Rothschildové zbohatli z otroctví v koloniích

27. 6. 2009

Dvě nejznámější firmy ve finančnickém centru City of London měly dosud neznámé vazby na otroctví v britských koloniích, zjistil britský hospodářský deník Financial Times.

Nathan Mayer Rothschild, patriarcha bankovnické rodiny z devatenáctého století, a James William Freshfield, zakladatel jedné z nejvýznamnějších právnických firem v City of London, měli finanční prospěch z otroctví, dokazují dokumenty v britském Národním archivu.

Britský hospodářský deník připomíná, že finanční firmy, o nichž vyšlo najevo, že v minulosti vydělávaly na otroctví, se octly v současnosti pod tlakem, aby černochům poskytly odškodné.

Například investiční banka JPMorgan byla nucena založit stipendijní fond ve výší 5 milionů dolarů pro černošské studenty, kteří studují v Louisianě, poté, co se r.2005 omluvila na svou vazbu na otroctví v minulosti.

Avšak odhalení, že Rotschildovi a Freshfieldovi vydělávali na otroctví vyvolá zřejmě velkoy kontroverzi, předpovídá Financial Times.

V Rothschildově případě z dokumentů vyplývá, že osobně vydělával tím, že používal otroků jako záruky při bankovních transakcích s jedním otrokářem.

Niall Ferguson, britský konzervativní historik na Harvardu, se k tomu vyjádřil, že nalezené dokumenty ukazují, "jak rozšířené bylo otroctví ve struktuře britského bohatství ve třicátých letech devatenáctého století".

Freshfield a jeho synové měli několik klientů - otrokářů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009