Joe Biden: Julian Assange je jako hi-tech terorista

20. 12. 2010

Americký viceprezident ostře kritizuje zakladatele serveru Wikileaks

Americký viceprezident Joe Biden v neděli přirovnal zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho k "hi-tech" teroristovi. Je to dosud neostřejší kritika Juliana Asssangeho od Obamovy vlády.

Biden tvrdil, že prozrazování amerických diplomatických depeší Assange ohrozil životy a ztížil Spojeným státům prosazování svých zájmů po světě.

Jeho výroky týkající se Assangeho prozrazují vysokou míru iritovanosti, která je v konstrastu s umírněnějšími výroky od ostatních vysokých činitelů v Bílém domě, kteří se vyjádřili v tom smyslu, že Assangovy informace nikoho vážněji nepoškodily.

V rozhovoru pro pořad televize NBC "Meet the Press" dostal Biden otázku, zda dokáže americká vláda zabránit dalšímu zveřejňování amerických diplomatických depeší. "Právě to studujeme," řekl Biden. "Ministerstvo spravedlnosti to studuje." Podrobnosti nevysvětlil.

Americké ministerstvo spravedlnosti má však velké potíže najít zákon, podle něhož by mohl být Assange stíhán.

Na dotaz, zda se Assange podle jeho názoru dopustil trestných činů, Biden odpověděl, že by se to dalo považovat za trestný čin, pokud by se dokázalo, že Assange ponoukal Bradleyho Manninga, amerického výzvědného analytika, podezřívaného z prozrazení amerických diplomatických depeší, aby je ukradl. Biden tvrdil, že to by bylo něco jiného, než kdyby šlo o novináře, který materiál pouze od někoho dostane.

Bidenův rozhovor, i když se vysílal v neděli, byl natočen v pátek. V rozhovoru den předtím se Biden vyjádřil o Wikileaks neutrálněji. Řekl: "Nemyslím, že způsobily podstatnější škody."

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová koncem listopadu Wikileaks obvinila, že zahájily "útok proti světu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010