Na Mafiánském náměstí nic nového

1. 12. 2010 / Milan Daniel

"Respektovat demokratické procedury (stejně jako rozhodnutí soudu) je znakem demokrata", píše Štěpán Kotrba ve své filipice proti demonstraci, která provázela volbu pražského primátora a radních.

Rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů bylo ovšem také "demokratické", učinila tak konečně Občanská demokratická strana, která měla tu moc je díky své pozici na radnici prosadit. Není divu, že to udělala, v důsledku její předchozí politiky jí hrozil osudový propadák, kterému chtěla zabránit. "Demokraticky" tak upravila regule volby, jež jí přesně podle očekávání zvýhodnila.

Kdyby byla Praha jedním volebním obvodem, poukázal jeden z diskutujících na inkriminovaném jednání zastupitelstva, měla by ODS po přepočtu výsledků voleb podle d'Hondtovy metody o čtyři radní a ČSSD o jednoho radního méně. Současné koalice by tak nebylo, respektive by musela přihlížet i k mandátům zástupců menších stran.

Neměl jsem nic proti dr. Svobodovi, ale jestliže se stal primátorem s pomocí formálně demokratické, legální, avšak zjevně účelové manipulace, je to nemravné, stejně jako hlasování těch, kteří z této nemravnosti získali prospěch.

Tohle naštvalo lidi. Odmysleme si Havla & spol. a podívejme se na fotografie rozhořčených Pražanů a jejich hesla. Tito lidé na druhé straně potleskem ocenili mladého Dientsbiera, kterého na kandidátce ČSSD především volili, a jenž se tomu vzepřel.

Na vlně nesouhlasu se zajisté přiživili i lidé, kteří do něj promítli své zájmy. Havel své potěšení z cirkusu kolem sebe neskrýval, stejně tak příznivci TOP 09, možná i další. Je to smutné, ale to byla jiná hra. Na pochybné etice popsaného typu vlády lidu to nic nemění.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010