I ty, Bohuslave Sobotko?

7. 1. 2010 / Miloslav Štěrba

Je dobrým zvykem našich politiků, že se před veřejností snaží vzbudit dojem antikomunistických bijců, a to buď programově, jako si to vymodelovala bohumínským usnesením ČSSD, nebo náhodně, při nejrůznějších příležitostech, když jim docházejí nejen argumenty, ale i soudnost. Tak jsme v posledních OVM mohli od předsedy ČSSD Paroubka slyšet, že Strana práv občanů Miloše Zemana je jakýmsi seskupením kolem Šloufa a Melčáka. Jakoby Miloš Melčák nebyl vygenerován právě jeho stranickými druhy, kteří ve Zlíně po tři roky měli v čele městské organizace ČSSD právě asistenta pana Melčáka. Po léta spolupracujícího s dalším funkcionářem zvoleným za Zlín, místopředsedou Zdeňkem Škromachem.

Přitom léty prověřený přátelský vztah místopředsedy Škromacha k Miloši Zemanovi bude muset podstoupit Sofiinu volbu: zda dále setrvat v opatrném vztahu k šéfovi SPO Zemanovi a okopávat holeně Paroubkovi z pozice zemitého Moravana, vrostlého do stranické nomenklatury tohoto regionu, nebo se v zájmu volebního výsledku rozloučit s bývalým předsedou strany a vlády. Jak se rozhodne, nechci hádat. Zatím se prázdný Škromach uchyluje k prázdným výrokům, potvrzujícím jeho ožehavě prázdnou pozici.

Další zástupce brněnského regionu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka šel dál než Paroubek. Podle jeho názoru jsou zemanovci spíše konkurentem KSČM a nikoliv jeho strany. „Když se podívám na personální politiku této strany, kde se objevují jména jako Čuba, Zbytek, Melčák a Šlouf, přijde mi to spíše jako komunistická strana číslo dvě“.

Vadí mi, že účelová lež má z Miloše Melčáka udělat příklad komunistického diverzanta v řadách sociálních demokratů. Přitom Melčák byl vyhozen z KSČ dřív, než Bohuslav Sobotka spatřil světlo tohoto světa. Jeho dlouhodobé působení v řadách poslaneckého klubu ČSSD nikdy sociálním demokratům nevadilo.

Rovněž útok na člena sociální demokracie ze slušovické organizace ČSSD ing. Františka Čubu je potvrzením zmatečného chování bývalého ministra financí. Pokud Sobotka najde volnou chvíli, určitě si rádi přečteme jeho vyprávění o tom, jak jistý Čuba ve Slušovicích v těch "temných dobách komunistické totality" bral lidem práci, ožebračoval jejich rodiny, ničil jejich profesní kariéry a svoji vesnici proměnil na příšerný tábor nucených prací, ke kterému ale z neznámých důvodů stávaly o sobotách a nedělích řady aut až od samotného Gottwaldova, dnešního Zlína. A zatímco pan Sobotka končil základní školu, jeho komunistický přítel Čuba dokázal za čtyři měsíce postavit rychlostní silnici k případnému skvělému uvítání ničitele komunistické říše východu – Michaila Gorbačova. Opět - jak dlouho je Čuba členem ČSSD? Kořeny najdeme v ukončení činnosti koalice ČSSD s malými stranami pod názvem "Realistický klub", založené Milošem Zemanem po hradeckém sjezdu ČSSD jako reminiscence na spolek založený v roce 1919 na podporu TGM. Stejně jako ten prvorepublikový, i tento "realistický" klub se rozpadl vzápětí, kdy Zeman už podporu nepotřeboval a perspektivní Čubovu zemědělskou stranu pohltila spolehlivě sociální demokracie a její odborná komise pro zemědělství. A to už je dávná historie, o které ví jen velmi málo členů strany a ani Zemanova Zpověď bývalého prognostika se o tomto období sociálně demokratických dějin příliš nerozepisovala. Ale Sobotka byl v té době na Moravě věrný Zemanův spojenec...

Když si přečtu seznam členů ČSSD na Zlínsku, ten dlouhý seznam bývalých členů a funkcionářů oné „první“ komunistické strany, mám jistotu, že Zemanova Strana práv občanů nemá šanci obsadit druhé místo v onom podivném souboji komunistických pohrobků. Ale to přece Bohuslav Sobotka dobře ví.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.1. 2010