Nejen T-Mobile ... aneb UNIkarta Komerční banky a Česká zemědělská univerzita

6. 1. 2010

Po četbě článku V. Žítka (31.12.2009 v BL) o tom jak firma T-Mobile poskytla jeho osobní údaje Komerční bance, která na to zareagovala tak, že mu poslala jím nevyžádanou kreditní kartu, jsem se pousmál. Kolik takových případů se v ČR asi vyskytne? Dle mě nemálo. Krize zřejmě ubírá bankám obrat a zákazníky a tak marketingová oddělení vyhlásila o ně boj, píše autor, jehož totožnost je redakci známa.

Komerční banka v tom musí být úspěšná. Usuzuji na to z případu, který se stal na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze. Všichni studenti i zaměstnanci ČZU, odhadem 15 000 lidí, zahájili nový školní rok 2009/2010 s novou kartou. Ta nahradila ISIC kartu u studentů a "teachers" kartu u pedagogů. Novou kartu, tzv. UNIkartu, vydává ČZU v úzké spolupráci s Komerční bankou.

Proč k takové změně došlo, když systém ISIC karet fungoval bez problémů? Na to se ptají snad všichni, kdo se na ČZU pohybují. Změnu karet přitom akademický senát ČZU v roce 2007, 2008 ani 2009, dle dostupných zápisů ze zasedání, neprojednával. Jak a proč bylo o změně karet rozhodnuto zůstává záhadou.

Staré karty byly využívány zejména v menze, při návštěvě knihovny, ve společných počítačových prostorech, kde slouží k identifikaci, u pedagogů pak ještě při vstupu do budov v areálu po zavírací době. Nové karty umí to samé co karty staré, jediné "plus" je, že mohou být využívány také jako platební karty Komerční banky, pokud si u ní otevřete bankovní účet. Pokud byste to udělali, pak vám na studentský život stačí karta jediná a ušetříte tak místo v peněžence - skvělé! Na chod Univerzity mají ale UNIkarty zcela jistě negativní vliv v podobě dlouhých front v menze, když nová technologie odečítá údaje z karet mnohem pomaleji než ta stará. Zároveň je i problematičtější karty nabíjet penězi -- dříve u okénka, které obsluhovala pracovnice, dnes automaty na bankovky, které jsou poruchové a pomalé.

Na platných kartách ISIC nebyla kartovým oddělením studijního a informačního centra ČZU prodlužována pro akademický rok 2009 validace s odkazem na komplexní výměnu karet ISIC za UNIkarty.

Výměna karet tedy byla povinná, každý student si musel novou kartu pořídit, uhradit z vlastní kapsy a nabít si ji částkou min. 100 Kč. Studentům prvních ročníků už byla vydávána rovnou UNIkarta. Zaměstnancům pak byla karta vyměněna zdarma proti kartě staré, zřejmě aby si někdo nestěžoval. Kolik peněz utratila Univerzita za výměnu fungující technologie (zejména čtečky karet) za technologii jinou, která sice funguje, ale hůře, je zřejmě ukryto hodně hluboko v nějakém šuplíku na rektorátu.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.1. 2010