Neuvěřitelná sněhová kalamita v Británii

7. 1. 2010

V Brightonu například upadl pán, zlomil si krček stehenní kosti a na kopci (Brighton je na víc kopcích než Řím!) ležel přes čtyři hodiny, než se záchrance podařilo za pomoci hasičů ho z toho kopce (ve středu města) dostat dolů na "hlavní" ulici, která byla posypaná!

Rád bych přidal pár řádků, které by českému čtenáři trochu situaci vysvětlily, píše Evžen Svoboda.

Bydlím na pobřeží kanálu La Manche, kde je normální přímořské podnebí, kde normálně nesněží a když, tak centimetr či dva a "sněhová pokrývka" trvá také nejdéle dva tři dny.

Jak pan Čulík vysvětluje, měnit pneu na zimní, to tady řidiči nedělají. Není to zapotřebí protože ten normální sněžný poprašek na silnicích a chodnících okres klidně (během několika hodin) uklidí, či posypou směsí písku a soli. A i když neuklidí, rychle to roztaje a je po "tvrdé zimě".

Letos tomu však tak není. Díky snad globálnímu oteplování sněžit začalo už před Vánoci a napadlo sněhu "moře" (skoro 30 cm).

Denní teplota také klesla pod nulu, a tak tentokrát sníh trval delší dobu než normálně. Přes snahu okresu (uklízeli ve dne v noci) se jim nepodařilo sníh v "normálním termínu" "uklidit" a ani všechny silnice posypat.

A teď to začalo!

Protože ceny baráčků/ubytování ve městě, kde bydlím jsou velmi drahé a takoví lidé jako řidiči městských autobusů, učitelé, hasiči/požárníci, zdravotní sestry, obchodní příručí, zaměstnanci okresu (včetně těch, co mají sníh uklízet) atd. atd. bydlí ve vesnicích okolo, kde jsou ceny za baráčku levnější.

Protože bylo sněhu více, lidé žijící na vedlejších silnicích nemohli do práce. Protože nemohli do práce ....

Ve městě/okrese nejezdila městská doprava.

Protože nejezdily autobusy/vlaky lidé vlezli do aut, aby do práce dojeli (mnoho zaměstnavatelů zaměstnanci nezaplatí, když se do práce nedostaví ).

Protože nemají správné pneu (řetězy jsou více méně neznámé) a silnice/ulice nebyly včas uklizené, a protože oni po sněhu nikdy nejezdí...

Je to opravdu začarovaný kruh...

Opuštěná auta brání průjezdu pluhům, protože nejedou pluhy ..

Na Nový rok opět začalo sněžit a teploty tady klesly pod -6C - tedy na teplotu, kdy písek míchaný se soli přestává fungovat, tak se to "nahoře" opakuje.

V Brightonu například upadl pán, zlomil si krček stehenní kosti a na kopci (Brighton je na víc kopcích než Řím!) ležel přes čtyři hodiny, než se záchrance podařilo za pomoci hasičů ho z toho kopce (ve středu města) dostat dolů na "hlavní" ulici která byla posypaná!

Mimoto ke všemu, co jsem popsal, také přispívá, že tady má hodně lidí auta jako Mercedes či BMW, která mají zadní náhon.

Záchranky, policie, ani hasiči nemají jako normální vybavení řetězy (zajímalo by mě, jak je tomu v ČR).

Co se týká uklízení chodníku. Tady toto uklízení má na svědomí podle zákonů město. Kdybych na příklad uklidil ten chodník já a na tom "uklizeném" chodníku si paní X přerazila nohu - bude se se mnou soudit!

Tak mám chodník já, jako Samaritán, uklízet či ne?

Ze zasněženého mrznoucího Brightonu kde mnoho lidí nemělo ani elektřinu.

Zdraví a do Nového roku přeje vše nejlepší

Evžen Svoboda

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.1. 2010