemůže být a nechce další čtyřkoalici. Paroubek, který zároveň tiše naznačuje, že s Vojtěchem Filipem umí jednat a že má zároveň více než jen sto hlasů. Doopravdy si přeje pragmatický středový kabinet ČSSD a menšinový kabinet ČSSD, podporovaný napříč spektrem, včetně přeběhlíků z bývalé trojkoalice.

Pro předčasné volby, pokud nebude využito všech ústavních pokusů, je potřeba ústavní většiny, tedy 120 hlasů. Bez komunistů se taková dohoda neobejde.

Položme si otázku, kdo z komunistů a sociálních demokratů by mohl být pro předčasné volby? Možná bývalý předseda Miroslav Grebeníček, protože by dokázal Vojtěchu Filipovi, že nic nedokázal. Ale sám nezmůže nic. Vzhledem k současné stranické disciplíně obou levicových stran jsou pravděpodobné varianty úplně celého klubu ČSSD, úplně celého klubu KSČM nebo úplně celých obou klubů. Hlasovala by ČSSD pro předčasné volby bez komunistů a hlasovali by komunisté bez ČSSD, i když komunisté tvrdí, že oni mají 26 a Paroubek disponuje 74 hlasy? Ne. A jelikož sociální demokraté předčasné volby nechtějí, je diskuze o nich jen zástupným problémem, aby se něco dělo... a média měla o čem psát.

Co tedy široká koalice "všech demokratických stran"? Tedy kromě komunistů? I taková varianta je určitě ve hře. Jenže kdo vůbec rozhodl, že komunisté nejsou demokratická strana? Cynik prohlásí, že komunisté. Realista ale ví, že v dobách, kdy byla vláda předvoje dělnické třídy jedinou ústavní možností, současní největší odpůrci ani nehlesli, neboť křižujíce se po libosti, byli členy Národní fronty. Spokojeně pak navázali po "sametovém" převratu na tuto smutnou ultrakonzervativní tradici. Amen. Omluvili se snad za své předáky, agenty mezi kněžími či za kolaboraci mnohých klerikálů s nacisty?

Současní komunisté se za stalinskou i jakešovskou minulost omluvili. Jakeš není členem strany, i když se některým rigidně uvažujícím členům stýská. Současní komunisté z KSČM se sedmnáct let po pádu ústavního monopolu KSČ dostali do sněmovny zcela legitimně a legálně. Zcela demokraticky, prostřednictvím svobodných voleb. Sedmnáct let zasedají ve výborech a i ve vedení sněmovny. Neučinila nic, čím by mohl být zpochybněn její demokratický charakter a respekt k zákonům a Ústavě. Čím je tedy nedemokratická? Lidé, kteří je volili ještě nyní, asi věděli, proč tak činí. Idea sociální spravedlnosti , kterou hlásá, mrtvá jistě není, stejně jako idea beztřídní společnosti. Na rozdíl od České republiky jsou na Západě i ve Spojených státech univerzity, kde se marxismus a neomarxismus legitimně vyučuje. Marxe respektuje i Socialistická internacionála. K socialismu směřuje i sociální demokracie. Nejen rakouská, která měla jako cíl svého snažení donedávna beztřídní společnost, ale i ta česká. Dějiny dvacátého století bez Marxe a jeho Komunistického manifestu a také bez dělnické třídy, ve spolcích a později v odborech a politických stranách organizované, psát nelze. Osočovat sedmnáct let existující parlamentní stranu, k této tradicí se hlásící, že není demokratická proto, že odmítá uvolnit vládu pravici, je jen laciné nalezení nepřítele.

Gesto plné emocí ve světě plném zájmů. Což je rozhodně pohodlnější než hledat skutečné problémy Česka uprostřed globalizujícího se světa.

Navíc, široká koalice bez komunistů by byla cosi jako superpoziční smlouva s jedinou opoziční stranou, nezatíženou jakoukoliv odpovědností. Komu by to asi více prospělo? Nebo po volbách jmenuje Václav Klaus kohokoliv jiného z ODS? Třeba Pavla Béma...? Na to může mít vliv i vnitřní vývoj v ODS před a po kongresu. Mirek Topolánek zatím nemá otevřené oponenty.

Je pravděpodobné, že komunální volby modří vyhrají. Pracují na tom pilně. Kampaň je srozumitelná, i když ne vždy pravdivá. A je nutno uznat, že jejich schopnost vytáhnout na sociální demokraty jejich hříchy pomocí policie a tajných služeb je podstatně svižnější, než na co se kdy zmohli sociální demokraté vůči příznivcům a sponzorům ODS. Na Lajosze Bacze a Rádžova Singu se už zapomnělo. Majetkové poměry rodiny Klausů ve Švýcarsku nikdo nezkoumá. Andor Šándor by mohl nakonec zachránit i Mirka Topolánka, minimálně jeho funkci v ODS. Po komunálních volbách přijde čas zlikvidovat vnitřní opozici v samotné ODS. A že je o co se opřít... Představitelé velké pražské magistrátní koalice se mohou připravit. Co ale, pokud bude Topolánek na kongresu přehlasován? A nahrazen třeba Pavlem Bémem, který už dnes, ale prozatím jen tiše přiznává, že by možná... za jistých okolností... o postu ve Strakově akademii uvažoval? I když to dnes hlasitě vlastně odmítá...

Vůle občanských demokratů k moci poněkud připomíná ono cimrmanovské "já bych si s dovolením také vzal." Miroslava Němcová si myslí, že předsedu není třeba měnit. Totéž říká Lucie Talmanová. No aby ne. Nikdo zatím nedostal odvahu si přiznat, že právě on a nikdo jiný by rád byl oním předsedou. Ani Evžen Tošenovský, ani Vlastimil Tlustý. Ani primátor Prahy. Ještě nikdo jasně neohlásil, že chce kandidovat proti Mirku Topolánkovi. Opravdu nikdo nechce být v čele nejsilnější české strany? Tomu má onen lid uvěřit? Kam se poděla ctižádost politikova? Kde jsou chlapi s gulami?

Je tu ještě další šance, jak říkají Angličané "last but not least". Paroubek. Muž, o němž oranžové kuloáry říkají, že má více, než viditelných sto hlasů. Reklama na energetický nápoj kdysi nesla heslo Když chceš víc, než můžeš. Nejméně tedy sto jeden hlas. Reálně sto tři. Logicky se počítá, že oněch sto hlasů je levicových. Jsou ale všichni sociální demokraté levicoví? A kdo dál? Někdo ze Zelených? Modrozelení nejsou spolehliví. Šest trpaslíků je nevypočitatelných a zatím se starali spíš o to, jestli mohou dostat výhody, spojené s existencí vlastního klubu. Starali se více o to, kde budou sedět, než o konstruktivní dialog a prosazování ekologických vizí. Špidlův Patočka je v Brně.

Někdo z lidovců? To zní logičtěji. Slibem ještě nikdy nikoho nezarmoutili. "Slib věrnosti straně", který si vyžádal Jan Kasal a krajští předsedové, je sice podepsán, ale platnost má nulovou. Nárok na mandát v případě, že bude kdokoliv z lidovců hlasovat pro vládu, podporovanou komunisty, by byl protiústavní a tudíž nevynutitelný. Což nepochybně ví i konstituční kreativci, kterých se ve sněmovně vyrojilo v posledních týdnech dost a dost. O tom, že všichni křesťané nestojí v jednom šiku pod stranickou kazatelnou, koneckonců svědčilo i samo hlasování o důvěře vládě. Pro Topolánka to bylo Amen.

Variant "što dělať" je tedy více. Je jen otázkou, která z nich vyjde, jak rychle a na jak dlouho. Jasnovidci jsou v těchto dobách k ničemu. Koneckonců -- minulá sto jedničková většina se během let také měnila, a přesto vydržela, i když se jí pravicoví novináři dennodenně vysmívali a halasně prorokovali její krach. Byť opozice byla někdy koalice a koalice byla mnohdy opozicí. A byly v parlamentu chvíle, kdy strany tehdejší vládní koalice ukazovaly voličům, že umějí být i stranami budoucí vládní koalice.

A strany opoziční dokázaly, že levicový průnik může i středopravé vládě naordinovat levicové zákony...

Michail Sergejevič Gorbačov ve své knize Perestrojka (v plném znění Přestavba a nové myšlení pro naši zemi a pro celý svět) napsal, že politika je umění možného. Dnes tutéž myšlenku citují Erazim Kohák, Lubomír Zaorálek, Zdeněk Jičínský, ale i politolog Pehe a za "klasickou definici" tuto myšlenku považoval i bývalý předseda US-DEU a ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Němec při hlasování o vyslovení důvěry vládě v roce 2005. Pointu tomuto konstatování dal karikaturista Vladimír Jiránek, když konstatoval, že politici jsou zpravidla nemožní.

Dnes se k původně Bismarckově myšlence hlásí kde kdo, hlavně když potřebuje obhájit své kroky. Uvidíme tedy, jací v následujících dnech politici opravdu budou a co budou za možné považovat.

Jen "neušpinění opatrníci" podle slov Adama Michnika - a vyznavači nepolitické politiky v jednom šiku s Václavem Havlem vidí jako "jedinou možnou" euroatlantickou pravicovost. Fangle "poslední bitvy" vzplály. Kdyže jsou ty komunální volby?

ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ ČRo 6

                 
Obsah vydání       13. 10. 2006
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji
15. 10. 2006 Václav Moravec selhal
15. 10. 2006 Činy současného prezidenta jsou protiústavní
13. 10. 2006 Proč si kupovat za dva miliony informace, které jsou dostupné na internetu? Michael  Kroh
15. 10. 2006 Letecká společnost British Airways čelí soudnímu sporu
13. 10. 2006 Několik poznámek ke kauze Doležel Michael  Kroh
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu
13. 10. 2006 Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně Michal  Brož
14. 10. 2006 A co budeme dělat teď, Mirku....? Irena  Ryšánková
13. 10. 2006 Vysoký armádní činitel: Britská vojska musejí odejít z Iráku
13. 10. 2006 Ústava úpí, bude ji demokracie následovat? Oldřich  Průša
13. 10. 2006 LangerTek: "Policista ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou" Michal "Wolf" Vlk
14. 10. 2006 Randák ke sloučení tajných služeb : diletantismus napomáhající totalitě Štěpán  Kotrba
13. 10. 2006 Reportér britské televize "protizákonně usmrcen americkými vojáky"
13. 10. 2006 Česká televize nejspíše ví už nyní, jak dopadnou senátní volby
13. 10. 2006 Pomník neznámé úřednici Petr  Kužvart
13. 10. 2006 Kritika Štěpána Kotrby vůči Petru Kužvartovi "je téměř závistivá"
13. 10. 2006 Colin Powell: Sloužil jsem špatnému prezidentu a vládě, která selhala
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
13. 10. 2006 Jan Beránek: Modrá Strana zelených diskredituje ekologickou politiku
13. 10. 2006 Spojené štáty nebudú "riadiť internet", ale... Matúš  Holý
13. 10. 2006 Nevada: Kam o víkendu? Pozorovat atomové výbuchy Miloš  Kaláb
13. 10. 2006 Bingo, za všechno můžou komunisti. I za bingo?
12. 10. 2006 Haiti: bezuzdné násilí v zemi desetitisíce mrtvých Daniel  Veselý
12. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina, Mann, McKitrick a hokejka Ladislav  Metelka
13. 10. 2006 Boj s větrnými mlýny Darina  Martykánová
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006
13. 10. 2006 Paranoidní představa o skutečnosti paní Martykánové Věra  Říhová
13. 10. 2006 Podotázky Jan  Polívka
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?
13. 10. 2006 Chuligáni, antisemité a rasisté Uwe  Ladwig
13. 10. 2006 2019: Spoveď sklamaného liberála Michal  Polák
13. 10. 2006 Balada 3 Jan  Vladislav
13. 10. 2006 Nevkus a devastace narůstají řadou geometrickou
13. 10. 2006 Obři z hoven, spousta andělů a květy zla Jan  Stern
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně
13. 10. 2006 Policejní bdělost a ostražitost v Bosně
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
11. 10. 2006 Golbální oteplování a sluneční aktivita Ladislav  Metelka
11. 10. 2006 Irák: 650 000 mrtvých od roku 2003?
12. 10. 2006 Česká politika: Existuje skutočný problém, alebo "narcisi" sa hrajú? Igor  Daniš
11. 10. 2006 Selhávání úřednictva pod nadvládou místních politických reprezentací a komunální volby Petr  Kužvart
11. 10. 2006 Žena, kterou miloval primář Sova Darina  Martykánová
12. 10. 2006 Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA Miloš  Kaláb
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2006 A co budeme dělat teď, Mirku....? Irena  Ryšánková
13. 10. 2006 Ústava úpí, bude ji demokracie následovat? Oldřich  Průša
12. 10. 2006 Česká politika: Existuje skutočný problém, alebo "narcisi" sa hrajú? Igor  Daniš
11. 10. 2006 Plán Jiřího Paroubka, plán Václava Klause Jakub  Žytek
4. 10. 2006 Parlament je dav Oskar  Krejčí
3. 10. 2006 Zítra bude vláda rozhodovat o referendu k raketovým základnám Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 České televizi hrozí pokuta za povolební zpravodajství   
29. 9. 2006 Aféra odposlechů politiků a novinářů Milan  Bouška
29. 9. 2006 Tisková konference vlády - politické odpovědi a novinářské dotazy...   
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
26. 9. 2006 Trapas s odposlechy - přání otcem myšlenky Ladislav  Žák