Asymetrická pozornost médií:

Není terorismus jako terorismus...

3. 12. 2010 / Lukáš Lhoťan

Otázka terorismu je kontroverzní součástí diskuze o islamofobii a hrozbách radikalismu. Přesvědčil jsem se o tom opět v souvislosti s případem zadržení somálského mladíka Mohameda Osmana Mohamuda v USA, kvůli podezření z přípravy teroristického útoku proti vánočnímu stromu v Portlandu.

O zadržení tohoto mladíka rozsáhle referovala většina českých médií a stejně tak internetových zpravodajských serverů - s odkazem na to, že došlo k zabránění teroristickému útoku. Bohužel prakticky vůbec se již v mediích neobjevila informace, že krátce po zadržení tohoto somálského mladíka došlo v Portlandu k teroristickému útoku na Islámské centrum.

Dle listu Washington Post nemají úřady o úmyslném zapálení Islámského centra pochyb a jsou přesvědčeny, že šlo o akt msty proti muslimům. Jeden z představitelů Federální vyšetřovací služby (FBI) veřejně prohlásil, že FBI nebude tolerovat žádné akty msty, nebo útoky na muslimskou komunitu.

Tato informace se zatím, ale v českých mediích prakticky neobjevila. Bohužel se tak zase ukazuje, že islamofobní propaganda je ve společnosti účinná, neboť jak tvrdí islamofobové: "Ne všichni muslimové jsou teroristé, ale všichni teroristé jsou muslimové."

Heslem našeho prezidentského úřadu je "pravda zvítězí", doufám, že se dožiji tohoto vítězství ve spravedlivém přístupu k označení terorismu.

Článek ve Washington Post ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010