Wikileaks: Jak se Spojené státy snaží neutralizovat jadernou hrozbu ve světě

20. 12. 2010

Diplomatické depeše odhalují svět pašeráků, "obchodníků" s vojenským zázemím a radioaktivního materiálu, který se překvapivě vyskytuje v nečekaných místech

Z amerických diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks, vyplývá, že se americká velvyslanectví po celém světě neustále, aniž by o tom věděla média, snaží udržet džina jaderné války v lahvi a zabránit katastrofě teroristického jaderného úderu.

Americké diplomatické depeše svědčí o děsivé situaci, kdy byly nalezeny nádoby s uranem v proutěných košících v Burundi, o ruském generálovi, který se snažil prodávat "uranové desky" v Portugalsku a o radioaktivním arménském automobilu na gruzínské hranici.

Americká vláda považuje svá velvyslanectví za "druhou linii obrany". Jsou to právě američtí diplomaté, kteří jsou povoláni uprostřed noci, když detektor radiace objeví pašovaný radioaktivní materiál.

Pokaždé, když se to stane, a podle údajů OSN se to za posledních patnáct let stalo pětsetkrát!, znamená to, že první obranná linie už byla porušena. Štěpný materiál už byl ukraden.

V roce 2007 informovalo americké velvyslanectví v Burundi, že místní starší je upozornil, že v bunkru na druhé straně hranice v tzv. "Demokratické republice Kongo" (v děsivé vražedné diktatuře) se nachází zásoba uranu. Muž se obával, že by se uran mohl dostat do rukou "nesprávných lidí", zejména Arabů, kteří jím "budou zabíjet lidi". Na žádost skeptických Američanů se vrátil o několik týdnů později s konžským pašerákem, který řekl, že našel jaderný materiál ve staré belgické koloniální budově. Měl fotografie proutěného košíku, v němž byl kontejner plný uranu, původně majetek Komise pro atomovou energii.

Vznikly také obavy nad pevně etablovanými pašeráckými trasami, po nichž se z Konga převáží uran do zahraničí, pravděpodobně do Íránu.

Jiná americká "druhá frontová linie" probíhá podél ruských hranic, kde vytvořil rozpad Sovětského svazu černý trh jaderného a radioaktivního materiálu.

V červenci 2008 informovalo americké velvyslanectví v Lisabonu, že přišel informátor, který hovořil o ruském generálu v důchodu, který nabízí na prodej cihlu uranu. Informátor předal fotografii materiálu - kus šedivého kovu.

Loni v srpnu zaznamenalo americké velvyslanectví v Tbilisi incicent, kdy automobil s třemi Arménci spustil radioaktivní detektor na gruzínsko-arménské hranici. Automobil byl intenzivně kontaminován césiem 137, vysoce radioaktivním izotopem, z něhož mohla být vyrobena "špinavá bomba".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010