Wikileaks: Američané chtěli biometrická data a údaje o zkorumpovanosti a zranitelnosti středoevropských politiků

2. 12. 2010

Z amerických diplomatických depeší, zveřejněných ve čtvrtek večer, vyplývá, že Washington požádal diplomaty v Rumunsku, v Maďarsku a ve Slovinsku, aby získali pro americkou vládu biometrická data o tamějších "současných a vznikajících vedoucích politicích a jejich poradcích". Washington po amerických diplomatech také chtěl informace o zkorumpovanosti politiků v těchto zemích, o jejich zdravotním stavu a "zranitelnosti".

Seznam informací o generálním tajemníku OSN Ban Ki-moonovi a dalších vedoucích činitelích OSN, na jejichž získávání se měli zaměřit američtí diplomaté, vypracovala CIA.

Mezitím vyšlo najevo, že Washington také odposlouchával telefony a kontroloval užívání internetu u čínských a íránských diplomatů v OSN.

Americkým diplomatům na velvyslanectví v Asunciónu, v hlavním městě Paraguaye, bylo nařízeno, aby získali data, časy a telefonní čísla hovorů uskutečněných odtamtud cizími diplomaty z Číny, z Íránu a z latinskoamerických socialistických států Kuby, Venezuely a Bolívie. Spojené státy jsou znepokojeny přítomností islámských teroristů v Paraguayi a vlivem Číny.

Washington také chtěl podrobnosti o internetových účtech těchto diplomatů a jejich přístupová hesla. Tytéž informace požadoval o některých místních paraguajských vládních a vojenských činitelích a o "zločincích a jejich bílých koních". Vyplývá to z americké diplomatické depeše odeslané r. 2008.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010