POLITOLOGICKÉ ZAMYŠLENÍ

"Víte, co je defenestrace, ne?" TOPka nebude krást koně s ODS.

30. 11. 2010 / Štěpán Kotrba

Páně Krausova "vtipná" výhrůžka z pořadu s pražským zastupitelem Karlem Březinou předznamenala "sametovost" konfliktu, který dnes vyvrcholí. Aktivistům TOP09 a s knížetem spřátelených "zelených" "a "sorosovských" iniciativ Změň politiku se chce protestovat proti ustavení koalice ODS a ČSSD. Proti koalici TOP09 s ČSSD by nic neměli, stejně jako by nic neměli proti koalici TOP09 s ODS. Zajímavé, že? Demonstrace se koná na Mariánském náměstí a posléze na magistrátu. Kdyby to byl spontánní výtrysk nespokojenosti půl milionu občanů Prahy, byla by to dobrá zpráva o stavu demokracie v ČR a fatálním omylu politiků. Ale půl milionu občanů se na zasněženém magistrátním náměstí nesejde a slabá tisícovka křiklounů je k smíchu...

Jelikož je to pouze jedna z dalších desítek virtuálních skupinek, vytvořených na zakázku pomocí peněz Open Society Fund Praha či Budapešť, případně dalších rozvracečských peněz, majících svůj ideový kořen na americkém ministerstvu zahraničních věcí (sekce nenásilné změny režimů), jde o směšnou hru. Notoričtí petenti z řad "angažovaných občanů" (podepíší každou petici, ať je v ní cokoliv), "pravdoláskaři", "umělci" a profesionálové v podávání grantových žádostí (říká se jim fundraiseři) společně vytvářejí pseudoudálost v domnění, že se z ní stane událost. Pořád se jim stýská po nabitém Václaváku, který zažili v roce 1989 či při "obraně demokracie" před Českou televizí v zimě roku 2000. Nespokojenost těch, kteří prohráli, je pochopitelná. Schopnost jednat (ale i dojednat) kompromis však patří mezi gramotnost politiků. Ti, kteří ji nemají, se jí musí nejdříve učit. Nejlépe v opozici. Politika není válka vedená jinými prostředky, ale realizace zájmů většiny JEDNÉ komunity. Ano, většiny jedné komunity. Ať chci nebo ne, i já jsem součástí komunity zvané Pražané (stejně jako komunity zvané Češi či jiné komunity, zvané Evropané). A v té komunitě jsou lidé, se kterými se mohu názorově ztotožnit, ale i lidé názorů diametrálně jiných. Jsem součástí komunity, do které tak patří jak Václav Klaus či Milan Richter, tak Karel Březina nebo Karel Klíma, tak bankéř Tůma či Václav Havel, stejně jako Marta Semelová, případně Luboš Lédl. Nesmiřitelná nenávist ani k jednomu není na místě. Ani k jednomu. Názorový střet to nevylučuje, defenestraci ale ano.

Necelá polovina občanů si zvolila. Mnozí ty, které chtěli či ty nejlepší, mnozí ty nejméně špatné - z jejich pohledu. Vítěz voleb, Tůmův (a Kalouskův) TOP09, dostal pouhých 13,44% hlasů - nikoliv od těch, co k volbám došli, ale od všech, kteří k nim dojít mohli (a měli). Hlasování nohama je také hlasování. Zvlášť za situace, kdy řada voličů tvrdí, že volby nemohou nic změnit, neboť kdyby mohly, už by je dávno zakázali. ODS dostala od Pražanů pouhých 10,25% hlasů a ČSSD pouhých 7,92%. Volební účast byla totiž pouhých 44,4%. Jaký je mandát jakýchkoliv politiků? Kde je většina? Jaký je mandát několika tisícovek demonstrujících aktivistů, jestliže voličů, kteří se mohli rozhodnout, je 944 866?

Respektovat demokratické procedury (stejně jako rozhodnutí soudu) je znakem demokrata. Pokud demokrat mlčel před volbami a k volbám nešel, měl by mlčet i po nich. Předvolební kampaň končí okamžikem voleb a povolební jednání má stranickým soupeřením rozdělenou společnost stmelit tak, aby nadpoloviční většina byla alespoň dílčím způsobem uspokojena. Přiznejme si na rovinu, že mezi "demokratickými" stranami v otázkách morálky není rozdíl. Přiznejme si, že očekávání kampaní (poctivost, altruismus, obětavost) narazí vždy na soukromé zájmy. Tak to prostě v "rozvinutém" kapitalismu je, protože ono "soukromé" je hnacím motorem a determinantem celého systému... To, že se vítěz může ocitnout v opozici a dosavadní opozice může převzít vládu, i když volby nevyhrála, patří k matematické části politické gramotnosti. V Parlamentu je třeba umět počítat do 101 (při 200 poslancích), v senátu do 41 (při 81 senátorech). Výsledek mnohdy neodpovídá představám předkladatele, ale sluší se jej ctít. Nejinak je tomu na "magoši".

Kdyby se demonstrace konala na Facebooku a ne v reálných kulisách Prahy 1, pak by se jí účastnilo 14 aktivistů určitě, 15 možná, 374 se doteď nevyjádřilo a 35 z pozvaných svými přáteli by nepřišlo... Tolik vlastní průzkum mezi návštěvníky sociální sítě, které zval jeden z profesionálních PR rozmýchávačů demonstrace, bývalý konopný ombudsman Marek Jehlička, toho času ve službách public relations Strany zelených jako tvůrčí duch internetových serverů VYMĚŇTE POLITIKY či ZMĚŇ POLITIKU.

Politici všech stran, pokud ctí vůli občanů, by se měli chovat adekvátně svým REÁLNÝM mandátům a nežít v iluzi o vlivu (svých) stran a své vlastní. Občané by jako demokraté měli respektovat nastavená pravidla a nebo je příslušnou procedurou (volbami) v příslušnou chvíli změnit. Například na povinné volby (neúčast se pokutuje), kde vítězem může být pouze ten, kdo dostane 51% VŠECH hlasů. Jedině to je totiž demokratická VĚTŠINA, ne ukřičený hlouček zaplacených aktivistů nebo starosta, kterého chtěla v křesle vidět pouze desetina voličů. Demonstrace pak sluší pouze anarchistům a těm, kteří chtějí zbořit CELÝ STÁVAJÍCÍ SYSTÉM. Víte přece, co je defenestrace, ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010