SKANDÁL V NEW YORKU:

Newyorský obchod H&M rozstříhal a vyhodil neprodané oděvy; měl je dát bezdomovcům

8. 1. 2010

Mezinárodní oděvní supermarekt H&M se stal terčem bouře protestů, poté, co jedna newyorská studentka objevila pytle rozstříhaných neprodaných oděvů. Zatímco se bezdomovci v newyorských mrazech nemají do čeho obléknout, zdůrazňují aktivisté.

Tvrzení, že tento globální řetězec ničí nepoužité oděvy uprostřed kruté zimy a tvrdé hospodářské krize vedlo k vlně hněvivých komentářů na Twitteru.

Ústředí firmy H&M ve Švédsku uvedlo, že incident vyšetřuje, a zdůraznilo, že se firma H&M chová vůči komunitě odpovědně.

Studentka Cynthia Magnus City University v New Yorku cestou do metra nalezla pytle na odpadky, plné nedotčených, nových oděvů, které někdo rozstříhal. Vystopovala, že pocházejí z obchodu H&M na 34. ulici uprostřed Manhattanu. Rozstříhané oděvy byly uprostřed mrazivé noci v pytlích ani ne dvacet metrů od místa, kde na kartonových krabicích spal bezdomovec, uvedla.

Šokována, se Magnusová pokusila některé oděvy spravit. Obrátila se na ústředí firmy H&M ve Švédsku se stížností na ničení oděvů a když neobdržela odpověď, informovala o skandálu deník New York Times, který jej zveřejnil. Magnusová také odhalila dumping supermarketu WalMart hned ve vedlejším bloku.

Podle Koalice bezdomovců dosáhl nyní počet lidí, kteří spí v newyorských ulicích bez střechy nad hlavou největšího počtu od Velké hospodářské krize ve třicátých letech. Asi 39 000 lidí nemá střechu nad hlavu, včetně 10 000 rodin a 16 500 dětí.

V současnosti je v New Yorku v noci -10 stupňů Celsia.

Paradoxně je pět bloků od supermarketu H&M sídlo organizace New York Cares, která koordinuje pomoc pro bezdomovce. Mimo jiné rozdává 70 000 zánovních oděvů potřebným lidem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2010