Ministr Drábek v opojení mocí jde i proti koaliční smlouvě

3. 12. 2010 / Jiří Baťa

Odpovědný přístup k plnění úkolů, plnění příkazů a nařízení, ale i osobní iniciativa a angažovanost, to vše může být vizitkou dobrého, ale opravdu dobrého pracovníka. I ministra. To ovšem za předpokladu, že kromě zájmu o tyto ukazatele jeho činnosti nejsou zde zájmy jiné, osobní, nestandardní, tj. zájmy jeho chlebodárců, jeho strany, koalice a vlády samotné. Může být namítnuto, že on vlastně dělá to, co dělat má, co je mu uloženo, respektive nařízeno. To je jistě pravda, ale lze také namítnout, že při výkonu většiny duševní práce se používá hlava, potažmo mozek. Ten mozek by měl také pracovat, tedy uvažovat, přemýšlet, posuzovat, zvažovat, sledovat jistá hlediska (včetně sociálních) a posléze i rozhodovat. A zde se nabízí vážná otázka, zda pan Drábek naplňuje všechny tyto vize ideálního pracovníka, v jeho případě ministra, notabene ministra práce a sociálních věcí. Snahu mu jistě nelze upřít, jenže kam je jeho snaha namířena, co tím sleduje? Je velice snadné říci, že má před sebou ty a ty úkoly, které před něj koaliční vláda postavila a on se jen snaží je plnit a realizovat. Zde bych poukázal na slovíčka "jen" a "plnit", protože to je právě moment, kdy svými kroky překračuje Jordán.

Pan ministr Drábek se nám totiž zřejmě opíjí mocí a přestává se kontrolovat. Jeho osobní iniciativa už hodně zachází za rámec jeho povinností a to, co v jeho povinnostech zůstalo, svými záchvaty individuálního vidění společnosti a jejich občanů v zrcadle těch nejbizarnějších nápadů a myšlenek dehonestuje jejich práci a životy. Ku prospěchu jiných. Lze zcela jistě pochopit, že jiný "normální" člověk na postu ministra by rovněž plnil své rámcové povinnosti, avšak všechny "nadstandardní" myšlenky a nápady by s největší pravděpodobností konzultoval (nebo by konzultovat měl) nejdříve se svým svědomím. Poznamenávám, že takto by zřejmě činil "normální" ministr. Pana Drábka za normálního ministra zřejmě považovat nelze, neboť své nadstandardní myšlení nekonzultuje ani se svým svědomím (tam jsou jiné priority na zvažování), potažmo ani se svými nadřízenými (viz návrhy v rozporu s koaličním programem).

Neštěstí však není jen v Drábkově "geniální" osobnosti a jeho iniciativních výplodech, neštěstí je i v jeho spolupracovnících, jeho kolezích ministrech, včetně premiéra. Je sice pravda, že premiér Nečas se občas jakoby dostal do konfliktu s některými svými ministry, ale v rámci koaliční smlouvy se ty třenice vždycky rychle vyřeší (viz odchod Bartáka na "dovolenou"). Abychom si rozuměli, přes veškerá konstatování, že Drábkovy návrhy na řešení otázek v oblasti sociální politiky jsou, z pohledu řadového občana, kontraproduktivní a zničující, ale dokonce, jak přiznává sám ministr Drábek, nekoaliční (tedy protikoaliční). Vždy se však nakonec najde dostatek pochopení z řad jeho konzistentního okolí (rozuměj vlády) a i ty bizardní návrhy jsou (či budou) ochotni přijmout. Má to své důvody -- nejdou totiž proti jejich zájmům, naopak.

Pozastavím se na příkladu, který je přímo ukázkový (a do nebe volající) -- a sice návrh pana ministra Drábka na "povinné spoření do soukromých fondů". No kdo by z koaliční vlády byl proti takému "geniálnímu" nápadu, vždyť Drábkem avizovaných "asi pět soukromých fondů" (zatím jen pět) nabízí nebývalé možnosti, jak se do fondů zaangažovat a vysávat potem a krví vydělané peníze občanů, notabene (potenciálních) důchodců. Vždyť to je myšlenka přímo od Boha (spíše však od vola), i když není úplně nová, ale rozhodující je, že je to myšlenka současná, nadějná na realizaci. A když jde o peníze (a o ty jde vždycky), pak jsou ochotni se vždy domluvit.

Další unikátní nápad či myšlenka, pocházející z hlavy ministra Drábka (zřejmě za tiché asistence a podpory neméně zdatného ministra financi Kalouska), prý aby se zaplnila díra ve státním rozpočtu, plánuje zavedení jednotné DPH 19%. K tomu jen tak mimochodem poznamenává, že se tímto sice zvýší například cena potravin a léků, ale jedním dechem dodává, že zase naopak "mírně" klesne cena např. elektroniky. No myšlenka hodná génia, občané se vydají z peněz za potraviny, léky, zdraženou elektřinu, plyn a vodu, nájemné, dopravu a služby, ale mohou si za to koupit "mírně" zlevněnou elektroniku. Už vidím ty radostí jásající a skákající "socky", matky s dětmi, nemocné, mladé rodiny s hypotékami, důchodce a invalidy, jak ten dobrák Drábek na ně myslí. Jemu přitom vůbec nevadí, že mnozí nebudou mít na chleba, ale hlavně bude levnější elektronika, bez ní ani rána, že?

A což teprve jeho návrh odchodu do důchodu v 65 letech pro všechny? Za normálních společensko-ekonomických podmínek by to bylo možná (pozor: možná) akceptovatelné, avšak v současné době? Panu Drábkovi je zcela lhostejné, jestli a jak se budou řešit pracovní místa např. staří kontra mladí, zaměstnaní kontra nezaměstnaní apod. Kdo chce práci najít, vždycky si ji najde, tvrdí ministr Drábek. Nevím sice, v jakém nadoblačnu pan Drábek žije a kde takové podmínky existují (no v Evropě jistě ne), ale k Česku to má hodně daleko. Jak na toto, ale i na ostatní myšlenkové pochody pana ministra reagují občané, několik ukázek:

  • Bezva, nejlepší garance je ta od státu na okraji bankrotu - nedám jim ani korunu - doma pod polštářem je mému zabezpečení na stáří nejlépe,
  • Podle mého názoru je pan ministr velmi silně tlačen svými "sponzory" kteří se za odměnu chtějí napakovat, protože jinak by žádný soudný člověk nemohl z úst vypustit tak nehoráznou absurditu - UZÁKONIT spoření do SOUKROMÝCH fondů...!
  • "Ano, udělal jsem to o své vůli v rozporu s koaličním programem. Chci přimět i lidi s nižšími příjmy ke spoření do soukromých fondů. Dobrovolně by to nedělali." říká pan ministr. Já říkám: je mě líto mých vlastních dětí.
  • Do soukromých fondů ??? Myslím si, že po takovém vyřčeném nesmyslu by měl tento rádoby "ministr" okamžitě odejít nejen z vlády, ale i z tohoto státu !!!
  • Vím, že to asi jinak nejde, ale tenhle pokus mi přijde už hodně přitaženej za vlasy. Z čeho má normální člověk šetřit na důchod, když mu nezbývají pomalu ani peníze na chod domácnosti ? Pánům politikům se to mluví. Pakáž které jde jen o koryto !!!
  • Kdo vám mladým zaručí,že jednou ty peníze uvidíte? Pan Drábek? To pochybuji. Až tam každý vloží své penízky, tak firma zkrachuje a vy zase utřete nos. Tak takto bych také uměl dělat politiku. Stát si od vás nahrabe, ale v případě krachu nedostanete nic. No a za ty co nepracují, tak budete platit, třeba řekněme, poplatky za vzduch, který dýcháte -- a povinně! Samozřejmě výjimky budou, ale to přece řádný občan pochopí, že? Mně se to už tolik nedotkne, ale vás mladé lituji. No a odcházet do důchodu v 65 letech, může vymyslet jen v..l. Ono je něco jiného tvrdě makat a něco jiného sedět ve sněmovně na pr..li a pochrupávat.

Těch reakcí je celá řada, dokazují, jak to vidí a posuzují obyčejní občané, kterých se to týká především. Smutné ovšem na tom je, že to nikoho "tam nahoře"nezajímá, tím méně pana ministra Drábka. Jeho aktivity jsou den co den intenzivnější, mj. se také nechal slyšet o úpravách plateb ve školkách, odložena má být otcovská dovolená, stejně jako oddálení daňového zvýhodnění částečných úvazků atd. Zkrátka není dne, aby nás pan Drábek něčím "nepotěšil". Letošní Vánoce budou opravdu bohaté, ovšem zřejmě jen na překvapení. A nejen od ministra Drábka.

PS. Reakce občanů převzaty z Aktuálně.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010