WikiLeaks: Katar podle amerických diplomatů zneužívá televize al Džazíra k prosazování vlastní zahraniční politiky

5. 12. 2010

Katar zneužívá arabské televizní stanice al Džazíra k vydírání při zahraničněpolitickém vyjednávání. Zahraničněpolitické vysílání al Džazíry je přizpůsobováno zahraničním požadavkům podle potřeb katarské vlády. Katar nabízí, že al Džazíra přestane zahraniční politiky kritizovat, pokud splní požadavky katarské vlády. Tvrdí to americké diplomatické depeše, prozrazené na serveru WikiLeaks.

Assangovi právníci jsou pod dohledem tajných služeb

5. 12. 2010

Právníci, zastupující zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho, konstatují, že jsou pod dohledem tajných služeb. Obvinili také americké ministerstvo zahraničí, že se chová "nevhodně", protože nerozlišuje mezi klientem a jeho právním zástupcem.

Wikileaks odhalily ve Španělsku vážný korupční skandál

Americké velvyslanectví v Madridu hrubě ovlivňovalo celé španělské soudnictví

5. 12. 2010

Ve Španělsku vyvolaly informace, obsažené v amerických diplomatických depeších, zveřejněných na Wikileaks velký skandál. Dominují zpravodajství už tři dny. V čele zpravodajství stojí autoritativní list El País, a jeho celostátní konkurence, deník Público.

Pozornost médií se soustřeďuje na tři věci, všechno to jsou případy, jimiž se má zabývat španělský soud pro národní bezpečnost, Audiencia Nacional:

  • vyšetřování smrti španělského kameramana José Cuosa, kterého usmrtil americký tank, když omylem začal střílet na bagdádský Hotel Palestina,
  • vyšetřování mučení španělských občanů, zadržovaných v Guantánamo
  • vyšetřování užívání španělských základen a letišť pro americkou dopravu vězňů do třetích zemí, včetně letu, který odvezl r. 2003 Khaleda El-Masriho do Bagdádu a pak do Afghánistánu.

Přes dvě stě serverů funguje pro WikiLeaks jako mirror

5. 12. 2010

V reakci na nedělní apel zakladatele serveru WikiLeaks, aby lidé po celém světě zpřístupnili své servery pro zrcadlení obsahu Wikileaks, vzniklo během dne více než 200 serverů, které server WikiLeaks automaticky kopírují. Jejich seznam je ZDE. Stovky dalších serverů čekají na zprovoznění.

Jak známo, americký registrační úřad internetových adres everyDNS odebral v pátek serveru Wikileaks jeho adresu www.wikileaks.org. Zůstala mu pouze číselná IP adresa http://213.251.145.96/, která je, jak poznamenává deník Guardian, těžko zapamatovatelná. Proto mnozí apelují na majitele serverů, aby tuto IP adresu serveru Wikileaks registrovali pod jménem svého vlastního serveru. Technické podrobnosti, jak to učinit, popsali na svých serverch britští programátoři Paul Carvill a Jamie McClelland.

Wikileaks: Saúdská Arábie je zdrojem peněz pro extremistické organizace

5. 12. 2010

Saúdská Arábie je největším zdrojem financování pro islámské extremistické organizace, jako je afghánský Taliban a Lashkar-e-Taiba, ale, podle Hillary Clintonové, není saúdskoarabská vláda ochotna toto financování zastavit.

"Je zapotřebí toho udělat více, vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie zůstává klíčovou finanční základnou pro al Kajdu, Taliban, LeT a další teroristické organizacei", konstatuje tajný dokument z prosince 2009, který podepsala americká ministryně zahraničních věcí. Její memorandum nalohá na americké diplomaty, aby zdvojnásobili své úsilí ve snaze zabránt tomu, aby peníze z Perského zálivu plynuly extremistům v Pákistánu a v Afghánistánu.

Wikileaks: Assangův právník odmítl v britské televizi švédský zatykač jako "politický trik"

5. 12. 2010

Mark Stephens, právník Juliana Assange konstatoval v neděli v britské televizi, že Assange bude energicky bojovat proti pokusům o své vydání do Švédska, protože by to mohlo znamenat, že by byl předán do USA, kde ho politikové chtějí popravit. Republikánská politička Sarah Palinová Assangeho charakterizovala jako "protiamerického operativce, který má na rukou krev" a požadovala, aby byl na něho uspořádán hon jako na Usámu bin Ladina a jiný čelný Republikán Mike Huckabee se vyjádřil, že "cokoliv jiného než poprava by byl příliš mírný trest".

Reportéři bez hranic hájí Wikileaks

5. 12. 2010

ŠOK│ Organizace odsuzuje blokování, kybernetické útoky a politický tlak, zaměřený na cablegate.wikileaks.org, internetové stránky věnované americkým diplomatickým kabelogramům. Organizace pozorně sleduje také některé z extrémních připomínek amerických orgánů, týkající se WikiLeaks a jejího zakladatele Juliana Assangeho. To je poprvé, co jsme viděli pokus na úrovni mezinárodního společenství cenzurovat webové stránky věnované zásadě transparentnosti. Jsme šokováni z toho, že země jako Francie a Spojené státy náhle své politiky v oblasti svobody slova daly do souladu s Čínou, uvádí se v prohlášení mezinárodní novinářské organizace "Reporters sans frontières".

Měl by být Julian Assange zavražděn?

5. 12. 2010 / Miloš Kaláb

Co ten člověk způsobil svými Wikileaks, je snad to nejhorší, jak byly poškozeny Spojené státy. Toto si snad opravdu myslí hodně Američanů a také řada politiků různých národností, a ti by ho rádi viděli mrtvého, ale autor pravidelných politických článků v kanadských novinách sítě Postmedia News, pan Dan Gardner, upozorňuje na otázky, které by si mohlo klást mnoho lidí, kdyby náš dnešní svět byl alespoň trošku normální.

Depeše z Wikileaks jsou svědectvím o Americe v obležení a v imperiálním ústupu

5. 12. 2010

Velvyslanci poskytují zdrcující pravdy, avšak svět může obdivovat, jak se Washington trpělivě snaží odvrátit jadernou katastrofu

Americké diplomatické depeše prozrazené na Wikileaks poskytují ucelený obraz samotného amerického ministerstva zahraničí, píše známý analytik Neal Ascherson v týdeníku Observer. Ty depeše jsou jedinečným svědectvím o americkém úsilí - se slábnoucí sebedůvěrou - o souvislé, inspirující sdělení ohledně toho, čeho se Spojené státy snaží ve světě dosáhnout.

Wikileaks: Hackerský útok proti Googlu "zosnovali dva členové čínského komunistického politbyra"

4. 12. 2010

Hackerský útok proti Googlu loni v prosinci, který tuto firmu donutil, aby odešla z Číny, zorganizoval podle tajných amerických depeší zveřejněných na Wikileaks vysoký činitel politbyra Čínské komunistické strany.

Tento politik zaujal vůči Googlu nepřátelský postoj poté, co si do vyhledávače zadal vlastní jméno a našel články, které ho osobně kritizovaly. Jeho hněv údajně vyvolal politicky motivovaný útok, který donutil firmu Google odejít z Číny. Zmíněný politik údajně zosnoval útok proti Googlu ve spolupráci s jiným členem čínského komunistického politbyra.

Rozhovory o globálním oteplování v Cancúnu jsou na hranici kolapsu

4. 12. 2010

Rozhovory o opatřeních proti globálnímu oteplování, které se konají v Cancúnu, byly v pátek večer na hranici kolapsu. Latinskoamerické země totiž varovaly, že z konference odejdou, pokud nebude klíčový vyjednávací dokument, který má být vydán v neděli, obsahovat pevné závazky, že bohaté země sníží emise uhlíku podle protokolu z Kjóta. Konference bude zřejmě pokračovat jen tehdy, pokud klíčový dokument bude obsahovat závazky z Kjóta. Pokud bude založen na slabší dohodě z Kodaně, rozvojové země z konference odejdou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Věta k zamyšlení

5. 12. 2010

"Země, které omezují volný přístup k informacím nebo porušují základní práva uživatelů internetu, riskují, že se vyloučí z výhod pokroku tohoto století".

"Countries that restrict free access to information or violate the basic rights of internet users risk walling themselves off from the progress of the next century".

Hillary Clintonová, Google versus Čína

Austrálie "uvažovala o tom, že zbaví Assangeho občanství"

5. 12. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange pravděpodobně porušil australské zákony a pokud bude odsouzen, nebude v Austránii vítaný, konstatoval australský generální prokurátor Robert McClelland. Australské úřady "poskytnou Spojeným státům veškerou pomoc" při zásahu proti Assangovi, dodal McClelland.

Nadšení a skepse předsedy vlády Nečase

4. 12. 2010 / Jiří Baťa

Na otázky redaktora Práva L. Beka v sobotnímu (4. prosince 2010) PRÁVU odpovídal premiér Nečas svým typickým způsobem: mnoho toho namluvil, ale dost málo řekl. Je až trapné, když premiér není schopen ani naznačit důvody odvolání Pavla Blažka z dozorčí rady Lesů ČR a pouze se odvolává na to, že k tomu řekl všechno, co chtěl říci. Redaktor utřel a musí se spokojit s tím, že pan premiér něco řekl, ale de facto neví co. Kdyby věděl co řekl, jistě by se neptal. A to se redaktor ptal jen na souvislosti a důvody odvolání Blažka z funkce, pro což by neměl být zase tak velký důvod halit jej do tajemna zvláště, když šlo jen o jistou nedůvěru, kterou však premiér odmítl komentovat. No nic, je premiér, proč by si nedupnul, že ano?

Assange: Řeč nabývá znovu síly porušit finanční blokádu

4. 12. 2010

Z Assangova rozhovoru s čtenáři deníku Guardian:

Otázka: Západní vlády si přisvojují morální autoritu částečně proto, že mají právní záruky pro svobodný tisk. Hrozby právních sankcí proti Wikileaks a vám samotnému, jak se zdá, tuto autoritu oslabují. Jaký jiný tisk potřebuje ochranu než ten, který stát nemá rád! Pokud dostávají svobodu projevu jen média, která oslavují stát, situace je stejná na Západě jako v autoritářských režimech.

Souhlasíte, že západní vlády riskují, že přijdou o morální autoritu tím, že útočí na Wikileaks? Zastáváte názor, že západní vlády mají vůbec nějakou morální autoritu?

Julian Assange: Západ proměnil v peníze své základní mocenské vztahy prostřednictvím sítě kontraktů, půjček, akcií, bankovních obligací a tak dále. V takovém prostředí je lehké, aby existovala "svoboda projevu", protože změna politické vůle málokdy vůbec tyto základní nástroje ovlivní. Západní řeč má málokdy nějaký vliv na moc; je jako jezevci a ptáci, svobodná. Ve státech, jako je Čína, existuje tvrdá cenzura, protože tam má řeč pořád ještě sílu a moc se řeči obává. Měli bychom vždycky zkoumat cenzuru jako ekonomický signál, který odhaluje potenciální sílu řeči v té jurisdikci. Americké útoky proti nám naznačují velkou naději, naznačují, že řeč znovu nabývá síly, aby porušila finanční blokádu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká internetová banka Paypal zablokovala serveru Wikileaks finanční konto

4. 12. 2010

Americká internetová banka Paypal, jejímž prostřednictvím stoupenci přispívali na provoz Wikileaks, zablokovala jejich finanční konto, protože Wikileaks údajně porušily "provozní podmínky" a "podporují protizákonnou činnost", píše německý Der Spiegel, jeden z pěti světových médií, která postupně zveřejňují americké diplomatické depeše.

Šéf WikiLeaks Assange se v diskusi vyhnul důležitým otázkám

4. 12. 2010 / Radek Batelka

V pátek 3. prosince se šéf WikiLeaks Julian Assange zúčastnil online chatu se čtenáři britského deníku Guardian. Ačkoliv WikiLeaks tvoří tým mnoha lidí, Assange je jeho jedinou veřejnou tváří a média často celé WikiLeaks ztotožňují právě a pouze s ním. Této skutečnosti se zřejmě snaží využít americké a s nimi spolupracující úřady, jež se pokouší diskreditací jeho osoby zdiskreditovat WikiLeaks jako takový a odvést pozornost od informací, které postupně zveřejňují.

Assange: Servery Wikileaks jsme umístili v Americe záměrně, abychom otestovali jejich podporu svobodě projevu

3. 12. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange v pátek charakterizoval osobu, která prozradila americké diplomatické depeše jako "neuvěřitelného hrdinu". Zdůraznil, že jeho organizace záměrně použila servery v určitých jurisdikcích, jako například firmu Amazon v USA, aby ověřila, do jaké míry jsou ochotny prosazovat svobodu projevu.

"Od r.2007 záměrně umísťujeme některé naše servery v jurisdikcích, které podezříváme, že mají deficit v oblasti svobody projevu. Chceme oddělit rétoriku od pravdy. Amazon je jedním z těchto případu," řekl Assange, poté, co firma Amazon zlikvidovala servery wikileaks ve svém systému, zřejmě na nátlak amerických politiků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americká vláda zakázala státním zaměstnancům přístup k Wikileaks

4. 12. 2010

Obamova vláda udělala ze sebe idiota tím, že zakázala statisícům zaměstnancům americké federální státní správy, aby se podívali ze svých počítačů v zaměstnání - i doma! - na server WikiLeaks. Tvrdí, že prozrazený materiál je stále považován za utajovaný. Deník New York Times to označil za "klasický případ uzavírání dveří stáje poté, co kůň už utekl". List cituje Marka Rottenberga z organizace Electronic Privacy Information Center, který to označil za pokus chovat se jako orwellovská myšlenková policie v době internetu, v situaci, kdy "utajované" dokumenty jsou už na serverech po celém světě.

Zákaz potvrdila i knihovna amerického Kongresu, americké ministerstvo školství, americké ministerstvo obchodu a další vládní institce,

Toto rozhodnutí je naprosto absurdní, vzhledem k tomu, že tisíce prozrazených amerických diplomatických depeší jsou volně k dispozici na internetových stránkách deniků Guardian, New York Times a na stovkách dalších serverů, nemluvě o serveru WikiLeaks.

Američtí studenti byli varováni, že pokud v budoucnosti chtějí pracovat pro vládu, nesmějí si Wikileaks ani dotknout! ZDE

Šarmantní osobnost roku? Julian Assange

3. 12. 2010 / Milan Daniel

Český rozhlas Hradec Králové už patnáctým rokem organizuje anketu nazvanou "Šarmantní osobnost roku". Hlasují v ní posluchači, kteří na adresu sarm@hk.rozhlas.cz mohou posílat své tipy. Podle pořadí stanoveného počtem nominantů vytvoří redakce desítku "nejšarmantnějších".

Je to samozřejmě o ničem, nehodnotí se nic jiného než to, jak který nominant prvoplánově působí na obec posluchačů. Napadlo mne, jaká by to byla legrace, kdyby se mezi herci a herečkami, zpěvačkami a zpěváky, vedle řízného státního zástupce a dalších tuzemských tzv. celebrit objevil někdo, kdo by té měšťácké anketě nasadil dvojitého nelsona.

Na výše zmíněnou adresu jsem tedy napsal, že nominuji zakladatele Wikileaks Juliana Assange.

Pokud i vy soudíte, že tohle je ta správná legrace, stačí se připojit, sedíte jistě u toho.

Začala ostrá fáze kybernetické války USA versus Wikileaks

3. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Ohrožení zájmů USA vedlo k masivním DDoS útokům na server, ke zrušení hostingu serveru společností Amazon, ke zrušení domény wikileaks.org. V současné době je z Česka nepřístupná švýcarská doména wikileaks.ch. Obtížně přístupná je i IP adresa http://213.251.145.96/, na které by se měl mirror serveru NYNÍ nacházet. Nicméně bez problémů funguje komunikační kanál na facebooku. Seznam mirrorů WikiLeaks je na švýcarské doméně wikileaks.info [IP 62.2.16.94].

Spojené státy otevřely novou frontu proti Wikileaks

Americká firma zrušila jejich internetovou adresu

3. 12. 2010

Serveru WikiLeaks.org byla zrušena DNS služba u americké společnosti EveryDNS.net. V důsledku tohoto kroku přestala fungovat webová adresa www.wikileaks.org. EveryDNS se k odpojení WikiLeaks podle BBC prý rozhodla proto, že stránky Wikileaks byly v posledních dnech cílem masivních hackerských útoků, což údajně ohrožovalo celou infrastrukturu firmy.

Online chat s Julianem Assangem

3. 12. 2010

Od 14 hodin v pátek inzeruje deník Guardian onlinový chat s Julianem Assangem, pokud se mu podaří připojit se na internet ZDE. (Čtenáři mu předložili 909 dotazů, možnost zadávat další už byla uzavřena.)

Facebook: Osvoboďte Juliana Assangeho!

3. 12. 2010

Na facebooku připravili stoupenci svobody projevu stránku Free Julian Assange pro případ, že by byl zatčen: má být zatčen v souvislosti se "znásilněním" ve Švédsku co nejdříve. Stránka je ZDE, upozorňuje Bohumil Kartous.

Návrh na změnu Ústavy České republiky

3. 12. 2010 / Alex Koenigsmark

PREAMBULE

Shodli jsme se v hostinci s vzácným hostem advokátem, že největším problémem české politiky je její prorostlost; je prorostlá klientelismem (čti úplatkama, nespisovný tvar je záměrný, krásnou češtinu si to nezaslouží) jako tuk oblíbené Váhalovy slaniny masem (nebo maso tukem, jak chcete), a protože jde až v první řadě o peníze, lepší to prý nebude. Nic se nemůže pořádně změnit, nikdo nemůže odnikud poctivě odejít, protože na něm visí chuchvalce závislých klientů a on zase opačně visí na nich v odporné existenční rovnováze, připomínající žáby, jimž visí na zádech motanec oslizlých vajíček.

Wikileaks: Američané chtěli biometrická data a údaje o zkorumpovanosti a zranitelnosti středoevropských politiků

2. 12. 2010

Z amerických diplomatických depeší, zveřejněných ve čtvrtek večer, vyplývá, že Washington požádal diplomaty v Rumunsku, v Maďarsku a ve Slovinsku, aby získali pro americkou vládu biometrická data o tamějších "současných a vznikajících vedoucích politicích a jejich poradcích". Washington po amerických diplomatech také chtěl informace o zkorumpovanosti politiků v těchto zemích, o jejich zdravotním stavu a "zranitelnosti".

Ochablé stíny elektronické vzpoury

3. 12. 2010 / Bohumil Kartous

Karel Dolejší tu psal o legálně kriminální politice a svůdcích lidu. Nabídl obraz tří aktérů politického dění, k těm dvěma předchozím přidejme "lid". Zatímco političtí stoupenci kriminálního pojetí práva a demokracie i svůdcové jednají velmi aktivně a manipulativně, lid je zde zobrazován jako důležitá materiální podstata politiky. Je to obraz honáků s příslovečným stádem v ohradě a je hodně expresivní.

Obraz zajímavě dokumentuje, jak se vyvinula technologie moci honáků nad stádem. Jsou zachovány standardní prvky demokracie, které se vyvíjejí podle spletitých historických souvislostí. Tady už ale nejde o vývoj, spíše o degeneraci politického systému, v němž se forma stala do značné míry neživou skořápkou pro parazitní organismy. Ořezáváním demokracie na fosilní konstituční pravidla z ní poněkud vyprchal život - tedy její etický rozměr. Pak se lépe pracuje s amputovanou mocí, mimochodem z ústavy lidu vlastní. Platí to stále? A je vlastně demokratické zpochybňovat demokracii? To by nakonec mohlo být i protizákonné...

Zakřivení společenského časoprostoru je jen těžko předvídatelné. Když se díky elektronizaci komunikace na úroveň individua podařilo překonat epochu hmotných médií, vytvářejí se nová omezení, omezení elektronického reálna. Je více reálná desetitisícová "vzpoura" na elektronické sociální síti, nebo její fyzický produkt s četností menší o dva řády? Obávám se, že reálno elektronické sociální sítě je nedostatečné do té doby, než najde svůj dostatečný fyzický otisk. Pokud se to nestane, existuje nejistota, že elektronické reálno bude překvapivě rychle rekonstruováno. Ve stále se rekonstruující dimenzi elektronického reálna se pak lze lépe schovat než v té fyzické, zvláště tehdy, je-li fyzickým jen ochablý stín elektronického.

Rusko vrací úder?

3. 12. 2010

Možná v reakci na americké diplomatické depeše, které charakterizovaly Rusko jako zločinecký a zkorumpovaný stát, charakterizuje - značně informovaný - dnešní komentář moskevského deníku Pravda zase Spojené státy jako stát založený na korupci a kriminalitě.

EU a Irsko: Ubohé selhání

3. 12. 2010

Tohle je politicky neúnosné. Každý, kdo ví o německé zkušenosti s placením reparací po I. světové válce, by to měl vědět. - Evropští politici nejsou k smrti vyděšeni jen kvůli bankám, ale také kvůli veřejnosti. Ta si nepřeje slyšet, že k rekapitalizaci bank bude zapotřebí peněz daňových poplatníků.

Irský "záchranný balík" je katastrofa. Evropské komisi, Evropské centrální bance a německé vládě lze říci jen jedinou věc: Neopomenete žádnou příležitost všechno ještě zhoršit, napsal pro Handelsblatt americký ekonom Barry Eichengreen.

Bolí mě, když musím tohle říci. Jsem patrně euru nejvíce nakloněným ekonomem na mé straně Atlantiku. Ne proto, že bych měl za to, že eurozóna je perfektní měnovou unií, ale spíše proto, že jsem byl vždy přesvědčen, že jedna Evropa s tucty různých národních měn by byla ještě nestabilnější. Jsem také příznivcem širšího evropského projektu. Ale vzhledem k tomuto ubohému selhání evropských a německých představitelů budu svůj postoj muset přehodnotit.

Začneme mluvit o chudobě?

3. 12. 2010 / Immanuel Wallerstein

Po těch patnáct až dvacet let, co ve světovém diskurzu dominoval washingtonský konsenzus, bylo slovo chudoba tabu, i když sama chudoba narůstala velkými skoky. Všem se nám říkalo, že jediné, na čem záleží, je hospodářský růst, a že jediný způsob, jak ho dosáhnout, je nechat převládnout "trh" bez jakýchkoli "etatických" zásahů, samozřejmě s výjimkou zásahů Mezinárodního měnového fondu (IMF) a ministerstva financí USA. Paní Thatcherová z Británie nám dala slavné heslo "Neexistuje žádná alternativa" (There is No Alternative, TINA), čímž měla na mysli, že alternativu nemá žádný stát kromě Spojených států a -- jak se domnívám -- Spojeného království. Zaostalé země globálního Jihu se prostě musí vzdát naivního nároku, že si budou samy řídit své osudy. Pokud to udělají, budou jednoho dne (ale kdoví kdy?) odměněny růstem. Pokud to neudělají, budou odsouzeny -- troufnu si to říct? -- k chudobě.

Fotbalové mistrovství v Kataru! A kdy v Monaku?

3. 12. 2010 / Miloslav Štěrba

Prezident FIFA Sepp Blatter oznámil včera v Curychu, že pořadatelem MS ve fotbalu v roce 2022 bude Katar. Země, která má jen o něco víc obyvatel než žije v Praze (1,5 mil.) Tamní fotbalový šéf Hamad bin Chalifa Sáni prohlásil, že " budeme hrdi na Střední Východ". V Kataru postaví nové stadiony, s klimatizací, neboť v době pořádání MS budou zemi zahřívat 50 stup. vedra. Země, která je v žebříčku FIFA až na 113. místě, a to i díky nákupům hráčů ze zemí, kde je fotbal populárním sportem.

Pokračující lži o raketách Šaháb 3

3. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Je smutné, že se v západních médiích neustále papouškují lži, jejichž jediným zdrojem (nikým jinak nepotvrzeným, odborníky zpochybněným) je velitel Íránských revolučních gard a íránský ministr obrany Ahmad Vahídí. Rakety Šaháb-3 v jakékoliv verzi NEMAJÍ dolet ani 2000 km, natožpak 4000 km. Stejně tak rakety Qiam-1 (vzpoura), což je zmenšená verze rakety Šaháb bez směrových kormidel, poprvé testována 20. srpna 2010.

Rok 2010 se téměř jistě stane jedním ze tří nejteplejších let od r. 1850

3. 12. 2010

Rok 2010 se podle Světové meteorologické organizace téměř jistě stane jedním ze tří nejteplejších roků od doby, kdy se začala teplota r. 1850 zaznamenávat.

Konečné údaje za rok 2010 budou k dispozici až začátkem roku 2011, avšak listopadové teploty jsou podobné teplotám v listopadu 2005 a vyplývá z ních, že globálně je rok 2010 jedním z téměř rekordně teplých let.

Posledních 10 let je také nejteplejším desetiletím v meteorologických záznamech. Teplota od ledna do října je o 0,46 C vyšší než průměr z let 1961-1990.

Česká televize: rozdíl mezi veřejným a soukromým

3. 12. 2010 / Jan Májíček

Mají aktivisté kritizovat nejen Českou televizi, ale i ostatní média? Jednoduchá odpověď na tuto otázku by zněla „ano“. Jenže co to znamená? Všechna média nejsou stejná. Máme několik hledisek, podle kterých je můžeme rozlišovat. Jsou média mainstreamová a alternativní, média veřejné služby a média komerční, média celostátní a média místní. Asi nejdůležitějším rozlišovacím kritériem jsou první dvě dvojice.

Ruská televize potlačila informace Wikileaks o Rusku

3. 12. 2010

Čelní ruští politikové ani ruská televize se nezmínily o tom, že američtí diplomaté podle depeší, zveřejněných na Wikileaks, považují Rusko za zkorumpovanou, autokratickou kleptokracii.

Tyto depeše, podle nichž je Rusko zločinecký stát, jemuž dominují zkorumpovaní činitelé, se rozšířily rychle po internetu a blogosférou. Avšak ruská televize, z níž podle odhadů čerpá informace 70 procent Rusů, depeše ignorovala. Státem ovládaná televize Rossiya se ve svém zpravodajství o depeších nezmínila: namísto toho informovala, že řeka Moskva zamrzla, že dva ruští turisté se stali terčem útoků žraloka v Egyptě a že američtí vládní řidiči, kteří dopravují jaderné zbraně, se při tom opíjejí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Wikileaks: Spojené státy odmítly "byrokratické" obavy britského ministerstva zahraničí, že by zatčené osoby v Libanonu mohly být mučeny

3. 12. 2010

Americký charges d'affaires v Londýně Richard LeBaron poslal depeši do Washingtonu, že britské obavy z porušování lidských práv nesmějí ohrožovat protiteroristické operace. Britské požadavky "jsou břemenem a nejsou realistické". LeBaron doporučil kontakty na nejvyšší úrovni, aby Amerika Brity zkrotila.

Američtí diplomaté odmítli britské protesty týkající se tajných letů CIA z britské základny na Kypru. Britská vláda se obávala, že by se spojením s těmito lety mohla Británie stát nevědomě vinna podílem na mučení. Rozhněvalo ji, že Američané dopravují své vězně přes britskou základnu do cizích zemí za jejími zády.

Škrtám, škrtáš, škrtá -- aneb dobrá hospodyňka musí pro pírko přes plot skočit

3. 12. 2010 / Igor Pleskot

Jistě, ale musí si dát pozor, aby si o ten plot neroztrhla kalhotky, nebo nedej bože -- se na ten plot napíchla! Jenže v tomto případě by to nebyly osobní kalhotky členů vlády pana Nečase, ale -- bohužel, kalhoty státního rozpočtu, který seškrtává objem mzdových prostředků státních zaměstnanců. A tady jde již o kalhoty nás -- občanů.

Ministr Drábek v opojení mocí jde i proti koaliční smlouvě

3. 12. 2010 / Jiří Baťa

Odpovědný přístup k plnění úkolů, plnění příkazů a nařízení, ale i osobní iniciativa a angažovanost, to vše může být vizitkou dobrého, ale opravdu dobrého pracovníka. I ministra. To ovšem za předpokladu, že kromě zájmu o tyto ukazatele jeho činnosti nejsou zde zájmy jiné, osobní, nestandardní, tj. zájmy jeho chlebodárců, jeho strany, koalice a vlády samotné. Může být namítnuto, že on vlastně dělá to, co dělat má, co je mu uloženo, respektive nařízeno. To je jistě pravda, ale lze také namítnout, že při výkonu většiny duševní práce se používá hlava, potažmo mozek. Ten mozek by měl také pracovat, tedy uvažovat, přemýšlet, posuzovat, zvažovat, sledovat jistá hlediska (včetně sociálních) a posléze i rozhodovat. A zde se nabízí vážná otázka, zda pan Drábek naplňuje všechny tyto vize ideálního pracovníka, v jeho případě ministra, notabene ministra práce a sociálních věcí. Snahu mu jistě nelze upřít, jenže kam je jeho snaha namířena, co tím sleduje? Je velice snadné říci, že má před sebou ty a ty úkoly, které před něj koaliční vláda postavila a on se jen snaží je plnit a realizovat. Zde bych poukázal na slovíčka "jen" a "plnit", protože to je právě moment, kdy svými kroky překračuje Jordán.

Kongres USA schválil zákon o školním stravování

3. 12. 2010

Podle zákona schváleného Kongresem USA, který je součástí kampaně Michelle Obamové proti dětskému hladovění a obezitě, dostanou americké děti ve škole až o 20 milionů obědů a svačin více než dosud. Bude na to vynaloženo dodatečných 4,5 miliardy dolarů. Zákon také posiluje vládní pravomoci v oblasti regulace prodeje ve školních nápojových automatech a kafeteriích.

Jak se snadno stát bezdomovcem

2. 12. 2010 / Monika Málová

Mí přátelé Václav a Jana se v roce 1998 rozvedli.

Jak už to v takových případech bývá, bylo nutné vyřešit oddělené bydlení. Situaci řešili domluvou. Jana s dětmi si ponechá stávající 3 pokojový byt a pro Václava (náhradou) - vyřídí garsonieru.

Asymetrická pozornost médií:

Není terorismus jako terorismus...

3. 12. 2010 / Lukáš Lhoťan

Otázka terorismu je kontroverzní součástí diskuze o islamofobii a hrozbách radikalismu. Přesvědčil jsem se o tom opět v souvislosti s případem zadržení somálského mladíka Mohameda Osmana Mohamuda v USA, kvůli podezření z přípravy teroristického útoku proti vánočnímu stromu v Portlandu.

Pracovní úraz? Raději se zabijte!

3. 12. 2010 / Stanislav Křeček

Návrh novely občanského zákoníku, který nyní k projednání do Poslanecké sněmovny předkládá vláda a jehož autorem je Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), o kterém jsem již vícekrát psal, je jednou z nejnekvalifikovanějších a zároveň nejbezohlednějších legislativních úprav, která kdy byla poslancům k projednání předložena. Právem proto, a prosím, aby tato informace byla vzata se vší vážností na vědomí, porada expertů k přípravě nového občanského zákoníku v pondělí na ministerstvu spravedlnosti odmítla naprostou většinu toho, co nyní ministerstvo předkládá. Neústavní, protilidské, nekvalifikované.

Klášter

3. 12. 2010 / Jaroslav Hutka

Před dvěma týdny mi vydalo nakladatelsví Galén čtvrtý svazek spisů, PRÓZY I. Koupit si ji můžete na této adrese.

Knížka je příjemně obsáhlá, má 425 stran a prvních 260 stran jsou prozaické texty, které jsem psal mezi rokem 1964 - 1976. Tehdy jsem je napsal a strčil do složky a už po sobě nečetl, ale naštěstí nevyhodil, i když celá ta léta nebyla ta nejmenší naděje na vydání, a do roku 1976 jsem ani nepřemýšlel o samizdatu. Před několika lety jsem celý tento archiv dal Janu Šulcovi, který z něj tuto knihu sestavil a editoval.

Kvůli autorizaci jsem se stal prvním čtenářem a možná nejvíce překvapeným ze všech, kteří snad dnes následují. S odstupem několika desetiletí se mi to zdá pěkné a silné...

Níže je z této knížky povídka Klášter, kterou jsem napsal v roce 1964, když mi bylo sedmnáct.

Umění a kultura by se měly vrátit z labyrintu světa do ráje srdce

3. 12. 2010 / Boris Cvek, Jan Paul

Tento text dvou profesně a generačně zcela odlišných lidí, avšak se společným zájmem o umění a kulturu, vznikal pomalu, obtížně, od otázky k odpovědi, od začátku až k jeho zveřejnění. Vznikal spontánně, tvořivě, vpisovali jsme se do svých řádků, opravovali nevýstižné, zdůrazňovali podstatné, to vše v úctě k názorům druhého a s respektem k pluralitě názorů s cílem předložit veřejnosti myšlenky vzájemně sdílené, s cílem dostat je do světa a snad, pokud možno, vyvolat diskusi. Vycházíme přitom z leitmotivu Komenského knihy Labyrint světa a ráj srdce, z dichotomie mezi světským, absurdním na straně jedné a vnitřním, autentickým na straně druhé.

Copak dělá Ivan Langer?

3. 12. 2010 / Petr Jánský

V parlamentních volbách Ivan Langer neuspěl, zafungovala volební očista ODS a zdálo se, že Nečas je rád a může si udělat čárku za splněný slib. Radost voličů netrvala dlouho, neboť novináři zjistili, že Langer dochází 3x týdně za Nečasem. To není dobrá zpráva, to je další důkaz Nečasovy rezignace na změnu a očistu.

Hon za řidičáky a diamanty

3. 12. 2010 / Pavel Pečínka

Na jihu Moravy si pár tisícovek lidí dává na čas s výměnou řidičáků. Úřednictvo je trpělivé, do médií pouští vytrvale upozornění, že čas pádí a opozdilcům zbývá jenom měsíc. A že na Nový rok přijdou potíže -- tedy pokud policie majitele odrbaných řidičáků lapí.

Odborům a politikům před stávkou:

Oklamaní občané potřebují vaši pomoc!

2. 12. 2010 / Josef Mrázek

Denně slyšíme lži o důchodové reformě a reformě zdravotnictví.

Není pravda, že fondové financování důchodů je pro občany dobré. Občané potřebují jen to, aby se průběžné financování důchodů přizpůsobovalo demografickému vývoji. To jen majitelé soukromých pensijních fondů potřebují, aby občané odevzdávali zvýšenou daň z přidané hodnoty, riskovali své peníze a umožnili jim jisté zisky.

Stejně tak není pravda, že zdravotnictví je třeba reformovat, aby nezatěžovalo veřejné rozpočty. Ústava nařizuje, aby garantovaná zdravotní péče byla hrazena z fondů veřejného zdravotního pojištění a ty jsou již 17 let zákonem odděleny od ostatních veřejných financí a nesmí být použity k jinému účelu, než k úhradě Ústavou ČR garantované zdravotní péče.

Zpráva o kolonoskopii a jedné pražské nemocnici

2. 12. 2010

jméno autorky textu je redakci známé, z logických důvodů, pochopitelných po přečtení ho nezveřejňujeme

Všichni asi sledujeme dost znepokojeně soudobé dění v našem zdravotnictví, vzpouru lékařů a bitvu o vyšší platy. Ráda bych v této souvislosti podala krátké subjektivně-objektivní svědectví o tom, jak skutečně v této chvíli funguje nejmenované, dost vytížené oddělení interní kliniky v jedné pražské nemocnici. Zkušenost je to, domnívám se, dost poučná, i když jde jistě jen o jeden z možných pohledů.

Jak asi píše čínský velvyslanec z Washingtonu do Pekingu?

2. 12. 2010

Jak by to asi vypadalo, kdyby nějaké čínské Wikileaks zveřejnily, co píše o Americe do Pekingu z Washingtonu tamější čínský velvyslanec? O tom spekuluje v deníku New York Times Thomas Friedman:

Američané jsou hluboce politicky rozhádaná země. To nám velmi pomůže k dosažení našeho cíle předstihnout USA jako nejmocnější světová ekonomika a stát. A jsme zvlášť optimističtí, protože Američané se hádají o podružnostech.

Nebezpečná hra Radka Johna

2. 12. 2010 / Petr Jánský

Chce odvolat policejního prezidenta Oldřicha Martinů a neřekl o tom svému nadřízenému. Narychlo zaměstnal bývalého náměstka policejního prezidenta Viktora Čecha. Premiér i prezident Klaus jsou ve střehu. Zatím Martinů podrželi a Johna přibrzdili.

Polemika s Václavem Bělohradským (část II.)

2. 12. 2010 / Vít Klíma

Co se stane, pokud se nevyplní přání Václava Bělohradského a kapitalismus "opravit" nepůjde? Jak se bude dále vyvíjet? Uplatní evropský kapitál taktiku:"Chceš rozpohybovat ovce - pošli na ně vlka!? Neobchází už Evropou vlk, a to i čínský, hledající oslabenou kořist v podobě bankrotujících států? Stupni koncentrace a centralizace bohatství v Evropě už neodpovídá počet států - je jich prostě moc! Vzniká početná skupina chudých a "přebytečných", do níž patří i ČR, jež bohatá Evropa musí zbavit samostatnosti.

Wikileaks: Rusko je "mafiánský stát"

2. 12. 2010

Rusko je zkorumpovaná, autokratická kleptokracie, založená na vládnutí Vladimíra Putina. Státní činitelé, oligarchové a organizovaný zločin jsou provázáni a vytvářejí "virtuální mafiánský stát", píše se v depeších amerických diplomatů z Ruska.

Nezákonný obchod se zbraněmi, propírání špinavých peněz, osobní obohacování, ochrana pro gangstery, vydírání a korupce, kufry plné peněz a zahraniční konta na Kypru - to je podle amerických diplomatů obraz dnešního Ruska, v němž se jen úplatky odhadují na 300 miliard dolarů ročně. V Rusku je podle depeší obtížně odlišit činnost vlády a organizovaného zločinu.

Wikileaks: Britská vláda tajně umožnila Američanům dál skladovat v Británii kazetové bomby

2. 12. 2010

Podle amerických diplomatických depeší prozrazených serverem Wikileaks bývalý labouristický britský ministr zahraničí David Miliband schválil pro Američany tajnou výjimku ze zákona zakazujícího kazetové bomby.

Na rozdíl od Británie odmítly Spojené státy podepsat mezinárodní úmluvu, která zakazuje užívání kazetových bomb. Kazetové bomby zůstávají v krajině dlouho po konfliktu a způsobují obrovská zranění civilistům.

Šťastná chvíle seberozeznání levicové lůzy snad již nastane

1. 12. 2010 / Jakub Wolf

S němým údivem jsem sledoval rozhořčený dav, který obsadil radnici, a jehož mluvčí zasedají před lavicemi radních pražského zastupitelstva. Ne proto, že bych to považoval samo o sobě za nesprávné či nemožné. Spíše právě proto, že to považuji za ve výsledku postup subjektivace lidu a ujmutí se dějin, pokud jde o lid. Co je na tom udivující, je ale stejnou měrou, kdo spáchal tuto přímou akci i za jakých podmínek a proč ji spáchal.

Tento článek je do jisté míry navázáním na článek Štěpána Kotrby v Britských listech a na článek Jana Černého v Deníku Referendum), ale jinými prostředky.

Wikileaks: Berlusconi "dostával korupční peníze od Putina"

2. 12. 2010

Američtí diplomaté informovali Washington o podezření, že Silvio Berlusconi má zřejmě velký osobní finanční prospěch z tajných dohod, které uzavřel s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Vyplývá to z depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Římě informovali o tvrzeních, kolujících v italském hlavním městě, že Berlusconimu byly přislíbeny osobní zisky z velkých kontraktů na dodávku energií.

Britští studenti plánují čtvrtou demonstraci proti univerzitnímu školnému a škrtům

2. 12. 2010

Britský Národní svaz studentstva oznámil, že uspořádá další masové studentské protesty v předvečer klíčového parlamentního hlasování o drastickém zvýšení univerzitního školného.

Svaz studentstva apeloval na studenty, aby začali protestovat 8. prosince. V den hlasování budou studenti lobbovat proti zvýšení školného poslance v parlamentu.

Pokud bude zákon o zvýšení školného na 9000 liber ročně schválen, Národní svaz studentstva plánuje vigilii s 9000 svíčkami.

Překvapení: Jak "bojují proti sněhu jinde"

2. 12. 2010 / Jan Čulík

Británie je už přes týden zcela zapadaná sněhem, který padá pořád dál a dál. V některých částech země napadl bezprecedentně víc než metr sněhu. Dopravní infrastruktura se zcela rozložila, nikde v Británii nejsou na železnici automaticky rozmrazovací výhybky, takže zoufalí železničáři se kolem Londýna bezvýsledně snaží odsekávat z výhybek led. Školy jsou uzavřeny, média jsou plná příběhů lidí, kteří museli strávit noc v nehybném vlaku, případně v nouzovém komunálním ubytování, když se jim automobil zastavil v neprůjezdných závějích. Jsou uzavřena i mnohá letiště. Na skotské vrchovině rekordně klesá teplota, až na -20 stupňů.

Britská vláda nařídila oficiální vyšetřování připravenosti národa na sněhovou kalamitu, protože po loňské všichni ujišťovali, že služby jsou zcela připraveny, ale zase se to nějak nepovedlo.

Jedna nula pro Svobodu

1. 12. 2010 / Petr Jánský

Dramatický průběh volby primátora hlavního města předznamenala demonstrace na Mariánském náměstí. Stovky lidí se shromáždily na náměstí a následně pronikly do zasedací místnosti. Hlasitě dávaly najevo nesouhlas s chystanou koalicí ODS-ČSSD. Proto bylo dopolední jednání přerušeno a vyklizen sál. K odpolednímu jednání ve 14 bylo vpuštěno jen asi 90 demonstrantů (dle míst pro veřejnost). Jednání vedl nejstarší zastupitel Bohuslav Svoboda.

Levice, pravice, radnice a zadnice

1. 12. 2010 / Karel Dolejší

Je neobyčejně dojemné pročítat vznešené úvahy zpětně legitimizující - nejmírněji řečeno - hyperpragmatickou pražskou koalici ODSSD odkazy na standardní demokratické mechanismy. Je snad ještě působivější procházet zapálené věty upozorňující, že "já jsem tedy pravicovou radnici nechtěl", a démonizující spolky "elitářských samozvanců" stavící se do čela občanských protestů. Disciplinovanému občanu uvíznou v hlavě slova pravice a levice, hledí se postavit na "správnou stranu", a přitom jaksi mimochodem zapomene, že to oč jde od počátku především jsou miliardové zakázky z veřejných rozpočtů, na nichž se přiživí a uživí právě mnozí zapálení "obránci standardních demokratických mechanismů" - a přirozeně, že k tomu je na prvním místě třeba udržení zkamaráděné zadnice na postu pražské radnice. Zbytek jsou již jen racionalizace a pozitivní spin, aby veřejnost návnadu pokud možno sežrala i s navijákem. Jenže mafie není pravicová ani levicová - jsou to všude přinejlepším obyčejní zloději, defraudanti, podvodníci a vyděrači, pokud ne rovnou něco horšího. Ti, kdo spinují, velmi, velmi dobře vědí, že lžou jak když bulvár tiskne, a vůbec jim to nepřijde blbé. Zbytky jejich profesní integrity se za mrazivých bezměsíčných nocí neslyšně plíží polorozpadlými pražskými kanály.

Čtyři scénáře pro krizi v eurozóně

1. 12. 2010

Nejhorší potíže eurozónu teprve čekají, tvrdí Peter Boone a Simon Johnson. Právě sice vzniká eurozóna s většími sdílenými fiskálními pravomocemi a patrně i s větší mírou ekonomické integrace - existují však celkem čtyři scénáře dalšího vývoje lišící se mimo jiné tím, kdo v eurozóně nakonec zůstane a jak se projekt společné měny bude dál vyvíjet.

Firma Amazon.com vyřadila americké servery Wikileaks z provozu

1. 12. 2010

Spojené státy realizovaly svůj první úder proti serverům Wikileaks. V důsledku tvrdého politického nátlaku vypnula firma Amazon.com americké servery wikileaks. Servery Wikileaks jsou však znovu víceméně normálně přístupné.

Došlo k tomu poté, co vlivný senátor a předseda výboru pro vnitřní bezpečnsot Joe Lieberman požadoval, aby americké firmy servery Wikileaks bojkotovaly.

Moskva údajně usiluje o umlčení WikiLeaks

1. 12. 2010

Zatímco představitelé USA usilují o omezení škod způsobených zveřejněním diplomatické korespondence, ruská vláda se patrně brzy nespokojí s ničím menším než s umlčením nepohodlného serveru, informuje na webu Daily Beast Philip Shenon.

Bradley Manning: Bude zřejmě odsouzen na 52 let

1. 12. 2010

Bradley Manning (23), americký výzvědný analytik, je podezříván, že poskytl serveru WikiLeaks více než 250 000 diplomatických depeší.

Manning je vězněn na vojenské základně ve Virginii. Má být postaven před vojenský soud a může být odsouzen na 52 let do vězení za to, že údajně zpřístupnil serveru WikiLeaks více než 250 000 amerických diplomatických depeší, vojenské záznamy o válkách v Iráku a v Afghánistánu a tajný vojenský videozáznam, na němž posádka amerického vrtulníku střelbou zabíjí skupinu mužů, o nichž se domnívali, že má raketomet. Ve skupině byl kameraman společnosti Reuters s televizní kamerou.

DALŠÍ Z POLITOLOGICKÝCH ÚVAH

"Kdo - kromě podplacených - by se tu mohl divit hněvu podvedených voličů?"

1. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Vypůjčil jsem si tu větu z článku Karla Dolejšího "Levice, pravice, radnice a zadnice" a pokusím se na ni odpovědět, i když to po mně Dolejší nechce.

  • Kdože to podváděl voliče? Dohledal jsem si v mediální databázi předvolební výroky pražských lídrů "demokratických" stran, odpovídajících na otázku možného povolebního uspořádání. Ani jedna z velkých stran nevyloučila - byť v tu dobu teoretickou - možnost koalice s tou druhou... Voliči rozhodli, že koalici v Praze může ustavit jak pravice s pravicí (TOP 09-ODS), tak pravice s levicí (ODS-ČSSD, TOP 09 -ČSSD). Více možností na výběr měla kupodivu levice (ČSSD)...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2010

4. 12. 2010

V listopadu 2010 přispělo finančně na Britské listy 215 osob celkovou částkou 44512.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.11. 2010 částku 54 681.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní