Prosinec 2010: ztratí ODS pravicového voliče?

2. 12. 2010 / Boris Cvek

Podle nejnovějšího průzkumu preferencí pro volby do Sněmovny (25. listopadu - 1. prosince), uveřejněného na Novinkách.cz, ODS značně ztrácí za ČSSD a dokonce i za TOP09.

Oproti sociálním demokratům by dřívější hegemon pravice měl pouze asi polovinu mandátů ve Sněmovně (74 vs. 38) a v porovnání s TOP09 se ODS postupně stává tou druhou, menší stranou v pravém spektru (TOP09 45 mandátů, ODS 38 mandátů).

Širokou spoluprací s ČSSD po komunálních volbách, která není navíc motivována nějakým celostátním posunem Nečasovy strany doleva, ba dokonce je v přímém rozporu s jasně pravicovým a tvrdým kurzem vlády, se ODS ukazuje voličům jako strana oportunistická, opozičně-smluvní a nadřazující mocenské pozice nad ideové principy.

Zřejmě stále ještě nepochopila, že už není na pravici tím jediným a samozřejmým hegemonem a že jí v Kalouskově straně vyrostla mnohem nebezpečnější konkurence, než bývala ODA nebo US-DEU. ODS by mnohem lépe udělala, kdyby si na komunální úrovni udržela důvěryhodnost buď odchodem do opozice, nebo vytvářením pravicových koalic, zatímco na celostátní úrovni by na TOP09 zaútočila posunem doleva (kde ostatně za V. Klause vždy tak trochu byla) a zjemněním vládní politiky.

Nést však hlavní zodpovědnost za tvrdou, vysoce nepopulární politiku vlády a dělat zároveň v Praze a Brně a v dalších městech účelové, korytářské koalice s ČSSD, to může pro ODS znamenat definitivní ztrátu pozic na pravici a přijetí druhořadé role zmateného, zkorumpovaného (minimálně na komunální úrovni) subjektu, který budou volit už jenom fanatičtí obdivovatelé opozičně-smluvního Klause (pak by se ODS mohla ostatně sloučit se stranou, kterou před posledními sněmovními volbami založili příznivci Miloše Zemana).

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 2.12. 2010