Mladá fronta o Nobelově ceně

20. 12. 2010 / Petr Fiala

Pozoruhodným způsobem informovala MF Dnes o letošním předání Nobelovy ceny míru - dne 11.12. článkem s titulkem "Svět proti Číně". Ten titulek je silně zavádějící - svět není proti Číně, nebojuje proti Číně, a dokonce proti Číně ani nic podstatného nemá. Co se světu - ve skutečnosti demokraticky smýšlející západní veřejnosti - nelíbí, jsou nedemokratické rysy politického režimu, který panuje ve větší části Číny. Přesně tytéž rysy jsou ovšem jinou částí světa - tedy vyznavači nedemokratického myšlení - obdivovány, takže je těžké mluvit o nějakém jednom sjednoceném světě či jednom mínění.

Pozoruhodný je ten titulek ovšem pro něco jiného - pro jeho shodu se stanoviskem čínských nacionalistů, ať už těch v Pekingu, nebo těch, kteří sídlí na Tchaj-wanu. Součástí jejich ideologie a propagandy je představa, že svět je proti Číně (což dokládají historií imperialistické expanze do Číny). Z toho vyvozují, že Číně nezbývá nic jiného než být proti světu. Formy, jak být proti, mohou být různé - od obchodní války po vojenskou expanzi. Že je takové myšlení nebezpečné, není třeba dodávat.

Je smutné, že v České republice šíří toto myšlení tak vlivný deník jako MF Dnes. Už se nedivím tomu, že se stal tradičním sparing partnerem Britských listů.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.12. 2010