Putin: Pokud Západ nepřijme naše návrhy, zvýšíme počet raket

2. 12. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin prohlásil, že pokud se nepodaří uzavřít dohodu o společné protiraketové obraně se Západem, Moskva vybuduje "úderné síly" zahrnující jaderné zbraně, aby zajistila svou bezpečnost.

Putinovo prohlášení přišlo krátce poté, co prezident Dmitrij Medvěděv varoval před možností nového kola závodů ve zbrojení, pokud by nedošlo k dohodě o evropské protiraketové obraně.

Pokud se ruské návrhy setkají "pouze s negativními odpověďmi", zatímco se objeví dodatečné hrozby, "Rusko bude muset zajistit vlastní bezpečnost", prohlásil Putin v rozhovoru pro CNN. "Úderné síly" by údajně zahrnovaly "nové rakety, jadernou technologii".

Rusko a NATO se přednedávnem na summitu v Lisabonu dohodly na prohloubení spolupráce v protiraketové obraně. List Wall Street Journal informoval, že lídři NATO odmítli Medvěděvovi návrhy na propojení ruské protiraketové obrany se západním protiraketovým štítem.

Několik hodin před Putinovým interview mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Ševčenko sdělil agentuře Interfax, že nové balistické rakety RS-24 "Jars" umožní překonání protiraketového systému. Putinovo prohlášení je také třeba vnímat v souvislosti s nejistotou ohledně osudu nové strategické smlouvy START. Ruská Duma dala najevo, že tento dokument ratifikuje teprve po ratifikaci americkým Senátem. Tuto ratifikaci zdržuje Republikánská opozice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010