Státními penězi zachráněné investiční banky vyplatí svým zaměstnancům prémie ve výši 65 miliard dolarů

8. 1. 2010

Největší světové investiční banky na Wall Street a v londýnské City vyplatí v nadcházejících čtrnácti dnech 65 miliard dolarů na prémiích svým ředitelům a nejvýznamnějším zaměstnancům, a to ani ne rok poté, co je zachránily vlády před krachem obrovskými dotacemi ze státních rozpočtů.

Britskému ministru financí Alistairu Darlingovi se tedy nepodařilo zabránit bankám ve vyplácení astronomických prémií tím, že zavedl na tyto prémie novou padesátiprocentní daň. Analytikové z londýnské City jsou přesvědčeni, že největší investiční banky tyto daně svým zaměstnancům uhradí, aby na prémiích nebyli škodní.

Pět nejznámějších amerických bank oznámilo, že vyčlenily 50 miliard dolarů na prémie pro své zaměstnance. V posledním čtvrtletí r. 2009 vyčleny na prémie pro zaměstnance banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a JP Morgan dalších 10 miliard dolarů, přestože rok 2009 byl nejhorším rokem pro americkou ekonomiku za posledních 30 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

CHANNEL FOUR NEWS:

Měli byste zkontrolovat sousedy důchodce, jestli ve sněhové kalamitě něco nepotřebují

9. 1. 2010

Sněhová kalamita pokračuje, studený severní vítr přinesl další sníh do jížní Británie. Channel Four News bude v sobotu večer ve zprávách interviewovat zástupce organizace pro staré lidi Age Concern ohledně problémů, jimž v tomto počasí čelí důchodci. Ti mají při nynějším extrémním počasí právo na vládní příplatek na topení. Hrozba úrazu, když vyjdou na ulici, je pro ně reálná.

Je bez diskuse, dodává moderátor Channel Four News Alex Thompson v hromadném emailu, avizujícím sobotní večerní zpravodajství, že by měli lidé kontrolovat, zda jejich sousedi důchodci jsou v pořádku a zda něco nepotřebují.

Na velké části planety Země je teď tepleji, než je normální!

8. 1. 2010

< Mapa Britského meteorologického úřadu dokazuje, že zatímco je v severní Evropě zima, na většině území světa je větší teplo než normálně

Zdroj: ZDE

Britští meteorologové poukazují na to, že nynější extremně mrazivé počasí se sněhem je důsledkem nezvyklého vzniku velmi stabilní tlakové výše nad Arktidou, v jejímž důsledku vanou nad Evropou východní větry od severního pólu a přinášejí zimu, na rozdíl od normálních západních větrů z Atlantiku. Kromě Evropy postihla tato arktická tlaková výše ještě také Čínu.

V severovýchodní Americe, v Kanadě, v severní Africe, ve Středozemí a v jihozápadní Asii jsou v současnosti teploty vyšší, než je normál. Na mnoha místech jsou vyšší o více než 5 stupňů Celsia a v Kanadě až o 10 stupňů Celsia. V Británii sice byla teplota v prosinci 2009 nejnižší za posledních 14 let, avšak prosinec 2009 byl jen jedním z dvou měsíců v tom roce, který zaznamenal nižší teplotu než je dlouhodobý průměr. Britští meteorologové upozorňují také, že krátkodobé změny počasí nijak neovlivňují situaci globálního klimatu i to, že dochází k radikálnímu globálnímu oteplování, což dokazují statistiky. Rok 2009 byl od r. 1850 globálně pátým nejteplejším rokem.

I v nynější době je většina světa podstatně teplejší než normálně.

Sníh, sníh, ach v lednu, jaký div!

9. 1. 2010 / František Řezáč

Další příspěvek do debaty o uklízení sněhu. Nic není v Čechách a na Moravě jasné. Asi to tak má být. Proč by jinak Němci pro pojem zmatku používali sousloví česká vesnice - boehmisches Dorf. Češi tomu říkají "španělská vesnice", asi proto, že když tam přijedou, ničemu, hlavně španělštině, nerozumí. Oni Češi někdy nerozumí ani češtině.

Kolik dní se píše, mluví, křičí, že bude padat hodně sněhu, a přesto se někteří pitomci vydají na cesty autem, ba i kamionem, aby se místo k cíli cesty dostali do titulků novin. Ach jo... Jen jedno už je ale jasné. V lamentacích o tom, že v lednu padá sníh, tento režim v souladu s celou EU daleko překonal někdejší nářky reálných socialistů nad nepřízní počasí...

Snad by bylo v této dramatické chvíli vhodné připomenout, že na jaře bude pršet, v léte bude vedro a na podzim bude foukat vítr. Pak přijde zase ta zima, no prostě Four Saesons, Quatro Stagioni, Vier Jahreszeiten. Na YouTube je překrásná nahrávka s Julií Fischerovou and The Academy of St. Martin in the Fields. Nejlepší je být doma a poslouchat. Vivaldiho a zprávy o kalamitě...

Německo se připravuje na záplavu sněhu

9. 1. 2010

Německé úřady doporučily německým domácnostem, aby se zásobily potravinami, léky a pitnou vodou, protože Německo má být postiženo silným sněžením.

Německý Úřad civilní obrany konstatoval, že se v sobotu očekává silné sněžení a to by mohlo vyvolat v řadě míst výpadky elektřiny a vážně narušit veřejnou dopravu.

Podle televize ZDF už na ostrově Rujana na severu Německa napadlo 30 cm sněhu. I v Německu dochází sůl a písek pro rozmrazování silnic. Železnice a letiště varují před možným zpožděním.

Německý Úřad civilní obrany doporučuje, aby si domácnosti zajistily zásoby na tři až čtyři dny, včetně alternativního paliva pro vaření, v případě výpadků dodávky energie. Občané mají mít k dispozici i rozhlasový přijímač na baterie.

V městech jako Düsseldorf postavil Červený kříž vytápěné stany pro bezdomovce, aby je ochránil před umrznutím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Napadne deset centimetrů sněhu a už se to jmenuje "kalamita Daisy"

8. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

Zprávy televize Nova a dalších mainstramových sdělovacích prostředků šíří paniku, když sněhovou nadílku, která udělala z Evropy uprostřed zimy "bílý kontinent", nazvaly podle Evropského meteorologického institutu v Berlíně jako "kalamitu Daisy". Evokují tím ničivé následky hurikánů, které také dostávají jména. To už je na tom tato na technologiích závislá civilizace tak špatně, že několik či několik desítek centimetrů sněhu, nazvané panikářsky "Velká Británie je pod sněhem", už je "kalamita", která musí dostat vlastní jméno a být jí věnován prostor v hlavních zprávách? Opravdu je zima a sníh v zimě něco tak nenormálního?

Karlík a továrna

8. 1. 2010 / Jan Stern

Karel Čapek kdysi napsal román Továrna na absolutno. Zdálo se mu, že moderní civilizace, jež byla postavena na tajemství plurality, na tajemství, že protikladné pravdy žijící vedle sebe se neoslabují, ale posilují, propadá šílenství. Že se v ní uhnízdily nádory, jakési centrály, z nichž se šíří duch bytostně protimoderní a protizápadní, tak řečené absolutno. Tyto centrály absolutna Čapek viděl srůstat do jakéhosi celku, do systému, a zazdálo se mu, že jádro modernity – jehož symbolem je továrna – počíná samo sebe přeprogramovávat a přebírá sebepopírající a sebeničivý program absolutna – proto „továrna na absolutno“.

Čapek psal v době nástupu nacismu a v době úspěchu ruské revoluce. Jeho alegorie je vtíravá, ale při pohledu z větší výšky je znát, že jako proroctví selhala. Továrna, jež je srdcem modernity, se nakonec neproměnila v továrnu na absolutno.

Jak vidím Filipa Sklenáře

9. 1. 2010 / Boris Cvek

◄ Filip Sklenář

Když mi Igor Indruch, známý z diskuzí, které jsem kdysi vedl na www.totem.cz, psal, že Filip Sklenář umřel, nevěřil jsem mu. A stále bych nebyl překvapen, kdyby se někde Filip objevil a celé to dementoval, protože on prostě takový byl.

Filipa jsem "poznal" (nikdy jsem se s ním neviděl tváří v tvář) někdy na podzim 2003, když se konal (také z mé iniciativy) exodus lidí ze stránek www.pismak.cz na www.totem.cz. Vždy jsem obdivoval jeho inteligenci a talent, ale zároveň jsem se děsil jeho nestálé, nevypočitatelné, agresivní (ve skutečnosti agresivní zřejmě jen proto, že velmi citlivé a hluboce zraněné) povahy.

Stále jsme se já a on o něco přeli a hádali, ale nebylo to moc věcné a přínosné. Když bych měl vzpomenout na to, co ode mne kdy kvitoval, bylo by to mé upozornění jej na existenci silně ateistické knihy barona de Holbach Zdravý rozum. Dovedl jsem ho, pokud si vzpomínám, na Britské listy (o svém rozhovoru s vydavatelem Mein Kampfu M. Zítkem se mi svěřoval na chatu a já mu doporučil Britské listy a Britským listům zase jeho) a také na ChristNet, kde zůstal velmi aktivní i po mém odchodu z těchto diskuzních stránek někdy v roce 2006.

Potlučen svítáním

9. 1. 2010 / Filip Sklenář

Zas bylo ráno
Já hrubě tloukl zem
Snad víc než ruce
Tváře se mi chvěly
A vzduch byl velký
Obzor nezměněn
A já byl celý
Od tvojí krve celý

A kamsi táhly mě ty komíny a věže
Kdosi tam stál a pitomě se zubil
Kdosi se v chladné břečce třásl vleže
A kdosi kohosi a nebo cosi ubil

Miroslav Cyroň poskytl debatní prostor náměstkyni hejtmana Jihočeského kraje

8. 1. 2010

Já potřebuji být v absolutní pohodě i z hlediska okamžité fyzičky, koordinace pohybu, atd. Co tím míním? To, že pokud se se mnou jedná v klidu, usmívám se jak měsíček na hnoji (cituji Magdu :-)) a hlavně zbytky svalů fungují alespoň trochu, takže třeba pomohu při přesunu, a tak. V opačném případě je svalová síla a koordinace v háji, roztřesu se, ruce lítají vzduchem - načež se dovím, že to dělám schválně... A je to. Tak vznikla většina rozepří. Jenže to v zápisech asi nenajdete.

Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje, zveřejnila na stránkách svého úřadu vyjádření k případu Domova důchodců v Dobré Vodě, kde bylo těžkému invalidovi, správci opensourcového počítačového serveru Miroslavu Cyroňovi vedením Domova důchodců původně oznámeno, že bude 4. 1. 2010 odstřižen od internetu, po medializaci tohoto rozhodnutí bylo jeho odpojení od internetu odloženo do "došetření případu".

Miroslav Cyroň nyní poskytl náměstkyni Stráské "exkluzivní přístup k diskuzi" na svém serveru ZDE.

SOUD SE SQUATTERY

Obhajoba: právem občanů je upozornit na selhání státu a postavit se na odpor postupu ohrožujícímu základy společnosti

8. 1. 2010 / Pavel Uhl

závěrečná řeč obhájce, advokáta Pavla Uhla při procesu se squattery, kteří obsadili dům bývalých městských lázní v pražské ulici Apolinářská

Jednání obžalovaných může být samozřejmě z hlediska obvyklého nazírání politických postupů nezvyklé či esteticky nepřijatelné a z hlediska prvního hodnocení většinou společnosti problematické. To je také důvodem poměrně hysterické reakce policie. Byť je ovšem jednání obžalovaných esteticky či jinak problematické není samozřejmě trestné. Obžalovaní se pokusili vstoupit do veřejné diskuse skutkem, jehož razanci zvolili úměrně závažnosti tématu a potřebě intenzity jejího vyjádření. Riskovali tím vědomě svou bezúhonnost a jejich skutek je tak i do jisté míry odvážný.

Je součástí západoevropské politické kultury, že se politický dialog ve veřejném prostoru se vede mimo jiné i způsoby, které překračují dosavadní estetické zvyklosti a zavedené způsoby komunikace.

SOUD SE SQUATTERY

Zhodnocení důkazů obhajobou: zásah policie byl naddimenzovaný a nepřiměřený

8. 1. 2010 / Pavel Čižinský

závěrečná řeč advokáta Mgr. Pavla Čižinského při procesu se squattery, kteří obsadili dům bývalých městských lázní v pražské ulici Apolinářská

Domnívám se, že zásah policie byl natolik naddimenzovaný a nepřiměřený (viz zásahové výbušky, štíty policistů, psi), že skutečným cílem zásahu nebylo sundat ze střechy 20 mladých demonstrantů, nýbrž že skutečný cíl policejního jednání byl jiný: mohlo jít o cvičení policie, mohlo jít o mediální efekt. Trestní stíhání demonstrantů pak pouze pokusem o ospravedlnění tohoto policejního zásahu.

Vyzmizíkovávání jmen a přejmenovávání ulic v Česku

9. 1. 2010 / Jan Čulík

Kolega mě upozornil, že Jindřich Šídlo cituje v Respektu mou glosu o nedávno zemřelém Ivanu Medkovi:

Tradičně snaživě provokativní Jan Čulík v Britských listech položil minulý týden zajímavou otázku: Čím si vlastně Medek zasloužil svůj "statut celebrity"? A když on, proč ne třeba historik Vilém Prečan, který toho pro pád režimu udělal minimálně stejně jako Medek?

Zdroj:ZDE

Takovéhle texty jsou pro derridovskou dekonstrukci strašně vděčné. Víte, proč je v textu ten výraz "tradičně snaživě provokativní"? No, pan Šídlo, stejně jako většina pražských novinářů, systematicky čte Britské listy, protože ho upřímně zajímají. Jenže má podprahový pocit, že citovat je "jen tak" v "pravicových" médiích, do jejichž stáje se s hrdostí hlásí, se jaksi nehodí. Má pocit, že musí dokázat, že když už Britské listy nedejbože čte, tak musí kolegům důrazně signalizovat, že se od nich distancuje.

Souhra lidské iniciativy a obecních předpisů přináší výsledek

8. 1. 2010 / František Řezáč

V BL je již dost reakcí na můj apel k uklízení sněhu a dostal jsem i maily o situaci ve Francii, Norsku, Rakousku a Bavorsku. Tam se to dělá asi nejlíp.

Odpovědnost za úklid mají sice také obce, ale vydávají k tomu zvláštní nařízení soukromníkům, majitelům domů, obchodníkům a dalším subjektům. Ti pak mají mezi sebou uzavřeny příslušné smlouvy o úklidu buď úklidovými firmami nebo vlastními prostředky.

Angličtina v ČR: Něco shnilého ve státě dánském...

8. 1. 2010 / Jan Čulík

Lidové noviny právem poukazují na skandální zkušenost, že ani dvacet let po pádu komunismu nenaučí české školy mladou generaci slušně anglicky.

Je to skutečně velký problém: Skoro vždycky, kdy se dostane do anglosaských médií nějaký Čech, angličtinu tvrdě láme. Plynně mluvit a hlavně psát anglicky, to je dnes běžný požadavek na slušnější zaměstnání nejen v Británii a v Americe, ale i v neanglických západoevropských zemích. Je velmi smutné, že Češi (a Slováci) žijící např. v Británii právě kvůli tomu, že nedokáží většinou napsat bezchybně anglicky ani krátký email, pracují jen v těch nejpodřadnějších, špatně placených manuálních zaměstnáních.

Lidové noviny by ovšem na tuto skandální situaci měly poukazovat pořád, do doby, než dojde k radikální nápravě.

Filmový dokument z bitvy o americký radar v Brdech

Český mír Klusáka s Remundou půjde do kin v březnu

8. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

Nový celovečerní dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy má být do kin uveden od března 2010 s podtitulkem "Válečný film, ve kterém nikdo neumře."

Film vznikl za koprodukce České televize. Pokud čtyřminutová ukázka z filmu nelže o celkovém vyznění a jak jsem byl v několika případech osobně svědkem natáčení, jde o poctivou filmařinu, ke které kulisy nebyly nakašírované a i ochočený brdský divočák je pravý. Jmenuje se Jonáš. I když...


▲ teaser filmu na stránkách YouTube

Zrcadlo jednoho dotazu

8. 1. 2010 / Soňa Hromátková

Vadí/nevadí – reakce čtenářů na otázku Soni Hromátkové "Je v této republice někdo, komu vadí/nevadí velkopanské a sprosté způsoby politiků, médií, (nejen) energetických monopolních gigantů a bank a přeje/nepřeje si nápravu věcí veřejných?"

Poctivě předkládám v číslech, jaké mailíky jste mi, vážení čtenáři, poslali na mou poněkud návodnou otázku. Domnívám se, že vám i tak malá čísla mohou cosi napovědět.

Čína si s tím vytře ...?

8. 1. 2010 / Milan Daniel

Zdá se, že lidská práva jsou v současném pojetí Václava Havla účelovou zbraní vůči ideově nepohodlným režimům. Exprezident nejnověji podpořil čínského disidenta Lioua Siao-poa (Liu Xiabo) , autora Charty 08, v nedávné minulosti i disidenty na Kubě či v Bělorusku. Havlovy aktivity jsou ale pro mnohé tuzemce nevěrohodné z titulu zklamání, jež jim připravil jako člověk, který rychle zapomněl na své někdejší sliby nadstranickosti a ideologické nepředpojatosti, a svou někdejší nespornou morální autoritu ztratil. V průběhu uplynulých dvaceti let se bohužel v mlýně moci proměnil z respektovaného a ideologicky nepošpiněného kritika poměrů v amerického poskoka.

Když Čína vládne světu III.

8. 1. 2010

KD│ Přinášíme pokračování rozhovoru o vznikající čínské dominanci v mezinárodních vztazích s expertem na asijskou modernizaci Martinem Jacquesem, autorem knihy "When China Rules the World: The End of the Western World and the Birth of a New Global Order" (Když Čína vládne světu: Konec západního světa a zrod nového světového řádu). První část věnovanou současnému postavení země v mezinárodním prostoru a její perspektivní roli dominantní velmoci jsme zveřejnili ZDE, druhou část o přednostech a nedostatcích vyplývajících z čínské tradice kulturní homogenity ZDE. Rozhovor vedl Robert Scheer z magazínu Truthdig.

Robert Scheer: Byl to Republikánský prezident, Richard Nixon, kdo Číně otevřel dveře; dělal jsem s ním před pár lety na toto téma rozhovor, a jeho očekávání byla, že nám budou stále podobnější, byli jsme prý hloupí, kapitalismus převládne, mají tytéž hodnoty, budou dělat všechno stejně. Považoval politickou demokracii za vyrůstající z kapitalismu na volném trhu, takže prý vše probíhá podle scénáře win-win. Vy tvrdíte něco více znepokojujícího, spletitého, nebo jak to nazvat: Že jsme možná nerozluštili základní model. Takže to co bych teď rád znal je náčrt toho, co vlastně silná Čína znamená. Bude to Čína donucující, to je jedna otázka; budou dál financovat náš dluh, budou nás komandovat, budou s námi soutěžit férově či neférově, je tady pro nás prostor? Ale to je jen jedna část věci. Rád bych Vás přiměl hovořit o něčem, o čem už jsme hovořili dříve. Existují univerzální hodnoty, které by měly být respektovány, individuální práva, omezení vládní moci a schopnosti vlády vměšovat se do vašeho života a utvářet jej, nebo je tu cosi, na co jste položil důraz - 2 000 let čínské historie - co zprostředkovává mnohem agresívnější, robustní roli státu, která může být na obzoru?
Martin Jacques: Nemyslím si, že americké chápání limitů vládní moci představuje univerzální hodnotu. Mám za to, že jde o americkou hodnotu, která byla velmi vlivná, a to opakovaně a v různých podobách - například v neoliberální periodě. Ale nemyslím si, že to je univerzální hodnota, a nemyslím si, že se v Číně uplatní, byla tam uplatněna nebo se tam uplatňuje. Protože stát už za prvé zaujímá ve společnosti velmi odlišné postavení; a za druhé, byl v celém procesu změn extrémně proaktivní. Víte, lidé si myslí, že všechno je otázka trhu, jenže stát je extrémně aktivní. Tím myslím, že byl designérem, architektem této transformace. A i když podíváte například na podniky, mnoho jich je ve státním vlastnictví. A myslím, že to neodráží jen dnešní Čínu, ale čínskou historii. Stát hrál ve společnosti takto významnou úlohu, a Číňané o tom přemýšlejí úplně jinak než my. Jednou otázkou například je, že v Číně stát tisíc let neměl vážné konkurenty. Tisíc let je dlouhá doba, takovou historii rychle nesmažete. A výsledkem je, že pro státní moc neexistují zřejmé hranice. S tím mohou být problémy; samozřejmě, že s tím mohou být problémy. Ale Číňané vidí stát v tak úzkém vztahu se společností, jaký neznáme.

Plagiát není plagiátem jen tím, že ho někdo za plagiát označí

8. 1. 2010

reakce vedení katedry psychologie FFUK v Praze - Václava Mertina, Ilony Gillernové na článek Petra Bakaláře o prof. J. Hoskovcovi a doc. J. Štikarovi pod titulkem "Opisujeme -- a co má být?"

Vědecká práce předpokládá osvojení celé řady poznatků a postupů. Prakticky každý nový vědecký poznatek staví na práci předchůdců i současníků. Je sice myslitelné nepřečíst ani jednu psychologickou publikaci, nevyslechnout ani jednu přednášku psychologa a přitom vymyslet originální a přínosný výzkum, pravděpodobnost úspěchu však v tomto případě hraničí s nulou. Obvyklé je, že existující poznatky jsou rozpracovávány, vyvolávají kritiku, generují nové myšlenky, představují podněty pro další bádání.

Co je plagiátorství?

8. 1. 2010

Informace pro studenty ze stránek Glasgow University. Každý student před odevzdáním jakékoliv písemné práce na britských univerzitách podepisuje "Declaration on Plagiarism", prohlášení, že jde o jeho původní práci. (Poznámka ŠOK: Stejné prohlášení podepisují studenti i na českých školách.)

Studenti jsou přitom seznámeni s definicí plagiátorství. K dispozici také mají software Turnitin, které zjistí, zda určité pasáže textu byly opsány odjinud.

Plagiátorství

8. 1. 2010 / Boris Cvek

Nikoli jenom na Glasgow University, ale i tady v ČR jsem do své diplomové i dizertační práce musel psát, že jsem "práci vypracoval samostatně a pouze za použití uvedené literatury".

Plagiátorství je ve vědeckém a ještě více vysokoškolsko-pedagogickém světě velký problém, protože znevěrohodňuje samu podstatu obou. Místo opravdového výkonu stačí pouze něco opsat, vykopírovat.

Smyslem vědy a vysokoškolského studia ovšem není něco opisovat či kopírovat.

Přijde mi příznačné, jak psychologové z FF UK mluví v poslední větě svého článku na obranu plagiátorů o tom, že Petr Bakalář se dopustil interpretace "nejméně vhodné pro obor".

Neuvěřitelná a nenormální zima z pohledu (ne)dávné historie

8. 1. 2010 / Aleš Uhlíř

◄ Pieter Brueghel st., Lovci (1565)

Letošní zima doprovázená vydatným sněžením v prosinci a lednu se v zemích, jako je Británie, kde sněhová kalamita trvá dva tři dny může zdát něčím neobvyklým (článek Jana Čulíka "Sněhový Kocourkov v Británii). Podobně líčí krutou zimu s přívaly sněhu ve svém příspěvku " Neuvěřitelná sněhová kalamita" v Británii Evžen Svoboda, popisující situaci na pobřeží kanálu La Manche, kde "normálně nesněží a když, tak centimetr či dva a sněhová pokrývka trvá také nejdéle dva tři dny". To, co je dnes neuvěřitelné a nenormální, však vypadalo v poměrně nedávné minulosti jinak.

Zpráva z West Pointu odhaduje americké ztráty v Afghánistánu na 300 - 500 vojáků měsíčně

8. 1. 2010

KD│ Spojené státy se mohou v eskalovaném afghánském konfliktu, do nějž prezident Obama vyšle dalších 30 000 mužů, měsíčně dočkat 300-500 mrtvých a zabitých vojáků, říká zpráva, kterou zpracovala prestižní vojenská akademie ve West Pointu. Generál ve výslužbě Barry McCaffrey, profesor mezinárodních vztahů tamtéž, tvrdí, že eskalace bude v důsledku větší americké vojenské přítomnosti v zemi stát daňové poplatníky kolem 300 miliard dolarů. McCaffrey byl od roku 2003 několikrát v Afghánistánu na inspekci, aby situaci posoudil přímo na bojišti, napsala Susan Littlepage pro magazín Truthout.

Zimní boty, vydatné sněžení a klimatická pohodlnost měšťáků

7. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

notorieta o robotě a zimním obutí nejen aut, kterou je nutno opakovat kvůli příspěvku Františka Řezáče "Platí výsledky, ne kecy"

Kdekoliv v zemích, kde si se sněhem a mrazem zvykli žít, nosí v zimě zimní boty s vzorkem, který bychom označili za "traktorový", někdy opatřený i kovovými hřeby. Stejně jako nosí i do práce arktické větrovky, čepice a teplé rukavice. Příčinná souvislost mezi ušlapaným neodklizeným sněhem a zlomenými nohami se zde neprojevuje. Stejně jako v případě řidičů (nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky) si chodec bez zimního obutí může stěžovat tak akorát na svou hloupost.

SKANDÁL V NEW YORKU:

Newyorský obchod H&M rozstříhal a vyhodil neprodané oděvy; měl je dát bezdomovcům

8. 1. 2010

Mezinárodní oděvní supermarekt H&M se stal terčem bouře protestů, poté, co jedna newyorská studentka objevila pytle rozstříhaných neprodaných oděvů. Zatímco se bezdomovci v newyorských mrazech nemají do čeho obléknout, zdůrazňují aktivisté.

Tvrzení, že tento globální řetězec ničí nepoužité oděvy uprostřed kruté zimy a tvrdé hospodářské krize vedlo k vlně hněvivých komentářů na Twitteru.

Ústředí firmy H&M ve Švédsku uvedlo, že incident vyšetřuje, a zdůraznilo, že se firma H&M chová vůči komunitě odpovědně.

Pedofilie je o moci, ne o sexu

8. 1. 2010 / Fabiano Golgo

Štefan Švec napsal, že stovky případů pedofilie mezi katolickými kněžími, o nichž v posledních několika letech informovala média, se označují za pedofilní případy v důsledku jakési politické korektnosti amerických médií, která, podle jeho konspirační teorie, nechtějí pošinit homosexualitu, a tak používají nesprávné slovo. To není pravda.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O vlastní odpovědnosti a vydírání státu, neboli Proč by měli Islanďané platit za chamtivost neprozíravých střádalů

8. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Paul Myers je uváděn nejen britským tiskem jako ten, kdo ve své funkci britského ministra pro finanční služby (Financial services secretary) varoval islandskou vládu, že by mohl zabránit vstupu Islandu do Evropské unie, kdyby islandská vláda neodškodnila jeho zemi a Nizozemí za čtyři miliardy eur, které prý obě země dohromady zaplatily svým státním příslušníkům za kompenzace jinak ztracených vkladů v bance Icesave, jež se po finanční krizi stala insolventní. Že přitom jde o zajímavé obcházení jinak chválené a často také žádané odpovědnosti dospělých lidí a oficiální vydírání státu, o tom něco v této poznámce...

O třech odpovědnostech

8. 1. 2010 / Milan Dubský

Co se dříve nahlíželo tak, nahlíží se nyní opačně. Může jít o téměř jakoukoli věc, případ nebo událost. Politici a státní úředníci připraví zákony, mezi nimi také státní rozpočet. Parlament jej schválí. Když se ukáže a přesvědčíme se, že je špatný, tak se vlastně nic nestane. Jeho strůjci a tvůrci, lépe řečeno pachatelé, nemají žádnou odpovědnost, kromě politické, ale vůbec ne hmotnou a už vůbec ne odpovědnost trestní. Ale řečí mají víc než dost z obou táborů politického spektra a s klidným svědomím se po čtyřech letech sezení v parlamentě opět ucházejí o hlasy voličů, aby mohli znova a opět schvalovat špatné rozpočty, nahrávat si kšeftíky, zasedat v dozorčích a správních radách atd.

Běžnost nejserióznějších institucí

8. 1. 2010 / Milan Dubský

Redakce Britských listů přičinila zcela právem a podle mého soudu logicky, do mého článku "O třech odpovědnostech", poznámku právního poradce svých listů, že výše uvedené hodnocení úročení českých bank je běžné u "nejserióznějších" finančních institucí a ...čtenář si může dále dočíst tuto pravdivou poznámku. Chci k tomu jenom poznamenat pár slov a vět.

Prašan, led a ukradené troleje zpozdily německé vlaky

8. 1. 2010

KD│ Zpoždění na německé železnici včera nezpůsoboval jen čerstvě napadlý sníh, led a uvízlé nákladní vagóny. Tisíce cestujících čekaly na své zpožděné spoje také kvůli strhaným trolejím. Vlak ICE mezi Hamburkem a Belínem byl zastaven v důsledku krádeže, informoval Spiegel Online.

Monitor Jana Paula:

Lidská bytost nesmí zemřít psychicky dříve než fyzicky

7. 1. 2010 / Jan Paul

Odvezou nás rychle moderní auta záchranné služby, aby nás vložila v náruč baziliščí přetvářky frustrovaných zdravotníků. To je jedna z nadsázek a fabulací knihy Mezi životem a smrtí , kterou píši na základě osobních zkušeností. Vyjde letos na jaře, proč neudělat malou "reklamu" tématu, o které v naší společnosti nikdo nestojí? Nestojí, a přesto končí většina umírajících v nemocnici a jejich blízcí, pokud se vůbec zajímají o svého příbuzného, narážejí na byrokratický systém, na zákazy a příkazy, na strach a mlčení.

Nestoudné návrhy

7. 1. 2010 / John Michael Greer

Pokud máme složité budoucnosti čelit s nějakým typem grácie, této cenné vymoženosti mnohem pravděpodobněji docílíme v důsledku zavedení předběžného, nejistého adaptačního mechanismu načrtnutého Warrenem Johnsonem v malé užitečné knize nazvané Muddling Toward Frugality (Tápání ke skromnosti), než rozvíjením nějakých grandiózních plánů dosažení dokonalého světa v jediném kroku.

KD│ Dlouhodobé čtenáře nemůže překvapit, když zjistí, že po třech textech detailně vysvětlujících, proč jsou v nynějším americkém politickém systému významné reformy nemožné, hodlám věnovat několik dalších diskusi o významných reformách, jež by mohly být součástí funkční odpovědi na krizi naší doby. Klidně přiznám, že je to úsměvné, ale navrhovat vhodné změny, které nebudou ihned uskutečněny, není vůbec tak zbytečné, jak se může ve věku objednávek v požadovaném termínu a okamžitého uspokojení zdát.

Už je to tady

7. 1. 2010 / Ladislav Žák

Na světě je návrh zákona, který umožní úředníkovi kontrolovat, čím doma topíte. Za tímto účelem ho musíte vpustit do domu a on bude smýčit a šukat po obydlí, aby našel nějakou neplechu. Je jen otázkou, co budou muset naše domácnosti splňovat, abychom prokázali, že ničím špatným netopíme. A kolik toho špatného, třeba PET flašek nebo térového papíru mohu mít doma. Asi nebudu smět mít u spousty hořlavých věcí doma množství větší než malé. Vláda určí již za deset či patnáct let, kolik to je.

I ty, Bohuslave Sobotko?

7. 1. 2010 / Miloslav Štěrba

Je dobrým zvykem našich politiků, že se před veřejností snaží vzbudit dojem antikomunistických bijců, a to buď programově, jako si to vymodelovala bohumínským usnesením ČSSD, nebo náhodně, při nejrůznějších příležitostech, když jim docházejí nejen argumenty, ale i soudnost. Tak jsme v posledních OVM mohli od předsedy ČSSD Paroubka slyšet, že Strana práv občanů Miloše Zemana je jakýmsi seskupením kolem Šloufa a Melčáka. Jakoby Miloš Melčák nebyl vygenerován právě jeho stranickými druhy, kteří ve Zlíně po tři roky měli v čele městské organizace ČSSD právě asistenta pana Melčáka. Po léta spolupracujícího s dalším funkcionářem zvoleným za Zlín, místopředsedou Zdeňkem Škromachem.

Sněhový Kocourkov v Británii

7. 1. 2010 / Jan Čulík

Jak známo, Británii od předvánoc zasáhla sněhová a ledová kalamita, která dosud trvá. Ve středu napadlo i v jižní Anglii dalších cca 20 cm sněhu, na skotské vrchovině až padesát. Velmi silně postižena je také kopcovitá severní Anglie. Na některých místech ve Skotsku je už přes tři týdny kolem metru sněhu. Přes den teplota stoupá na cca -1, nebo na nulu, po setmění ale klesá na -6, -8, ve skotském vnitrozemí až na -20 stupňů Celsia. Situace je tedy taková, že přes den sníh víceméně změkne, v noci zledovatí.

Neuvěřitelná sněhová kalamita v Británii

7. 1. 2010

V Brightonu například upadl pán, zlomil si krček stehenní kosti a na kopci (Brighton je na víc kopcích než Řím!) ležel přes čtyři hodiny, než se záchrance podařilo za pomoci hasičů ho z toho kopce (ve středu města) dostat dolů na "hlavní" ulici, která byla posypaná!

Rád bych přidal pár řádků, které by českému čtenáři trochu situaci vysvětlily, píše Evžen Svoboda.

Bydlím na pobřeží kanálu La Manche, kde je normální přímořské podnebí, kde normálně nesněží a když, tak centimetr či dva a "sněhová pokrývka" trvá také nejdéle dva tři dny.

Jak pan Čulík vysvětluje, měnit pneu na zimní, to tady řidiči nedělají. Není to zapotřebí protože ten normální sněžný poprašek na silnicích a chodnících okres klidně (během několika hodin) uklidí, či posypou směsí písku a soli. A i když neuklidí, rychle to roztaje a je po "tvrdé zimě".

Letos tomu však tak není. Díky snad globálnímu oteplování sněžit začalo už před Vánoci a napadlo sněhu "moře" (skoro 30 cm).

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O dosažení předkrizového stavu, neboli Co bude z té už hrozící úvěrové bubliny?

7. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Dost se mluví a píše o hospodářském zotavení. Předseda Spolkového svazu německého průmyslu BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) Hans-Peter Keitel ale poukázal na to, že úrovně předkrizového stavu se s předvídaným růstem v Německu dosáhne znovu až zase r. 2014). A ví se, že se přitom nemyslí na skutečnost, že by existující úvěrová bublina mohla předtím prasknout ...

Platí výsledky, ne kecy

7. 1. 2010 / František Řezáč

K poznámce pana Urbana, omezím se pouze na ten sníh, řekněme alespoň toto:

1) Hledisko technické.

Úspěšný úklid sněhu spočívá v tom, že se začne uklízet v krátkém čase poté, co napadal. Nejvhodnější je hrablo či koště a nim ochotné ruce. Když se sníh nechá ušlapat chodci, jde to pak desateronásobně hůř. To jsme viděli v Plzni tento týden a psaly o tom i lokálky novin.

Blbí Ostraváci a fakt dobrá inverze

7. 1. 2010

Musím reagovat na článek pana Žáka, jaké že nesmysly to Ostraváci vymýšlejí, aby měli možnost postihnout spalování škodlivého otopu, píše Pavla Cholevová.

Nevím, jak zákon dobře vymyslet, aby postihl lumpy a slušným lidem dal pokoj. Ale velice dobře vím, čím se na Ostravsku topí. Ráda bych v topné sezoně pozvala pana Žáka na procházku po osadě Liščina - to je pár desítek starých finských domků s chudými obyvateli, kousek vedle kriminál, na druhé straně slavná vesnička soužití. Vystoupíte z auta a dostanete facku smradu z umělé hmoty, dřevotřískového nábytku a jiných chuťovek.

Smrad z komínů sousedů

7. 1. 2010

Dobrý den pane Žáku,

Chápu Vaše rozhořčení, také se mi nelíbí, že úředníci mají u nás často až příliš (nekontrolovatelné) moci. Ale na druhé straně, jistě znáte úsloví, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého, píše Radka Ptáčníková

Během svátků jsem navštívila několik vesnic a městeček na různých místech v Čechách. A to, co by měl být teoreticky čerstvý venkovský vzduch, byla prakticky všude nedýchatelná a smrdutá směs zplodin spalování kdovíčeho z domácích topenišť.

Vedení Fakultní nemocnice v Ostravě znemožňovalo synům přístup k umírající matce

6. 1. 2010 / Petr Kopec

Moje matka Marie Kopcová (nar. 1918) vychovala čtyři syny, včetně mě, a to péčí tak zvaně v domácnosti, což znamená, že z nás v době polofašistických "makarenkovských" teorií o "studeném odchovu" apod. udělala skutečné lidi, a my jsme se tak měli možnost vyhnout se v naší generaci téměř celosvětové pandemii deprivace. O jednoho bratra jsem přišel, aniž bych měl možnost sdílet s ním poslední chvíle, a podpořit ho v zásadním okamžiku jeho odchodu z života. I to je důvodem, proč se bráním nechat stejným způsobem -- z důvodu absurdních nelidských předpisů a strojového jednání našeho zdravotnictví -- nechat odejít ze světa i naši matku.

Kupředu pravá

6. 1. 2010 / Přemysl Janýr

Kategorie pravice a levice jsou v české publicistice a politice ve stejné míře samozřejmé jako zmatené. Převládá intuitivně komplementární chápání, podle něhož komunistá totalita představovala -- podle vlastní sebeprezentace -- levici, její odpůrci tedy logicky představují pravici. A protože komunistická totalita není předmětem zkoumání, nýbrž pokřiku a denunciací, nabývají i charakteristiky pravicovosti a levicovosti kuriózních podob.

A přijde milostivé léto

6. 1. 2010 / Klára Alžběta Samková

Rozumíte tomu, co se děje okolo nás? Vypadá to na totální chaos. Vládne tu justiční mafie, Olovo je vystřídáno Krakaticí či Kubiceho zprávou, všechno se to válí v Krvavých olejích, Kmotr Mrázek dokmotroval a střílejí se kolotočáři. Sedm statečných je ve skutečnosti patnáct - totiž členů Ústavního soudu.

Základem jsou vztahy.

Nejen T-Mobile ... aneb UNIkarta Komerční banky a Česká zemědělská univerzita

6. 1. 2010

Po četbě článku V. Žítka (31.12.2009 v BL) o tom jak firma T-Mobile poskytla jeho osobní údaje Komerční bance, která na to zareagovala tak, že mu poslala jím nevyžádanou kreditní kartu, jsem se pousmál. Kolik takových případů se v ČR asi vyskytne? Dle mě nemálo. Krize zřejmě ubírá bankám obrat a zákazníky a tak marketingová oddělení vyhlásila o ně boj, píše autor, jehož totožnost je redakci známa.

Komerční banka v tom musí být úspěšná. Usuzuji na to z případu, který se stal na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze. Všichni studenti i zaměstnanci ČZU, odhadem 15 000 lidí, zahájili nový školní rok 2009/2010 s novou kartou. Ta nahradila ISIC kartu u studentů a "teachers" kartu u pedagogů. Novou kartu, tzv. UNIkartu, vydává ČZU v úzké spolupráci s Komerční bankou.

Proč k takové změně došlo, když systém ISIC karet fungoval bez problémů? Na to se ptají snad všichni, kdo se na ČZU pohybují. Změnu karet přitom akademický senát ČZU v roce 2007, 2008 ani 2009, dle dostupných zápisů ze zasedání, neprojednával. Jak a proč bylo o změně karet rozhodnuto zůstává záhadou.

Nový trestní paragraf o "křivém obvinění" je hrůzný

6. 1. 2010 / Jan Čulík

"Děsí mě § 345 v novém TZ," napsal nám náš právní poradce. "V odstavci jedna není podmínkou obvinění úmysl "přivodit trestní stíhání", odst. 3 ostatně napovídá, kam to směřuje. Takže je to v podstatě další forma pomluvy, která se bude řešit v trestní linii - a ne v občanskoprávní, jakkoliv zákoník deklaruje pouze podpůrný charakter trestní represe. A ještě samozřejmě poslanci trvali na zachování klasického TČ pomluvy, takže ho tam zase v § 184 najdete..."

Co to může v praxi znamenat? Naprosté znemožnění podávat trestní oznámení.

Přežila holocaust, drží hladovku a účastní se masového protestu proti izraelské blokádě Gazy

6. 1. 2010 / Daniel Veselý

Představme si, že by na území menším než je Praha žilo pražské a brněnské obyvatelstvo. Tato oblast by byla několik let téměř v úplné politické a ekonomické izolaci a představovala by nelegitimní cíl pro vojenské útoky z venku, na něž by mizivá část uvězněných reagovala odpalováním primitivních raket. Tamní populace by z 80% závisela na humanitární pomoci zvenčí a z velké části trpěla nedostatkem pitné vody, potravin a léků. Musela by vybudovat systém podzemních tunelů, aby za zvýšené ceny pašovala ze sousední země dobytek, knihy, lidi i zbraně, jen kvůli holému přežití. Přitom by nešlo o nevypočitatelnou či zákonitou přírodní pohromu, ale o cílenou cynickou politiku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2009

9. 1. 2010

V prosinci 2009 přispělo finančně na Britské listy 203 osob celkovou částkou 67 486.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 11. 2009 částku 147 734.43 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a