Wikileaks: Radioaktivní materiál v Jemenu "se může lehce dostat do rukou al Kajdy"

20. 12. 2010

Vysoký vládní činitel v Jemenu varoval americké diplomaty, že špatná bezpečnost v hlavním skladišti radioaktivních materiálu v Jemenu se může lehce dostat do rukou teroristů. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks.

Tento činitel sdělil Američanům, že jediný strážce, který hlídá úřad Národní komise pro atomovou energii v Jemenu, byl odvolán a jediná tamější kamera průmyslové televize se rozbila "před půl rokem" a od té doby ji nikdo nespravil.

"Mezi zločinci a jemenským jaderným materiálem teď nestojí skoro žádné překážky," varoval jemenský činitel podle americké diplomatické depeše, odeslané z velvyslanectví v Saně CIA, FBI, americkému ministerstvu domácí bezpečnosti a americké ministryni zahraničí.

Jemen, nejchudší arabská země, je nyní nejaktivnější základnou al Kajdy, po Iráku a Afghánistánu.

Zmíněná diplomatická depeše, kterou klasifikoval americký velvyslanec Stephen Seche jako tajnou, líčí, jak znepokojený jemenský činitel zapřísahal Spojené státy, aby přesvědčily jemenskou vládu, "ať nechá ze země odvézt veškerý jaderný materiál, dokud nebude řádně zabezpečen, anebo ať okamžitě zlepší bezpečnost v Národní komisi pro atomovou energii v Jemenu.

Z depeše vyplývá, že úřad Národní komise pro atomovou energii skladuje velké množství radioaktivního materiálu, kterého používají nemocnice, místní univerzity pro zemědělský výzkum a kterého se také používá na ropných polích. Mezinárodní komunita se obává, že by mohly být radioaktivní izotopy zneužity k vytvoření špinavé bomby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010