Firma Amazon.com vyřadila americké servery Wikileaks z provozu

1. 12. 2010

Spojené státy realizovaly svůj první úder proti serverům Wikileaks. V důsledku tvrdého politického nátlaku vypnula firma Amazon.com americké servery wikileaks. Servery Wikileaks jsou však znovu víceméně normálně přístupné.

Došlo k tomu poté, co vlivný senátor a předseda výboru pro vnitřní bezpečnsot Joe Lieberman požadoval, aby americké firmy servery Wikileaks bojkotovaly.

"Rozhodnutí Amazonu vypnout servery Wikileaks je správné a mělo by určit normu pro ostatní podniky, jejichž služeb Wikileaks používá k šíření svého nezákonně získaného materiálu," uvedl Lieberman v prohlášení. "Žádám, aby všechny firmy či organizace, které poskytují služby Wikileaks, s nimi okamžitě přerušily jakékoliv styky."

Wikileaks reagovaly na twitteru: "Servery Wikileaks vyhozeny od Amazonu. Svoboda projevu v zemi svobodných Američanů - dobře, budeme nyní utrácet své dolary zaměstnáváním lidí v Evropě."

Servery Wikileaks fungovaly nepravidelně už od neděle, kdy se staly terčem internetových útoků od neznámých hackerů. Wikileaks na to reagovaly přesunutím svým serverů na Amazon.com, což je samoobsluha.

Zuřivost proti wikileaks mezi americkými Republikány je v kontrastu s uměřenou reakcí Obamovy vlády. Robert Gibbs, tiskový mluvčí Bílého domu v televizi rezignovaně odmítl jako "absurdní" Assangův požadavek, vyslovený v rozhovoru s časopisem Time, aby americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová rezignovala, protože nařídila, aby američtí diplomaté prováděli špionáž v OSN.

"Nejsem si jist, zda nás zajímá názor jednoho člověka s jedním serverem," řekl Gibbs. "Naše zahraniční politika a zájmy naší země jsou daleko silnější než jeho jeden server."

John Kerry, demokratický předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy, v neděli sice prozrazení dokumentů odsoudil, ale v úterý se vůči němu postavil rozmyslně: "Je podle něho prý dobré, že je nyní jasné, co si všichni myslí o Íránu.

Tiskový mluvčí Pentagonu Geoff Morrell řekl v televizi Fox News, že zveřejnění diplomatických depeší je sice trapné, ale není důvodu pro útočné akce proti Wikileaks. Americký ministr obrany Robert Gates se vyjádřil: "Je to trapné? Ano. Důsledky pro americkou zahraniční politiku jsou však minimální."

Mnozí experti se domnívají, že pohnat Assangeho před soud by bylo asi obtížné, kromě toho se nenachází v americké jurisdikci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010