V afghánské ofenzívě je zapotřebí "změnit přístup"

26. 6. 2009

Generál Stanley McChrystal, nový velitel amerických vojsk a vojsk NATO v Afghánistánu zdůraznil, že vojska musejí přestat používat konvenčních válečných technik a soustředit se na ochranu civilního obyvatelstva.

Americká vojenská analýza zjistila, že americké letecké údery letos v květnu, při nichž zemřela řada afghánských civilistů, porušily předpisy. Afghánská vláda opakovaně požaduje opatření na snížení počtu civilních mrtvých.

Generál McChrystal zdůraznil v projevu během své návštěvy na nové americké vojenské základně v provincii Helmand, že americká vojska a vojska NATO musejí učini "kulturní změnu" od konvenčního válečnictví k ochraně afghánských civilistů.

Tradičně jsou americké jednotky vycvičeny pro konvenční, vysoce intenzivní boje. Podle mého názoru to v Afghánistánu musíme změnit," dodal.

"Jestliže děláte věci, které ubližují obyvatelstvu, je velmi pravděpodobné, že si ho znepřátelíte," uvedl generál. "A tak, i s těmi nejlepšími úmysly, jestliže naše operace způsobují, že místní lidé přijdou o majetek nebo o příbuzné, má to velký vliv na to, jak pohlížejí na vládu a na nás, koaliční jednotky."

Generál McChrystal vydá během několika dní nové předpisy jak minimalizovat civilní oběti. Principem bude raději se nepouštět do přestřelek s Talibanem a nepoužívat leteckých úderů, pokud by hrozilo nebezpečí, že to usmrtí civilisty.

Náměstek velitele vojsk NATO v Afghánistánu Jim Dutton uvedl, že dochází "k podstatné změně přístupu" a že tu nyní potvrdí generál McChrystal.

"Jestliže se octnete v situaci, kdy na vás střílí nepřítel, pokud hrozí nebezpečí, že usmrtíte civilisty, nebo nevíte, jestli usmrtíte civilisty, a můžete se stáhnout bez střelby, budete to muset učinit," řekl společnosti BBC.

K těmto změnám dochází v době zvýšeného napětí mezi Kábulem a Washingtonem ohledně počtu civilních obětí.

Podle informací OSN usmrtily americké a afghánské jednotky a vojska NATO loni v Afghánistánu 829 civilistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2009