Nezvolit pana Paroubka je skoro nemožné

26. 6. 2009 / Michal Škop

Pan Kotrba naznačuje ("Na Facebooku vzniká nová aktivita: Porazit Paroubka volbou Foldyny"), že je reálné nezvolit p. Paroubka kroužkováním dalších kandidátů. To je ale velmi nepravděpodobné. Zamysleme se nad tím, co by k tomu bylo vše třeba.

Pro přeskočení kandidátů je potřeba získat alespoň 7 % hlasů dané strany v daném kraji. Každý může udělit 3 preferenční hlasy. Lze přepokládat, že ČSSD získá v Ústí mezi 5-7 poslanci, berme 6 pro jednoduchost.

Čili k nezvolení p. Paroubka (kandiduje z prvního místa) by bylo třeba alespoň 14 % preferenčních hlasů při koordinovaném postupu. To by mělo být odhadem něco pod 20 000 lidí. Tito lidé by museli koordinovaně (jako by náhodně) kroužkovat další lidi za p. Paroubkem. Možné to je. Pokud by si např. vybrali lidi od 6. místa (p. Foldyna) výše, šlo by to např. tak, že voliči narození v lichý den v měsíci by kroužkovali 6., 7. a 8. kandidáta a narození v sudý den třeba 9., 10. a 11. kandidáta. Tím by se poměrně dobře rozložily hlasy mezi dalších 6 kandidátů, kteří by mohli získat každý přes 7 % preferenčních hlasů.

Nezdá se mi však pravděpodobné, že by se našlo 20 000 lidí jen z Ústeckého kraje, kteří by toto byli schopni zorganizovat. Je tu možnost, že by se však přidali lidé z jiných krajů, kteří by zajeli volit do kraje Ústeckého na volební průkaz. To by už bylo reálnější, neboť třeba z Prahy jsou takové Litoměřice nebo Lovosice slabou hodinu autobusem nebo vlakem, autem po dálnici jen asi ½ hodiny. Například i voliči jiných stran by se mohli pokusit takto p. Paroubka vyřadit ze Sněmovny. Samozřejmě by tím pomohli ČSSD - při 20 000 tak k 1 poslanci navíc (čili by bylo třeba uvažovat spíše o 7 místech, což je trochu složitější, ale opět třeba dle data narození snadno řešitelné).

Přesnou taktiku by bylo třeba zvolit dle aktuálních prognóz, ale "nájezd" voličů z Prahy (a dalších míst) se mi jeví jako jediná reálná možnost jak získat dostatečné množství preferenčních hlasů pro další kandidáty.

Proč se mi však přesto nejeví možnost vyřazení p. Paroubka jako reálná -- v posledních volbách totiž on sám získal skoro 25 % preferenčních hlasů a nevidím důvod, proč by jich letos měl získat výrazně méně. A i kdyby jich získal jen polovinu, zvýšil by počet potřebných koordinovaných voličů z 20 000 přibližně na dvojnásobek.

Je velmi dobře možné, že p. Foldyna získá více preferenčních hlasů než p. Paroubek. Ale nevěřím, že by p. Paroubek do Sněmovny zvolen nebyl.

(Podobný postup je ještě výrazně méně reálný u šéfů ODS a KDU-ČSL, neboť oba kandidují ve velkých krajích -- Jižní Morava a Praha.)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009