Wikileaks: Berlusconi "dostával korupční peníze od Putina"

2. 12. 2010

Američtí diplomaté informovali Washington o podezření, že Silvio Berlusconi má zřejmě velký osobní finanční prospěch z tajných dohod, které uzavřel s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Vyplývá to z depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Římě informovali o tvrzeních, kolujících v italském hlavním městě, že Berlusconimu byly přislíbeny osobní zisky z velkých kontraktů na dodávku energií.

Je známo, že Berlusconi a Putin se přátelí, ale toto je poprvé, co vyšly najevo informace o jejich vzájemných finančních vazbách.

Americké ministerstvo zahraničí poslalo letos do Říma zvláštní žádost o dodatečné informace: "Jaké jejich osobní investice mohou ovlivňovat jejich zahraniční či hospodářskou politiku?"

Zmínky o Berlusconiho "finančně obohacujícím vztahu" k Putinovi pocházejí jak od členů jeho vlastní politické strany, tak od nepřátelské vlády Gruzie.

Americký velvyslanec v Římě Ronald Spogli poprvé informoval o těchto tvrzeních v řadě depeší v letech 2008-09. Uvedl, že Berlusconi "osobně převzal" veškeré kontakty s Moskvou, aby splnil všechna Putinova přání.

Berlusconi funguje na veřejnosti jako Putinova "hlásná trouba", veřejně ho podporuje, kdykoliv je Putin kritizován. Osobní styky mezi oběma muži jsou těsné, Putinova rodina tráví dlouhou dobu v Berlusconiho rodinné residenci na Sardinii, na Berlusconiho náklady. Berlusconi je zase zván na Putinovu daču v Soči u Černého moře. Oba muži si vyměňují drahé dary.

V lednu 2009 psal Berlusconi, že je obtížné určit, co je základem přátelství Berlusconi-Putin. "Berlusconi obdivuje Putinův machistický, rozhodný a autoritářský styl vládnutí, o němž se domnívá, že je podobnž jeho vlastnímu stylu vládnutí." Avšak existují náznaky, že Berlusconi a jeho kamarádi v jeho politické straně mají velký osobní zisk z kontraktů na dodávku energie mezi Itálií a Ruskem.

Gruzínský velvyslanec v Římě tvrdil Spoglimu, že je Gruzie přesvědčena, že Putin slíbil Berlusconimu procenta z plynovodů či ropovodů, které postaví Gazprom ve spolupráci s italskou firmou ENI, kterou částečně vlastní italská vláda.

Podle Američanů prosazuje Berlusconi nekriticky v Evropě politiku Ruska a Vladimíra Putina.

Italská média se těmto obviněním ve čtvrtek silně věnují. Berlusconi obvinění popřel, ale opozice žádá, aby učinil prohlášení v parlamentu.

Ani Gruzie, ani Spojené státy nemají žádné důkazy pro svá podezření.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010