Co je plagiátorství?

8. 1. 2010

Informace pro studenty ze stránek Glasgow University. Každý student před odevzdáním jakékoliv písemné práce na britských univerzitách podepisuje "Declaration on Plagiarism", prohlášení, že jde o jeho původní práci. (Poznámka ŠOK: Stejné prohlášení podepisují studenti i na českých školách.)

Studenti jsou přitom seznámeni s definicí plagiátorství. K dispozici také mají software Turnitin, které zjistí, zda určité pasáže textu byly opsány odjinud.

Když používáte slova či informace od někoho jiného s cílem rozvinout, podpořit či ilustrovat vaše vlastní myšlenky a názory, je nesmírně důležité dát jasně najevo, které části vaší práce jsou vaše vlastní a které ne. Stránky s informacemi o tom, jak citovat zdroje ukazují různé způsoby, jak se to dělá. Pokud neoznačíte práci jiných lidí řádně, můžete být obviněni z toho, čemu se říká v Británii plagiátorství. V nejpřísnější definici je to krádež znalostí, informací a myšlenek, vytvořených jinými lidmi a lze to ilustrovat definicí plagiátorství z Oxford English Dictionary Online: "Přebírání práce, myšlenek atd. jiných lidí a prezentace téhož jako vaše vlastní; literární krádež."

Definice plagiátorství Glasgow University je tato:

Plagiátorství se definuje jako prezentace práce v jakékoliv formě, která není dílem samotného autora, bez uvedení zdrojů. K plagiátorství také patří nepřípadná spolupráce s jinými. Zvláštní případy plagiátorství vznikají, když student znovu použije vlastní práci (autoplagiátorství). Součástí autoplagiátorství je užití práce, která byla už předtím na této univerzitě či jinde podána s cílem získat určité akademické ocenění.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2010