Přežila holocaust, drží hladovku a účastní se masového protestu proti izraelské blokádě Gazy

6. 1. 2010 / Daniel Veselý

Představme si, že by na území menším než je Praha žilo pražské a brněnské obyvatelstvo. Tato oblast by byla několik let téměř v úplné politické a ekonomické izolaci a představovala by nelegitimní cíl pro vojenské útoky z venku, na něž by mizivá část uvězněných reagovala odpalováním primitivních raket. Tamní populace by z 80% závisela na humanitární pomoci zvenčí a z velké části trpěla nedostatkem pitné vody, potravin a léků. Musela by vybudovat systém podzemních tunelů, aby za zvýšené ceny pašovala ze sousední země dobytek, knihy, lidi i zbraně, jen kvůli holému přežití. Přitom by nešlo o nevypočitatelnou či zákonitou přírodní pohromu, ale o cílenou cynickou politiku.

V několika uplynulých dnech se v Egyptě uskutečnil přelomový humanitární happening k rozbití hradby opomíjení a ignorace, když se téměř 1 400 aktivistů, umělců, politiků nebo jen obyčejných lidí z více než 40 zemí pokusilo prolomit ekonomickou klatbu uvalenou Izraelem na pásmo Gazy; nehumánní blokádu, již podporují Spojené státy i Evropská unie, přestože odtud na Izrael již žádné rakety nelétají. Tyto snahy však zhatila Washingtonem podporovaná Mubarakova vláda v Káhiře. Egypt se na izolaci Pásma rovněž podílí. V současnosti na hranici s Gazou buduje podzemní, až 30 metrů hlubokou "železnou zeď", jejímž účelem je zablokovat sítě pašeráckých tunelů, tedy jediných cest, kudy do Pásma proudí životně důležité komodity. Možná jsem českým tiskem listoval nepozorně a nedostatečně sledoval české zpravodajské vysílání, ale této bezesporu významné světové události se naše sdělovací prostředky de facto vůbec nevěnovaly. Zbabraný atentát na civilní let mířící do Spojených států je přirozeně vděčnější mediální hlt. Další fikaný muslim nenávidící západní hodnotový systém se jako šikovný fackovací panák hodí vždy.

Organizátoři a účastníci tzv. Gaza Freedom March zahájili protesty v ulicích Káhiry 27. prosince. Den začal poklidnou akcí u mostu Qasr el-Nil -- vyjádřením solidarity s obyvateli Gazy a barevnými plakáty žádajícími ukončení sankcí uvalených na Pásmo a izraelské okupace palestinských teritorií. Policie ale nakonec demonstraci ukončila, aniž by se protestující dopustili porušení zákona. Odpoledne policie zrušila plánovanou plavbu několika tuctů tradičních plachetnic po Nilu, kde chtěli aktivisté na vodu vypustit 1 400 svíček v pohárcích, jež měly symbolizovat počet Palestinců zavražděných před rokem izraelskou armádou. Francouzská delegace čítající více než 300 lidí se shromáždila před francouzskou ambasádou v Gize a čekala na autobusy, které měly protestující odvézt na hranici Egypta a Gazy. Ačkoliv policisté zabránili příjezdu autobusů a oblehli ambasádu, francouzský velvyslanec žádal, aby aktivistům nebylo bráněno v odjezdu do Gazy. K tomu ale nedošlo. Ostatní delegace ze Spojených států, Kanady,Velké Británie, Itálie a dalších zemí oblehly své ambasády a požadovaly totéž co Francouzi. Také bez úspěchu. V následujících dnech se asi padesáti lidem podařilo v autobusech opustit Káhiru a dostat se přes řadu speciálně zřízených checkpointů za městem. Ale ani ti se na hranici nedostali. Po několika dalších střetech delegátů s policií vydalo egyptského ministerstva vnitra zákaz všem osobám, které neměly egyptské občanství, vycestovat na východ od Suezského kanálu.

Předposlední prosincový den se manželce egyptského prezidenta podařilo zařídit povolení ke vstupu do Gazy stovce delegátů, což bylo po jejich vzájemné dohodě s prohlášením "všichni, nebo nikdo" odmítnuto. Nakonec do Gazy zamířilo jen několik autobusů s Palestinci, kteří tam mají rodinu, a týmem venezuelské televize Telesur, aby doručili alespoň část humanitární pomoci.

Demonstrací se zúčastnila i 85 letá Hedy Epsteinová, žena, která narozdíl od svých rodičů přežila holocaust a jež déle než týden drží spolu s dalšími desítkami lidí hladovku na protest proti nehumánnímu embargu: "Můj vzkaz je určený světovým vládám; aby se probudily a přistupovaly k Izraeli tak, jako k jakékoliv jiné zemi, a nebály se ho pokárat a kritizovat za jeho násilnou politiku vůči Palestincům," uvedla Epsteinová a dodala, že sama přivezla kufr plný různých věcí, tužek, per, pastelek a psacího papíru pro děti v Gaze.

Přes veškeré obtíže způsobené represivním egyptským aparátem ale nepřišly akce demonstrujících úplně vniveč. Na začátku tohoto týdne vydali delegáti Gaza Freedom March společné prohlášení, ve kterém vedle jiného požadují, aby se urychlila globální kampaň za sankce proti Izraeli, tzv. BSD, a vytvořilo globální hnutí, které by společně s palestinskou občanskou společností implementovalo BSD. Delegáti také s pomocí palestinských a jihoafrických odborářů a mírových aktivistů hodlají uspořádat mezinárodní přednáškové turné o kampani BSD i situaci na Izraelem okupovaných územích. Přislíbili rovněž účast na akci Israeli, Apartheid Week letos v březnu apod.

Izrael před rokem svou brutální ofenzivou proti bezbranné populaci Gazy otevřel řadě lidí po celém světě oči; sílí bojkot izraelského zboží, služeb nebo sportovních a uměleckých aktivit, některé země dokonce vydaly zatykač na izraelské předáky zodpovědné za masakr. Dokud však bude panovat politická a mediální nevole a stranění Izraeli, bude zásadní změna v přístupu této země k původním obyvatelům a jejím sousedům prakticky utopií.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.1. 2010