13. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
V sobotu 7. 10. ukončila policie menší technoparty poblíž obce Ždírec
13. 10. 2006

LangerTek: "Policista ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou"

V sobotu 7. 10. ukončila policie menší technoparty sto padesáti osob poblíž obce Ždírec na Českolipsku. Akce se konala na nepronajatém pozemku, postup tedy jistě správný. V České lípě však pravděpodobně došly antikonfliktni týmy, takže celou situaci přijel vyřešit jeden konfliktní tým. Ukončení bylo provedeno násilím a šikanou účastníků, o které zákon o policii nehovoří.

I když už premiérem není Jiří Paroubek, vůči jehož komentování zásahu proti technoparty CzechTek se pořádaly mohutné demonstrace, brutalita policejních násilníků se za vlády nového ministra Langra z ODS nezměnila. Po kopnutí do břicha policistou č. 240646 skončila jedna účastnice v nemocnici. Podle lékařů měla dívka jen lehké zranění...

Pohled policie

Takto Britským listům celou situaci popsala ppor. Ivana Baláková, mluvčí OŘ PČR Česká lípa:

"V sobotu nad ránem přijali policisté Obvodního oddělení Policie ČR v Doksech opakovaná oznámení občanů, kteří si stěžovali na nadměrný hluk z hudební produkce technařů v oblasti katastru obce Ždírec na Doksku. S konáním neohlášené akce technařů nesouhlasil ani nájemce obsazeného pozemku, který policisty požádal, aby ochránili jeho vlastnická práva.

Policisté proto kolem 9. hodiny ranní vyzvali účastníky k ukončení této nepovolené akce a opuštění uvedeného prostoru. Technaři pak po výzvě Policie ČR odpojili sound systém a policisté prostor nadále kontrolovali. Ti z účastníků, kteří nebyli pod vlivem alkoholu, postupně z místa odjížděli, většina z nich ale musela vyčkat do vystřízlivění. Policisté během akce předvedli jednu osobu k prokázání totožnosti a jednu osobu zajistili pro podezření ze spáchání přestupku.

Při předvádění a zajištění, o kterém se zmiňujeme, použili policisté podle zákona o Policii ČR donucovací prostředky - služební pouta a hmaty a chvaty sebeobrany. Po provedení nezbytných úkonů podle zákona o Policii ČR č. 283/1991 Sb. byly tyto osoby zase propuštěny.

Akci navštívilo zhruba 150 technařů, jejichž chování kontrolovalo 15 příslušníků pořádkové jednotky, včetně dalších 10 policistů pořádkové a kriminální služby. Služební zákrok byl ukončen po 14. hodině, kdy většina účastníků prostor opustila."

Z pohledu účastníků to však vypadá trochu jinak...

"Celý to bylo tak, že cesta na řádně pronajatej flek byla po dešti nesjízdná, tak se to rozbalilo na vedlejší louce, tam přijel nejakej místní ochránce přírody s tím, že jako ne - kytičky, zvířátka atd., ale že asi 1 km odtamtud je nevyužívaný čmelákový letiště už mimo CHKO, ať jedem tam.

Tak jsme uposlechli a odjeli tam, začali to vybalovat a dorazila PČR a že ničíme travní kultury (rozjezdová plocha letiště) a že musíme na betonovej plac na začátku tý plochy vedle, kde můžeme přenocovat. Tak jsme udělali poslední kompromis a party udělali tam... noc měla standardní průběh, techno hrálo, pivo teklo, atd.

Ráno nastoupily korytnačky (těžkooděnci, pozn. aut.) a byl konec... bylo tam pár excesů, např. mě nevybíravě zatkli a jako rukojmí vyměnili až za odjezd velkejch aut, pak sebrali kluka, co měl nahlas puštěný autorádio, kámošovi kvůli témuž sebrali klíčky od auta, jednu slečnu musela po zákroku odvézt sanitka, ale naštěstí nic vážnýho,"

Tak situaci shrnuje jeden z nich, který používá přezdívku Poprask.

Další z účastníků, který si říká Alzheimer, ho doplňuje a děj rozvádí:

"Účastnil jsem se hudební akce u Ždírce na Kokořínsku, která, přiznejme si to narovinu, měla organizační problémy - na poslední chvíli byla přesunuta z původního místa (na které byla s majitelem uzavřena řádná smlouva o pronájmu) do náhradní lokality navržené oficiálními představiteli, která však byla zatížena nečekaně komplikovanými majetko-právními vztahy a na popud jednoho z majitelů byla na místo vyslána Policie ČR, aby akci ukončila. Potud v pořádku, situace sice nepřehledná, ale řešení pochopitelné.

O průběhu nástupu policistů a jejich počátečních aktivitách pomlčím, popíši spíše situaci, která panovala kolem v sobotu cca kolem 11:00. Na místě (opuštěné prostranství bývalého letiště, asfalt dávno pryč) bylo cca 20 aut, cca 60 lidí, hudební aparatura a asi 30 policistů (zásahová jednotka, tzv. "korytnačky"). Hudba nehrála, balilo se. Policisté postávali tu tady, tu onde, byli relativně v klidu. Vidím, že asi 10 policistů a 5 lidí stojí poměrně blízko u sebe a diskutují. Fajn, nebral jsem to na vědomí.

Najednou ric-pic a jeden člověk leží na zemi, policisté ho poutají, a pak scéna, která mě fakt naštvala. Slečna kolem 25, tak 50 kilo, křičí na policisty, aby do něj přestali kopat. Couvá před dobře stokilovým policistou (číslo 240646), ten se rozbíhá, udělá 3 kroky a vší silou jí kope do břicha. Slečna chvíli stála, nevypadala příliš dobře. Pak k ní přišel a srazil ji na beton.

Když jsem to viděl, měl jsem před očima rudo. Po pár minutách už mohla chodit, mezitím jsme zavolali záchranku - podobný úder by mě donutil minimálně zvracet krev. Následně jsme zjistili, že ten "zajišťovaný" se dal původně do hádky s policistou a ten reagoval "chvaty a hmaty", následně mu ruce spoutali jednorázovým plastovým řemínkem namísto pouť - i po hodině od sundání tam měl viditelné rýhy - a posadili do autíčka.

Pak se situace dost změnila, policisté začali slovně napadat účastníky a začali být silně konfrontační. Přišli s něčím, co jsem zatím nikdy neviděl, ani neslyšel - oznámili, že toho účastníka pustí, pokud odjedou dvě auta. Vzpomněl jsem si na větu: "S teroristy se nevyjednává", ale nakonec dvě auta odjela, člověka pustili (nebezpečné individuum, vždyť si s nimi dovolil mluvit a dokonce se neslušně válel na zemí, když na něm klečeli a poutali ho!). Načež si našli dalšího - spoutali ho a odvlekli do auta, protože "měl příliš nahlas autorádio". A opět přišli s požadavkem...

Do toho udělali mj. takovou fintu, že přišli k jinému člověku s puštěným autorádiem, policista si mu sedl do auta, vypnul rádio, zapnul světla, zamkl a s klíčky odešel, že se zabavují. Více vypečených fint je zdokumentované v policejních archívech (natáčeli na 2 videokamery) a možná i prostřednictvím fotek a videí účastníků, sám jsem bohužel neměl potřebnou výbavu na focení.

Když to vezmu bodově, tak:

  • Policista se neudržel a namísto argumentů zvolil pěsti.
  • Při svém konání ztratil sebekontrolu, což odnesla holka, která slovně bránila kamaráda.
  • Několikrát nasedli do cizího auta, manipulovali s jeho vybavením a zabavili klíče.
  • Zadržovali "účelově zajištěné" lidí a následně jejich propuštění podmiňovali odjezdem jiných lidí z místa.

Takhle si představuji princip fungování mafiánské ochranky v zapadlém koutě Ukrajiny, ne způsob práce Policie ČR. Moje důvěra v tuto institucí opět poklesla o pár procentních bodů, řečeno kulatně."

Policie ústy své mluvčí jakékoliv pochybení odmítá

K otázce napadené dívky sděluje následující: "Při provádění služebního zákroku mohlo dojít k neúmyslnému fyzickému kontaktu mezi policistou a zúčastněnou dívkou. Ve chvíli, kdy se policista pokusil předvést jednoho z technařů k prokázání totožnosti, natlačil se na policistů zezadu dav lidí.

Policista, který měl v tu chvíli v ruce tonfu, ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou. Jednalo se o mladou dívku, která se na něj s davem natlačila. Tato dívka si potom stěžovala na údajné napadení policistou, nicméně se po prostoru aktivně i nadále pohybovala a sama byla překvapena příjezdem sanitního vozu. Posádce vozu, ke které se po jejím příjezdu nikdo nehlásil, nebyl nikdo schopen sdělit kdo a proč ji přivolal. Policisté rychlou záchrannou službu nekontaktovali, neboť k tomu nebyl zjevný důvod."

K otázce "brání rukojmích": "Ve chvíli, kdy policisté zajistili mladíka podezřelého ze spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy policisty, navrhli policistům sami účastníci technoparty svůj odjezd z prostoru výměnou za jeho propuštění. Tento návrh policisté pochopitelně neakceptovali. Zajištěného mladíka policisté propustili až poté, co ověřili jeho totožnost, provedli jeho lustrací v pátrací evidenci a také potom, co mladík prohlásil, že se už nadále zdrží svého protiprávního jednání."

A konečně otázka manipulace policistů se soukromými automobily: "V prostoru, kde se v sobotu zdržovali účastníci technoparty, parkovalo osobní vozidlo, které mělo všechny dveře rozevřené, přičemž hlasitá hudební produkce z něj vycházející, rušila dokončení služebního zákroku. Když se policisté na místě snažili zjistit majitele tohoto nezajištěného vozidla, nikdo z přítomných se k jeho vlastnictví nehlásil. Policisté proto vozidlo zajistili, aby nedošlo k jeho vykradení, či poškození. Hned poté, co se vlastník vozu přihlásil a prokázal jeho vlastnictví, policisté mu klíčky vydali."

Toto je jediný bod, kde je možné protichůdná tvrzení účastníků akce a policejní mluvčí konfrontovat.

Video ZDE

Není jasné, zda je to přesně ten případ, který mluvčí zmiňuje, ona mluví v jednotném čísle, zatímco účastníci takových případů zmiňují několik. Ochotu dotyčného policisty najít majitele vozidla však ilustruje dostatečně.

Policejní mluvčí lže.

Jasno by do celé záležitosti mohl vnést policejní videozáznam, ten však podle mluvčí není možné zveřejnit, protože "obsahuje i instruktáže policistů v průběhu opatření a plánování zákroku, což je výhradně interní materiál."

iDnes: Po rozehnané technoparty skončila dívka v nemocnici ZDE

                 
Obsah vydání       13. 10. 2006
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji
15. 10. 2006 Václav Moravec selhal
15. 10. 2006 Činy současného prezidenta jsou protiústavní
13. 10. 2006 Proč si kupovat za dva miliony informace, které jsou dostupné na internetu? Michael  Kroh
15. 10. 2006 Letecká společnost British Airways čelí soudnímu sporu
13. 10. 2006 Několik poznámek ke kauze Doležel Michael  Kroh
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu
13. 10. 2006 Eduard Freisler (LN) - importér mediálních zdí do Čech, zn. levně Michal  Brož
14. 10. 2006 A co budeme dělat teď, Mirku....? Irena  Ryšánková
13. 10. 2006 Vysoký armádní činitel: Britská vojska musejí odejít z Iráku
13. 10. 2006 Ústava úpí, bude ji demokracie následovat? Oldřich  Průša
13. 10. 2006 LangerTek: "Policista ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou" Michal "Wolf" Vlk
14. 10. 2006 Randák ke sloučení tajných služeb : diletantismus napomáhající totalitě Štěpán  Kotrba
13. 10. 2006 Reportér britské televize "protizákonně usmrcen americkými vojáky"
13. 10. 2006 Česká televize nejspíše ví už nyní, jak dopadnou senátní volby
13. 10. 2006 Pomník neznámé úřednici Petr  Kužvart
13. 10. 2006 Kritika Štěpána Kotrby vůči Petru Kužvartovi "je téměř závistivá"
13. 10. 2006 Colin Powell: Sloužil jsem špatnému prezidentu a vládě, která selhala
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
13. 10. 2006 Jan Beránek: Modrá Strana zelených diskredituje ekologickou politiku
13. 10. 2006 Spojené štáty nebudú "riadiť internet", ale... Matúš  Holý
13. 10. 2006 Nevada: Kam o víkendu? Pozorovat atomové výbuchy Miloš  Kaláb
13. 10. 2006 Bingo, za všechno můžou komunisti. I za bingo?
12. 10. 2006 Haiti: bezuzdné násilí v zemi desetitisíce mrtvých Daniel  Veselý
12. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina, Mann, McKitrick a hokejka Ladislav  Metelka
13. 10. 2006 Boj s větrnými mlýny Darina  Martykánová
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006
13. 10. 2006 Paranoidní představa o skutečnosti paní Martykánové Věra  Říhová
13. 10. 2006 Podotázky Jan  Polívka
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?
13. 10. 2006 Chuligáni, antisemité a rasisté Uwe  Ladwig
13. 10. 2006 2019: Spoveď sklamaného liberála Michal  Polák
13. 10. 2006 Balada 3 Jan  Vladislav
13. 10. 2006 Nevkus a devastace narůstají řadou geometrickou
13. 10. 2006 Obři z hoven, spousta andělů a květy zla Jan  Stern
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně
13. 10. 2006 Policejní bdělost a ostražitost v Bosně
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
11. 10. 2006 Golbální oteplování a sluneční aktivita Ladislav  Metelka
11. 10. 2006 Irák: 650 000 mrtvých od roku 2003?
12. 10. 2006 Česká politika: Existuje skutočný problém, alebo "narcisi" sa hrajú? Igor  Daniš
11. 10. 2006 Selhávání úřednictva pod nadvládou místních politických reprezentací a komunální volby Petr  Kužvart
11. 10. 2006 Žena, kterou miloval primář Sova Darina  Martykánová
12. 10. 2006 Kanada odmítla poskytnout azyl teroristovi americké CIA Miloš  Kaláb
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006