Musáví si stěžuje, že je na něj vyvíjen nátlak

25. 6. 2009

Mir Hosein Musáví, poražený íránský prezidentský kandidát, si stěžuje, že se octl pod tlakem, aby stáhl svou kritiku prezidentských voleb. Tvrdí, že je omezován jeho přístup k íránským občanům.

Musáví, který v podstatě zmizel z veřejné arény, uvedl na svých internetových stránkách, že je "v poslední době pod tlakem, aby odvolal" svou kritiku prezidentských voleb z 12. června.

Musáví, kterého podporuje bývalý prezident Akbar Hašemi Rafsanžání, pragmatik, prosazující méně konfrontační zahraniční politiku, varoval, že íránská vláda bude čelit "krizi legitimity", pokud současná krize nebude vyřešena. Otevřeně kritizoval nejvyššího vůdce, ajatolláha Aliho Chameneího za to, že se postavil na Ahmadinežádovu stranu.

"Tlak na mě v poslední době je zaměřen na to, abych ustoupil ze svého postoje, kdy požaduji zrušení voleb," uvádí Musáví na svých internetových stránkách v perštině. "V důsledku současné situace vláda bude čelit krizi legitimity".

O Chameneím Musáví píše: "Podpora nejvyššího vůdce vládě za normálních okolností by byla užitečná, ale dojem, že se ztotožnil s prezidentem, není ku prospěchu země."

Musáví si také stěžuje, že byly zakázány jeho noviny, Kalemeh Sabs, a potlačeny byly i další nezávislé sdělovací prostředky, což, jak uvedl, vedlo k tomu, že ztratil kontakt se svými stoupenci. Proto se lidé obracejí k zahraničním médiím a tím zvyšují vliv lidí ze zahraničí na události v Íránu, uvedl.

Íránský režim zatkl 70 univerzitních učitelé - členů islámského výboru univerzitních profesorů - poté, co se ve středu setkali s Musávím. Informace na Musávího internetových stránkách uvádí, že není jasné, kam byli odvezeni. Profesoři jsou členy skupiny požadující liberálnější formu vlády. Jejich zatčení signalizuje, že se režim rozhodl potlačit íránské elity.

105 poslanců íránského parlamentu se demonstrativně odmítlo účastnit Ahmadinežádova večírku na oslavu jeho prezidentského vítězství. Je to další známkou rozporů v íránské vládnoucí elitě. Mezi nimi byli Ali Larijani, předseda parlamčtu, jehoi enpředchůdce Gholam Ali Haddad-Adel, jeho dcera je provdána za syna Chameneího, a Mohammad Reza Bohanar, náměstek předsedy parlamentu, který býval klíčovým Ahmadinežádovým spojencem.

Musávího stoupenci uvedli, že zítra vypustí tisíce balónů s nápisem "Neda,vždycky zůstaneš v našich srdcích" - týká se to Nedy Soltanové, která byla minulý týden zastřelena a stala se symbolem protestního hnutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.6. 2009