Wikileaks: Tanzánský činitel, který vyšetřuje britskou zbrojovku se bojí o život

20. 12. 2010

Prokurátor Edward Hoseah, který vyšetřoval podezření z celosvětových zločinů, která zřejmě páchá obří britská zbrojovka BAE Systems, se svěřil americkým diplomatům, že "je zřejmě ohrožen jeho život" a politikové v Tanzánii, kde působí, "jsou nedotknutelní".

Americké diplomatické depeše, zveřejněné na Wikileaks, informují o tom, so šéf tanzánského protikorupčního úřadu Edward Hoseah charakterizoval jako "špinavou dohodu" mezi Tanzánii a britskou zbrojovkou BAE Systems. Firma BAE Systems prodávala Tanzánii předražený radarový systém, jak vyplývá z amerických diplomatických depeší.

Zbrojovka BAE Systems bude v pondělí pohnána před londýnský soud. Bude se muset poprvé zodpovídat, že si vytvořila celosvětový korupční systém, v jehož rámci podplácela státní činitele v nejrůznějších zemích, aby si zajistila zbrojní kontrakty.

Všichni činitelé, kteří byli součástí skandálu BAE v Británii a v Tanzánii, unikli stíhání. Ale zbrojovka BAE Systems souhlasila, že britskému vládnímu Úřadu pro vyšetřování vážných podvodů (Serious Fraud Office) zaplatí reparace a pokuty ve výši 30 milionů liber, pod podmínkou, že se v žalobě neobjeví slovo "korupce". Kdyby totiž byla zbrojovka BAE Systems odsouzena za korupci, nesměla by dostávat kontrakty od Evropské unie.

Hoseah r. 2007 tvrdil - příliš optimisticky - americkým diplomatům, že se mu podaří postavit tanzánské politiky, zkorumpované zbrojovkou BAE Systems, před soud. Pak se ukázalo, že to nebude možné."Řekl nám otevřeně, že stíhání prezidenta a premiéra bylo zrušeno." Americká diplomatická depeše pak obsahuje podrobné informaci o obviněních vznesených proti vedoucím tanzánským politikům, s tím, že jsou "nedotknutelní".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010