11. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 1. 2008

V JAKÉM KONTEXTU ŘEKLA BHUTTOVÁ VĚTU O SMRTI BIN LADINA

Bénazír Bhuttová: existují lidé, které podezřívám, že chtějí zabránit návratu demokracie, chtějí zabránit mému návratu

JZ│ŠOK│Rozhovor v pořadu televize Al-Jazeera nebyl ani uspěchaný, Bhuttová nebyla nervózní, věta o vraždě Usámy bin Ládina nezazněla jako přeřeknutí, ale jako pokračování logického sledu informací, které do islámského světa Bhuttová přinášela o zákulisí pákistánské politiky. Editor neměl žádný důvod ji ze záznamu vystřihnout.

Ještě jedno tajemství však věta skrývá. Při pátrání po totožnosti "Omara šejka", o kterém se zmiňuje Bhuttová, se vyskytli dva muži, kteří by přicházeli v úvahu. Jeden ze dvou, kteří by přicházeli v úvahu, je Ahmed Omar Saíd Šejk (Ahmed Omar Saeed Sheikh , احمد عمر سعید شیخ), podle dostupných údajů z Wikipedie ve Velké Británii narozený militant, působící v pákitánských odbojových organizacích, včetně Jaiš-e-Mohammed či Harkat-ul-Mudžahidín. Podle televize ABC, Omar Saíd Šejk začal pracovat pro pákistánskou tajnou službu ISI v 1993. V únoru 2002 byl ovšem zadržen pákistánskou policií pro podezření z vraždy britského novináře Daniela Pearla. Kdyby byl vrahem on, pak by musel být bin Ládin zabit před 12. 2. 2002.

Teoreticky druhým mužem, který by podle strohé informace Bhuttové přicházel v úvahu, je Šejk Omar Abdel-Rahman (عمر عبد الرحمن), slepý egyptský muslimský vůdce organizace Al-Gama'a al-Islamiyya, který je od roku 1993 uvězněn. Nyní je v doživotním vězení v Butner Federal Correctional Institution v Severní Karolíně (USA). Jeho organizace však je zodpovědná za řadu násilných činů, včetně masakru 58 turistů v Deir el-Bahri v Luxoru. V roce 2005 byl podle zdrojů Wikipedie tým jeho právníků usvědčen z usnadnění komunikace mezi uvězněným Šejkem a členy teroristické organizace Al-Gama'a al-Islamiyya v Egyptě. Nizméně z Egypta do pákistánských a afghánských hor je dál, než z místní madrasy...

přepis a překlad inkriminované části rozhovoru Frost/Bhutto ZDE

David Frost: B There was one report that said you have arranged to send president Musharaf a letter to be sent in the event of your death by assassination, urging him to investigate certain individuals in his government. Is that true?
Benazir Bhutto: Yes, it is true that I wrote to general Musharraf. I received information from general Musharraf that a friendly country had passed on to them. The information that I could be attacked by a gang from the Afghan warlord Abdelaziz al-Massud or by Hamza Bin Laden, the son of Osama Bin Laden. Or by the Pakistani Taliban in Islamabad, or by group in Karachi. So I sent back the letter saying that while the groups may be used, I thought that it is more important to go after the people who supported them, who organized them, who could possibly be the financiers or the organizers of the finance for those groups.
And I named three individuals, who I thought were the sympathisers. Now I understand that I could be wrong and my suspicions could be misplaced, but these are the people that I suspect want to stop the restoration of democracy, they want to stop my return, because they know in 1993, when Pakistan was on the brink of being declared a terrorist state, I stopped the rise of terrorism. And they know I can do it again. So I fear that these are the forces, that really want to stop not just me, but the democratic process and the will of the people from triumphing.
And, in terms of these there people that you mentioned were they members of or associated with the government?
Yes. Well, one of them is a very key figure in security. He is a former military officer. He is someone that, uhm has had dealings with the Jeshu Mohammed, one of the banned groups of Mohammed Asar, who was in an Indian jail for decapitating three British tourists and three American tourists. And he also had dealings with the Omar Sheikh the man who murdered Usama Bin Laden. Now I know that having dealings with people does not necessarily mean direct evidence but I also know that internal security has totally collapsed in Pakistan and that internal security cannot collapse without there being some blind eye if not collusion being turned to the rise of the militants and militancy.
Not only Araw tribal areas are out of control but even the beautiful Valley of Swat is now under takeover by Islamists. So I would like to see a park led police inquires assisted by Scotland Yard or the FBI come in, use forensic and scientific explanation to find out not only the perpetrators but the financiers and the organizers of the heinous crime that's killed hundred and fifty eight innocent people.
Vyskytla se jedna zpráva, podle níž jste prý zařídila, aby se poslal v případě, že byste byla zavražděna, prezidentu Mušarafovi dopis, který naléhá, aby začal vyšetřovat určité lidi ve své vládě. Je to pravda?
Ano, je to pravda, že jsem generálu Mušarafovi napsala. Dostala jsem od generála Mušarafa určité informace, které mu předala jedna spřátelená země. Šlo o informaci, že by na mě mohl zaútočit gang afghánských válečných magnátů Abdelazize al-Massuda nebo Hamzy Bin Ladena, syna Usamy Bin Ladena. Anebo pákistánský Taliban v Islamabádu anebo nějaká skupina v Karáčí. Tak jsem mu odpověděla dopisem, že je sice možné, že budou tyto organizace použity, ale že podle mně je důležitější dostat lidi, kteří je podporují, kteří je organizují, kteří je pravděpodobně financují anebo organizují finance pro celé tyto organizace.
A jmenovala jsem tři lidi, o nichž si myslím, že jsou sympatizanty. Samozřejmě, můžu se plést a možná není moje podezření na místě, ale to jsou lidi, které podezřívám, že chtějí zabránit návratu demokracie, chtějí zabránit mému návratu, protože vědí, že když byl v roce 1993 Pákistán málem prohlášen teroristickým státem, já jsem vzestup terorismu zastavila. A oni vědí, že to udělám znova. Takže se obávám, že toto jsou ty síly, které opravdu chtějí zastavit nejen mě, ale i demokratický proces a to, aby triumfovala vůle lidu.
A tito lidé, o nichž jste se zmínila, byli to členové vlády, anebo byli s vládou spojeni?
Ano. No, jeden z nich byl velmi významný bezpečnostní pracovník. Je to bývalý vojenský důstojník. Je to člověk, který jednal s Jeshu Mohammedem, jedním ze zakázaných skupin z Mohammed Asar , který byl v indickém vězení za to, že sťal tři britské turisty a tři americké turisty, A ten také jednal s Omarem Sheikem, mužem, který zavraždil Usámu bin Ladina. No, já vím, že když někdo s někým vyjednává, to nutně nejsou přímé důkazy, ale také vím, že vnitřní bezpečnost v Pákistánu se naprosto rozložila a že vnitřní bezpečnost se nemůže rozložit, pokud to někdo nechce, pokud nejde o nějaké spiknutí ve prospěch extremistů a extremismu.
Nejen kmenové oblasti v Arawu (35°21'1"N,70°39'47"E - pozn. editora BL) jsou mimo státní kontrolu, ale i to krásné údolí Swat (34°50'00"N 72°22'00"E - pozn. editora BL) bylo nyní ovládnuto islamisty. Takže bych chtěla, aby to policie začala vyšetřovat za pomoci Scotland Yardu nebo FBI, které by přišly, aby použila forenzní a vědecké vysvětlení a našla nejen pachatele, ale i finančníky a organizátory tohoto strašlivého zločinu, který usmrtil 158 nevinných lidí.

Al Jazeera. David Frost, 2.11. 2007 Benazir Bhutto: Bin Laden Murdered ZDE

                 
Obsah vydání       11. 1. 2008
12. 1. 2008 "Seminář k zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do budování systémů protiraketové obrany"
13. 1. 2008 Lidové noviny porušily zákon - Schwarzenberg není kníže, ale občan Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 MF Dnes -- útočiště zaslepených asociálních ignorantů Jakub  Rolčík
11. 1. 2008 Radar: vláda stále lže Milan  Hlobil
13. 1. 2008 Volání Číny Petr  Fiala
30. 11. 2007 Jací jsme
9. 1. 2008
12. 1. 2008 Budoucnost levice - na okraj další z nevěcných polemik Karel  Dolejší
12. 1. 2008 Negace negace aneb koho budou poslanci volit, když se Jan Šinágl vrhl do podpory Švejnara
12. 1. 2008 Jak Václav Klaus bagatelizoval význam internetu
12. 1. 2008 To, že občané nemají přístup k mediální minulosti, je výhodou Václava Klause
11. 1. 2008 Nejlevnější auto na světě a vozy na vzduch Tomáš  Krček
11. 1. 2008 Projekt Air Car nemůže splnit, co slibuje
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?
11. 1. 2008 Václav Klaus by měl být prezidentem celé zeměkoule Petr  Wagner
11. 1. 2008 Veřejná volba prezidenta je veřejnou odpovědností poslance voličům Anna  Čurdová
11. 1. 2008 Veřejnoprávní ostuda - ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí na ČT24 Michal  Rusek
11. 1. 2008 Kotrbův citlivý sluch Petr  Žantovský
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár před půlnocí: Nediskutuje se pouze o tom, co je dobré Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár v České televizi aneb jak je Žantovský veřejnoprávní
12. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár: Dobré ráno ... ... s Barborou Tachecí
13. 1. 2008 Právo přineslo čerstvou zprávu starou jeden měsíc
11. 1. 2008 Absolutně nemorální manažerská odměna
11. 1. 2008 Vládnoucí establishment považuje "demokratické" mechanismy za trpěnou kulisu Pavel  Janíčko
11. 1. 2008 Ústavní soud odmítl schematickou praxi českých soudů
11. 1. 2008 Bénazír Bhuttová: existují lidé, které podezřívám, že chtějí zabránit návratu demokracie, chtějí zabránit mému návratu
11. 1. 2008 Vizionář Egon Bondy Ladislav  Šerý
11. 1. 2008 Bludný kruh české levice Michael  Hauser
11. 1. 2008 Bludný kruh levicových teoretiků Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Průmyslová implantace dětí do vampíra Sandra  Wain
11. 1. 2008 Britský HDP na jednoho obyvatele předstihne americký Miloš  Dokulil
11. 1. 2008 ■ ■ ■ Miloš  Doležal
11. 1. 2008 Boj kultury, boj náboženství, aneb Od lásky k bližnímu k lásce k jinému Uwe  Ladwig
11. 1. 2008 Jak se nás také paradoxně týká prezidentská volba (podle toho, která?) Miloš  Dokulil
11. 1. 2008 Anorektiček přibývá, přidali se i muži Irena  Ryšánková
11. 1. 2008 Rasismus vůči Polákům v Británii
11. 1. 2008 Islámské právo Boris  Cvek
11. 1. 2008 Motýli a slova Ladislav  Muška
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
10. 1. 2008 Otazníky nad protiraketovou obranou v Parlamentu
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 1. 2008 Velké události z malého světa Egon T. Lánský
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
11. 1. 2008 Průvodce šarí'ou - povinnosti vůči Bohu i lidem Jan  Potměšil
10. 1. 2008 Co s dluhy?
10. 1. 2008 Lékaři, nepředpisujte pro chřipku antibiotika
9. 1. 2008 Památník národního písemnictví -- tradice-kontinuita-transformace Naděžda  Macurová, Alena  Petruželková
10. 1. 2008 Čtyři prosté zásady vám prodlouží život o 14 let
10. 1. 2008 Evropa šíří filozofii selhání
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Pákistán RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2008 Bénazír Bhuttová: existují lidé, které podezřívám, že chtějí zabránit návratu demokracie, chtějí zabránit mému návratu   
10. 1. 2008 Fenomén "Bhuttová", anebo ještě naléhavěji Pákistán jako problém? Miloš  Dokulil
8. 1. 2008 Benazir Bhutto -- sehrála pro ženy v muslimském světě přínosnou roli? Blanka  Nyklová
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
28. 12. 2007 Daily Telegraph: Bhuttová byla víc populární na Západě než v Pákistánu   
28. 12. 2007 Pro Washington je ztráta Bhuttové nenahraditelná   
27. 12. 2007 Benazír Bhuttová se stala obětí atentátu   
27. 12. 2007 Smrt Benazír Bhuttové: pro Západ nejhorší možný výsledek   
27. 12. 2007 Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2007 Pákistánské otazníky Daniel  Veselý
6. 11. 2007 Mušarraf brutálně potlačuje opozici, Západ požaduje zrušení výjimečného stavu, ale ne moc silně   
4. 11. 2007 Prezident Mušaraf vyhlásil výjimečný stav   
28. 10. 2007 Koho se bát víc: Íránu, nebo Pákistánu? Miloš  Kaláb
21. 9. 2007 Usáma bin Ladin vyzval Pákistánce, aby svrhli "renegáta" Mušarafa   
10. 9. 2007 Bývalý pákistánský premiér deportován do Saúdské Arábie