Raketová obrana: "Ochranný deštník" pro 28 spojenců NATO za 270 milionů dolarů

20. 11. 2010

Cílem protiraketové obrany má být ochránit členské země NATO a státy ve východním Středozemí před údajnou rostoucí hrozbou od dalekonosných raket Shahab-3 a Qiam-1. Ty mají mít dolet asi 4000 km. Vyvíjí je Írán, avšak systém protiraketové obrany nebude oficiálně zaměřen proti Íránu, jak požadovalo Turecko.

Proč teď?

Spojené státy přesvědčily většinu členských zemí v NATO, že nadešel čas na vytvoření "ochranného deštniku". Obama zrušil Bushův plán umístit 10 pozemních antiraket v Polsku a radar v České republice.

Souhlasí s projektem všechny strany?

V principu ano. Námitky Turecka byly neutralizovány tím, že se v projektu nebude konkrétně jmenovat Írán. Rusko soukromě souhlasí, že protiraketového štítu je zapotřebí. Jeho odpor vůči projektu raketové obrany byl založen na to, že NATO s Ruskem nekonzultovalo. Izrael a státy v Perském zálivu mají vlastní protiraketové systémy.

Jak to má fungovat?

Po etapách. Od příštího roku rozmístí Spojené státy ve východním Středozemí válečné lodě Aegis s antiraketami. Podporu pro systém budou poskytovat mobilní radarové jednotky a velín v Ramsteinu v Německu. Do roku 2015 bude postaven pozemní systém protiraketové obrany Aegis v Polsku nebo v Rumunsku (nebo v obou zemích). V třetí fázi, r. 2018, se začnou používat bezpilotní letadla. Do roku 2020 budou rozmístěny dalekonosné rakety proti hrozbě interkontinentálních balistických střel. Situaci budou monitorovat výkonné radarové systémy, jako je radarová základna v Fylingdales v severním Yorkshiru v Anglii a v Menwith Hillu, také v severním Yorkshiru.

Co to bude stát?

Asi 270 milionů dolarů během deseti let. Náklady budou rozděleny mezi 28 spojenců NATO.

Jak na protiraketový systém pohlíží Velká Británie?

Vláda ho podporuje, kritikové varují, že protiraketový systém může vyvolat závody ve zbrojení a proměnit Británii v cíl útoku. Labouristická vláda si kdysi pohrávala s představou, že by mohly být antirakety rozmístěny v Británii, ale vedení britské armády se proti tomu postavilo, a tak byla tato myšlenka opuštěna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010