Michael Jackson zemřel na infarkt

26. 6. 2009

Americká legenda pop-music zpěvák Michael Jackson (50) zemřel v nemocnici v Los Angeles ve čtvrtek na infarkt, pouhých několik týdnů předtím, než chtěl - jak doufal - oživit svou zpěváckou kariéru sérií vyprodaných koncertů v Londýně.

Jacksona odvezli do nemocničního střediska na University of California v Los Angeles a zdravotníci v sanitce se pokusili o kardiopulmonární resuscitaci. Do nemocnice ho přivezli v komatu a o tři hodiny později byla vydána informace, že zemřel.

Jackson plánoval sérii 50 koncertů v aréně O2 v Londýně od 12. července. I když během posledních dvaceti let byla Jacksonova pověst poškozena obviněními, že obtěžoval děti a jeho bizarním chováním na veřejnosti, vstupenek na avizované koncerty se do několika hodin prodal milion, z čehož vyplynulo, že o Jacksona je pořád zájem.

Jackson měl obrovský vliv na americkou pop music. Celkem prodal celosvětově více než 750 milionů svých hudebních alb a vyhrál třináct cen Grammy. Avšak od r. 1997 přestal veřejně vystupovat a poslední album s novými nahrávkami vydal r. 2001.

Po určitou dobu byl Jackson nejpopulárnější pop hvězdou na světě. Avšak jeho stále podivnější chování na veřejnosti a dvě obvinění, že sexuálně obtěžoval děti, vedly k tomu, že se od něho veřejnost začala odtahovat. Jackson měl nesmírně luxusní životní styl, takže se r. 2008 dostal do dluhů údajně až do výšky 24 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.6. 2009