POZNÁMKA NA OKRAJ:

O dosažení předkrizového stavu, neboli Co bude z té už hrozící úvěrové bubliny?

7. 1. 2010 / Uwe Ladwig

Dost se mluví a píše o hospodářském zotavení. Předseda Spolkového svazu německého průmyslu BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) Hans-Peter Keitel ale poukázal na to, že úrovně předkrizového stavu se s předvídaným růstem v Německu dosáhne znovu až zase r. 2014). A ví se, že se přitom nemyslí na skutečnost, že by existující úvěrová bublina mohla předtím prasknout ...

Mezi těmi, kdo jsou slyšet ohledně hospodářského zotavení (viz v BL o neuvěřitelném optimismu některých takzvaných znalců ekonomických souvislostí je vlastně Hans-Peter Keitel chvályhodným příkladem, protože on jako mluvčí německého průmyslového svazu BDI aspoň poukazuje na to, že návrat k bývalému hospodářskému stavu republiky bude ještě dost daleko, a i jeho citují v Manager magazinu, že by na základě expanzivní finanční politiky ústředních bank mohla vzniknout nová finanční bublina. Při tom asi zapomenul na jinou bublinu, která existuje už dlouho, na kterou v posledních dnech upozorňovala i Adelheid Sailer-Schuster z hlavní hamburské správy Německé spolkové banky. Ta hovořila o hrozících úvěrových ztrátách ve výši až do 75 miliard euro jen v Německu.

To ale, že někteří lidé a některé firmy nejsou proto schopny splácet své dluhy, a proto je splácen nebudou, to není neznámé. Tenhle problém ovšem neexistuje jen v Německu. Nebo myslíte, že v ČR jsou všichni schopni své dluhy platit, a to přesto, že někteří dodavatelé zboží do Německa své peníze asi nedostanou?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.1. 2010