Může být KLDR novým Afghánistánem?

20. 12. 2010

KD│ Jižní Korea podnikla kroky k přípravě země na vojenskou konfrontaci se Severní Koreou. Dělostřelecké baterie provedly cvičné střelby a země prošla prvním skutečným cvičením civilní obrany za mnoho desítek let. Jih přislíbil během několika málo dnů další dělostřelecké cvičení na ostrově Jonpjong, který Sever 23. listopadu ostřeloval. (Cvičení proběhne během dneška, brzy ráno bylo kvůli mlze odloženo - pozn. red..) Pokud Jih toto cvičení provede, Pchjongjang splní slib, jeho odpověď bude "ještě více zničující než 23. listopadu". Nálada na Jihu se zatvrdila - další kolo šestistranných jednání skončilo, probíhají vojenské přípravy a nácvik náletů, napsal Roobert Haddick pro Foreign Policy.

Spojené státy budou chtít předvést, že jsou spolehlivým spojencem, a současně si udržet kontrolu nad svým osudem. Jak USA během rychle se vyvíjející krize zvládnou dilema, to se teprve uvidí.

Stres v Pchjongjangu nepochybně roste. Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko zřejmě odmítnou nové šestistranné rozhovory. Pravděpodobně se zostří globální pátrání po zbraňových transakcích Severu, jejichž přerušení by Pchjongjangu přineslo likvidaci cash flow. A konečně čínstí představitelé budou stále více dospívat k závěru, že potřebují Sever spoutat dřív, než čínské zájmy ještě více poškodí.

Se změnou pravidel hry a s narůstajícím vnitřním i vnějším tlakem mohou severokorejští představitelé dospět k závěru, že zdvojnásobit sázku na předchozí taktiku je jejich jediná možnost. Dennis Blair, bývalý ředitel výzvedných služeb a bývalý velitel U.S. Pacific Command, předpověděl "vojenskou konfrontaci nižší úrovně". Tato konfrontace přijde ve formě sporadických dělostřeleckých soubojů nebo námořních potyček, při nichž se Sever bude snažit zastrašovat a Jih se pokusí ukázat rozhodnost.

Tak jako jiná "malá válka" v Afghánistánu, konflikt v Koreji by byl soupeřením o vliv na jihokorejskou populaci jakožto prostředek nátlaku na politické představitele Jihu a USA. Jako v Afghánistánu, konflikt by pronikl do globálních médií a zahrnoval by zkoušku vůle těch, kdo rozhodují. Ale místo pušek a bomb u silnice by zbraněmi byly velká děla a válečné lodě, což znamená, že náklady by prudce stouply.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010