V neděli se demonstrace v Teheránu neopakovaly

21. 6. 2009

Zdá se, že vládní ozbrojená moc zlikvidovala povolební protestní hnutí v Íránu. V neděli se demonstrace už nekonaly, v městě bylo ticho a režim soustředil svou pozornost na nepřátele v zahraničí, píše list Guardian.

V neděli večer bylo slyšet v severních částech Teheránu sporadickou střelbu. Poražený prezidentský kandidát vydal v neděli nejasné prohlášení, v němž hovoří o "bodu obratu", který "vzniká v historii našeho národa. Lidé se navzájem ptají, a ptají se tak mne, co by se mělo dělat a jakým bychom měli jít směrem," uvedl. Jasnou odpověď však nedal. Kromě pěti příbuzných bývalého prezidenta Hášímího Rafsanžáního, který je obecně považován za organizátora opozičního hnutí, byly také zatčeny desítky novinářů. Prezident Ahmadínežád obviňuje Spojené státy a Británii, že protesty vyvolaly. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí řekl na shromáždění zahraničních diplomatů v Teheránu v neděli, že Írán se stal terčem "vlny britských tajných agentů, kteří do země přijeli před volbami". Britský ministr zahraničí David Miliband to odmítl: "Kategoricky odmítám představu, že jsou aktivisté v Íránu manipulováni z cizích zemí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Snaha rozdělit svět na dva znepřátelené tábory je dětinská

21. 6. 2009

Krize v Íránu se stává obětí těch, kteří se považují za antiimperialisty, nebo za demokraty, a uniká nám, jak je složitá.

Když jsem loni navštívil Írán jako reportér z tamějších parlamentních voleb, objevil jsem zemi, která se naprosto odlišovala od toho, jak se normálně popisuje, píše v týdeníku Observer Peter Beaumont. S vydavatelem nahrávek klasické hudby jsem v kinokavárně debatoval o sociologu Durkheimovi a o situaci v iráckých šíitských svatých městech s konzervativním strážcem v mešitě v jižním Teheránu. Seděl jsem s umělci, kteří pili propašovanou vodku na večírku a diskutovali jsme o hranicích osobní svobody ohledně předpisů o islámském oděvu s liberální, nicméně šátek nosící učitelkou. I postoje stoupenců prezidenta Ahmadinežáda, s nimiž jsem se setkal na venkově, byly složité. Írán, víte, proměňuje v komický obraz to, jak by Západ chtěl vidět jeho realitu.

Íránské duchovenstvo je nespokojeno s Ahmadinežádem i Chameneím

21. 6. 2009

Velmi nezvyklým rysem dnešní íránské krize je naprostá absence duchovenstva. Tradičně stojí duchovenstvo v popředí společenských protestů a často vystupuje na obou stranách debaty. V této konfrontaci není jeho hlasy slyšet. To částečně odráží vrozenou opatrnost u mnoha vyšších duchovních - instint směrem k politickému kvietismu - ale také to odráží společenské a politické změny, k nimž v Íránu došlo během posledních třiceti let, píše v týdeníku Observer profesor Ali Ansari, šéf katedry íránských studií na univerzitě v St. Andrews.

Nemůže být pochyb, že duchovenstvo zůstává v zemi důležité a jednotliví mullahové jsou nesmírně vlivní. Avšak jako společenská skupina ztratilo íránské duchovenstvo pocit soudržnosti, kterou mělo skoro celé předchozí století. Je zajímavé, že drtivá většina duchovenstva je sama odcizena od islámské republiky, kterou sami velkou měrou pomáhali vybudovat.

R.I.P.: Revoluce se mají dělat v příhodný čas a za patřičných podmínek

21. 6. 2009 / Karel Dolejší

Íránci tvrdí, že organizačními centry nepokojů byly Hlas Ameriky a BBC. Podle mého názoru v anglosaském světě přinejmenším funguje silná sympatie s účastníky pouličních protestů kdekoliv a kdykoliv, pokud se aspoň naoko hlásí k západním hodnotám. To vychyluje zpravodajství ve prospěch politického kýče. Drogová mafie v Kosovu byla taky strašně prozápadní...

Šíitští duchovní pochodují spolu s demonstranty

21. 6. 2009

V dnešním článku k dění v Íránu označuje Váš autor Karel Dolejší - nejspíše z pohodlí své pracovny - tisíce Íránců, kteří vyšli do ulic v zemi, kde si bez povolení nesmí ani uprdnout, jako "výrostky". Jistě by pro Vaší redakci mohly být zajímavé tyto snímky, na nichž s demonstranty již pochodují i šiítští klerikové.

Jistě víte, jaký má něco takového v šiítské tradici a předně s přihlédnutím k událostem z roku 1979 v Íránu význam. Možná by nebylo od věci tyto kleriky postavit do kontrastu s označením "výrostci". Stejně tak věřím, že víte, jaké vyvolává v Íránu rezonance zvolávání "Allahu akbar" a "Ya Hossein, mir Hossein" ze střech Teheránu v noci po protestech (takto se protestovalo v roce 1979). Zatím jsem o tom na Vašich stránkách nenašel žádnou zmínku, což mne překvapilo.ZDE proto video perské BBC, píše čtenář David Neuwirth

Poznámka KD: David Neuwirth se domnívá, že si přečetl, že označuji všechny demonstranty v Íránu za výrostky. Nikoliv. Násilníčtí výrostci však mezi nimi rozhodně jsou, jak dokazují fotografie, které BL publikovaly včera.

Pakliže pan DN nenašel zmínky o návaznosti demonstrantů na národní referenční mýtus z roku 1979, najde o tom pojednáno například už v článku, který BL publikovaly 15. června.

Íránská státní televize: V sobotu bylo usmrceno 10 "teroristů"

21. 6. 2009

Nejméně 10 osob bylo usmrceno a více než 100 zraněno, když se policie střetla v sobotu v Teheránu s "teroristy", konstatovala íránská státní televize. Dodala, že "vzbouřenci" zapálili dvě benzínové stanice a mešitu a zaútočili na vojenské stanoviště. Zprávy nelze ověřit, protože práce zahraničních médií v Íránu byla vážně omezena. Státní média uvedla, že v neděli je v Teheránu klid.

Íránská státní média také uvádějí, že bylo zatčeno pět členů jedné z nejmocnějších rodin v Íránu, rodiny Akbara Hašemiho Rafsanžáního. Rafsanžání je bývalý íránský prezident a předseda Rady expertů, která kontroluje práci nejvyššího duchovního vůdce Íránu, volí a odvolává ho.

Mezi zatčenými je i Rafsanžáního dcera Faezeh, která promluvila v úterý na shromáždění stoupenců poraženého prezidentského kandidáta Musávího. Rafsanžání v těchto dnech mlčí, ale je zřejmé, že energicky pracuje za scénou, poznamenává teheránský reportér BBC.

Editor BBC pro Blízký východ Jeremy Bowen poukazuje na to, že protestní hnutí v Íránu nemá silné vedení. Bowen dodává:

"Začíná být veřejně jasné, že ve vládnoucí elitě došlo k vážnému rozkolu kvůli prezidentským volbám, kvůli jejich výsledkům a kvůli tomu, jak státní moc po volbách reagovala.

Obě strany se rozhodly, že se nevzdají svých pozic a chtějí pokračovat v této konfrontaci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Omyl BBC

Propaganda: Jak to funguje

21. 6. 2009

Jak uvádí Charting Stocks, na třicet tisíc přístupů na twitteru pochází jen od tří autorů, kteří se označili jako íránští studenti. O jejich zprávách na twitteru napsal ve svém vydání i izraelský deník Jerusalem Post. Anonymní autor na ChartingStocks z toho vyvozuje, že to "nemůže být náhodné", že Jerusalem Post vydal o těchto třech twitterech článek...

BBC se omluvila poté, co si americký server What Really happened všiml, že BBC omylem označila výřez ze snímku Getty Images z demonstrace stoupenců prezidenta Ahmadínežáda jako ho záběr na přívržence jeho soupeře Mír Hosejna Músávího. (Omluva BBC v češtině ZDE.)

Americká Terror Free Tomorrow: The Center for Public Opinion, která prováděla průzkum veřejného mínění v Íránu tři týdny před volbami, přitom ale konstatuje pro Washington Post, že Ahmadínežád měl v hlasování porazit svého soupeře v poměru dvě ku jedné, tedy vlastně razantněji, než to dopadlo podle oficiálních výsledků.

ŠOK│ Ještě ilustrativnější jsou informace, které shromáždil a zveřejnil Paul Craig Roberts, bývalý asistent ministra financí v Reaganově administrativě.

Jerusalem Post: Nemanipulujeme íránskou revoluci

21. 6. 2009

Běžné zpravodajství událostí z Íránu v listě Jerusalem Post je citováno jako údajný klíčový prvek za íránskou "twitterskou revolucí" a charakterizováno jako součást údajného izraelského spiknutí, jehož cílem je vyvolávat nepokoje v islámské republice, píše Jerusalem Post.

V internetovém článku nazvaném "Proof: Israeli Effort to Destabilize Iran Via Twitter" (Důkaz: izraelské úsilí destabilizovat Írán prostřednictvím twitteru") anonymní autor obviňuje: "pravicové izraelské zájmy se angažují na totálním útoku twitteru ve snaze delegitimizovat íránské volby a vyvolat v Íránu politickou nestabilitu."

Citovaným "důkazem" je jediný internetový text, který byl v neděli zveřejněn na blogu Jerusalem Postu nazvaném "The Persian Abyss (Perská propast)", v němž byli zmíněni tři velmi aktivní íránští twitteři, jejichž twitterové zpravodajství se stále ještě šíří po internetu jako součást internetové dokumentace reakcí Íránců na výsledky voleb na společenských serverech (jejich uživatelská jména byla posléze vymazána na jejich ochranu).

Omluva BBC: Co se skutečně stalo

21. 6. 2009

Krize ohledně íránských voleb je naším hlavním zpravodajským tématem skoro celý týden, píše na stránkách BBC editor Steve Herrmann. Tak jako ve všem našem zpravodajství, pečlivě informujeme o tom, co říkají stoupencí Ahmadinežáda i Musávího. Obdobně dáváme velký pozor, jak popisujeme fotografie, kterých užíváme, vysvětlujeme, co na nich je.

Íránská policie použila proti demonstrantům střelbu. Musáví dál požaduje, aby byly prezidentské volby zrušeny

21. 6. 2009

Kromě vodních děl, slzného plynu a obušků použila íránská policie proti demonstrantům v Teheránu v sobotu podle očitých svědků i střelbu, konstatuje společnost BBC.

Reportér BBC byl svědkem toho, jak byl během potyček jeden muž usmrcen a další zraněni.

Poražený prezidentský kandidát Hosein Musáví opakoval svůj požadavek, aby byly prezidentské volby zrušeny, protože byly zfalšovány.

Americký prezident Barack Obama apeloval na íránskou vládu aby "zastavila veškeré násilné a nespravedlivé akce proti vlastnímu lidu" a dodal, že "svět se dívá". Prezident Obama dodal, že Spojené státy stojí při všech těch, kdo požadují právo na svobodu projevu a shromažďování.

Sobotní protesty v Teheránu - předběžné shrnutí

20. 6. 2009

'Zlá navštívení Prorokova rodu' se stala ústředním tématem šíitské náboženské literatury. Pravé příslušníky této skupiny lze rozeznat podle toho, že mají těla vyhublá strádáním, rty seschlé žízní a oči zanícené neustálým pláčem. Pravý šíita je pronásledovaný a žije v bídě jako rodina, za jejíž právo se staví a pro niž trpí.
Canetti, E.: Masa a moc. Arcadia, Praha 1994. Kapitola Šíitský svátek muharramu. S. 167. (Překlad Jiří Stromšík)

KD│ Původně arabské jméno "Musáví" znamená, že jde o potomka sedmého z dvanácti šíitských imámů, Músy al-Kázima ibn Džafara as Sádika. Mír Hosejn Musáví Chameneh, jenž je prý připraven stát se mučedníkem, si v íránských prezidentských volbách vybral zelenou barvu, kterou podtrhl své spojení s rodovou linií Proroka. Teď vyzývá své příznivce, aby - pokud by byl uvězněn - zahájili celostátní stávku.

Íránská policie rozehnala sobotní demonstraci

20. 6. 2009

Íránská policie rozehnala sobotní demonstraci v Teheránu za použití obušků, slzného plynu a vodních děl, informují stránky BBC. Policie předtím demonstranty varovala, aby nevycházeli do ulic, ale několik tisíc se jich přesto shromáždilo v centru města. Byly také vydány zprávy, že prý došlo k sebevražednému atentátu u svatyně, kde je pohřben ajatollách Chomejní. Tuto zprávy přinesly dvě íránské tiskové kanceláře a není potvrzena z nezávislých zdrojů. Policie prý podle svědků také bila osoby, které se vydaly na demonstraci, už cestou na ni. Podle BBC není jasné, zda opoziční kandidáti v nedávných prezidentských volbách pokračující demonstrace podpořili či ne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Atentátník prý odpálil bombu u Chomejního mauzolea, ozbrojené síly rozhánějí demonstranty

20. 6. 2009

KD│Přinejmenším jeden člověk byl údajně zabit a dva zraněni při útoku sebevražedného atentátníka, který se prý odpálil nedaleko mauzolea ajatolláha Rúholláha Chomejního v Teheránu, oznámil server satelitní televize Al-Džazíra. Podle zpráv místních médií byli nejméně další dva lidé při výbuchu zraněni. Al-Džazíra s odvoláním na agenturu Mehr News citovala vyjádření zástupce operačního náčelníka íránské policie Hosejna Sadžediníi, podle nějž byla budova částečně poškozena. Zpráva však pochází výhradně z íránských vládních zdrojů. Protože nezávislá ani zahraniční média nemohou už situaci ve městě monitorovat, nebylo ji možno ověřit.

Reportér Al-Džazíry Tejmúr Nabílí, který se nedávno vrátil z Íránu, tvrdí, že mnoho lidí bude bombový útok považovat za "vládní spiknutí". "Existuje široká nedůvěra vůči oficiálním médiím... takže bez ohledu na to, kdo ten bombový útok skutečně provedl, jsem si jist, že protestující v ulicích to budou vidět tak, že vláda prostě cosi zrežírovala, aby je mohla obvinit kvůli něčemu jinému," vysvětluje Nabílí.

Paragraf 206 Trestního zákona č.140/1961 Sb. - Pomluva

19. 6. 2009 / Věra Říhová

Pan Čulík napsal ve své poznámce k článku : "Proč se rozhořčovat nad srpem a kladivem?"

Zakazování extremistických symbolů, ať pravicových, či levicových, je ovšem útokem na demokracii. V demokratické společnosti musí mít občan právo vyjadřovat jakkoliv odporné názory. Rozlišuje se mezi právem názor vyjádřit a výzvou k akci, ("Zabte židy, Romy!"), která je porušením zákona.

Česká republika zoufale zápolí s hranicemi demokracie; důkazem pro to je i absurdní kriminalizace názorů trestním paragrafem o pomluvě. Znovu a znovu přicházejí důkazy, že se tento zákon zneužívá k omezování svobody slova.

Tento paragraf a další paragrafy, například §174 Křivé obvinění, se bohužel zneužívají i proti obětem kriminálních činů, především proti obětem násilí ze strany organizovaného zločinu a sexuálního násilí. Z tohoto důvodu se občané bojí oznamovat trestné činy, protože pachatelé s úsměvem popřou skutek a okamžitě podají trestní oznámení na pomluvu a křivé obvinění na oběť nebo oznamovatele.

ajatolláh  Sajed  Ali Chameneí

Teherán: Čas lámání chleba

20. 6. 2009

KD│ Reformistický prezidentský kandidát Mehdí Karúbí v sobotu ráno oznámil, že shromáždění proti údajně zfalšovaným prezidentským volbám svolané dnes na 16 hodin místního času (13:30 SELČ) se uskuteční - navzdory hrozbám nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího proneseným při páteční modlitbě, že "chaos" bude potlačen. Klerik Karúbí není šílenec a jeho odhodlání jít v čele ukazuje, že Chameneí v tomto směru neuspěl, napsal Juan Cole pro Informed Comment. (Mezitím bylo ovšem oznámeno, že Musáví ani Karúbí své příznivce k účasti na manifestacích už nevyzývají - KD.)

DOKUMENT: Páteční projev ajatolláha Sajeda Ali Chameneího - tisková zpráva v angličtině ZDE

Chameneího páteční projev zdůraznil, že Írán je zvnějšku obklíčen. Naznačil, že Británie a USA sponzorovaly kontrarevoluční pátou kolonu zaměřenou na svržení režimu. Nejvyšší duchovní vůdce řekl, že Izrael a jeho podporovatelé připravují protiíránské spiknutí. Představil čestnou, zbožnou, spravedlivou a bezúhonnou Islámskou republiku Írán jako prakticky ve světě osamocenou, ohroženou svržením zkaženými, opresívními globálními mocnostmi oddanými neřestné hegemonii konzumního kapitalismu, který korumpuje morálku a trestá chudé.

Chameneímu se možná vymstí spory s šíitským klérem

20. 6. 2009

Politické divadlo v ulicích by nemělo Západ dovést k přesvědčení, že konec klerikální moci je na dosah ruky.

KD│ Bývalý šéf teheránské pobočky Reuters Jonathan Lyons napsal pro Informed Comment: V Íránu odehrává politické drama a nejvyšší vůdce Alí Chameneí bude možná ještě litovat toho dne v roce 1999, kdy se snažil umlčet jeden z nejdůležitějších národních volebních orgánů - hrstku nejvyšších kleriků, kteří milionům zbožných šíitů poskytují duchovní a osobní vedení. Pozornost světa je upřena k událostem v ulicích Teheránu, Šírázu a dalších urbánních center, avšak velká část skutečného boje se neviděna a nezaznamenána odehrává v seminářích, lidových kaplích, učebních kroužcích a velkých domácnostech kleriků ve svatém šíitském městě Komm.

Íránci vzkazují Obamovi: Pst!

20. 6. 2009

KD│ I v dobách útlaku měli Íránci sklon k nadměrným očekáváním ze strany Spojených států a ohledně toho, co mohou či nemohou pro jejich národ udělat. Vzpomínám, jak jsem loni v létě projížděla autobusem přes centrum Teheránu a byla překvapena, jak otevřeně jedna mladá žena vyjadřuje svou beznaděj z neradostného stavu íránské politiky: "Ať přijdou Američané," řekla nahlas. "Ať za nás rozhodnou jednou provždy." Ženské oddělení, samozřejmě na konci autobusu, přijalo její poznámku uvolněně a některé pasažérky přikyvovaly, napsala spoluautorka pamětí nositelky Nobelovy ceny míru Širín Ebadíové Azadeh Moaveniová pro Daily Beast.

Léta prožitá v Íránu, jak za Ahmadínežáda, tak za jeho umírněnějšího předchůdce, mě vedla k očekávání, že většina lidí bude zoufale volat po přitakání ze strany Ameriky. Až do minulého týdne íránští studentští vůdci často tvrdili, že nemají sílu významně oponovat vládě zevnitř země. Říkali, že potřebují Západ, aby na mulláhy vyvíjel tlak zvenku, v naději, že se režim bude cítit tísněný ze všech stran. Ale při rozhovorech s přáteli a příbuznými v Teheránu tento týden jsem slyšela přesný opak toho, co jsem čekala: Hlasitě vyslovovaný názor, že tentokrát by se Spojené státy měly držet stranou. Jedna z mých sestřenic, která se ve svých třiceti letech s celou rodinou účastní každodenních protestů, pohlíží na situaci pragmaticky. "USA by neměly zasahovat, protože hlasité odsouzení íránskou domácí politiku tak jako tak neovlivní. Pokud se nejvyšší vůdce rozhodne pro zásah proti protestům a Ahmadínežád zůstane u moci, jednání se Spojenými státy mohou zlepšit naše životy."

Zpráva z Teheránu: Poteče krev

20. 6. 2009

KD│ Korespondent serveru Globalpost.com J. Šams napsal v pátek večer z Teheránu:

"Mnoho zákroků proti reportérům, intelektuálům a reformním aktivistům v hlavních íránských městech. Pouliční demonstrace pokračují, a zdá se že budou dál pokračovat. Nehledě na věznění, několik zpráv o domovních prohlídkách, při nichž byly konfiskovány laptopy, fotoaparáty, fotografie atd. Jeden den jsem se skrýval, ale získal jsem bezpečné internetové připojení."

Apriorní antiamerikanismus

21. 6. 2009

Pochybné je zaujímat automaticky vůči čemukoliv americkému apriorně záporný postoj, jako to dlouhodobě činí Štěpán Kotrba na základě svých antiamerických předsudků. Legitimní je kriticky rozbírat strukturu moci v jakékoliv velmoci, i v USA, ale bez nezávislého, kritického rozmyslu automaticky sršet nenávistí proti čemukoliv americkému zavání propagandou, míní Josef Švéda.

Nemám apriorní antiamerikanismus

21. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Nemám "antiamerické předsudky" a "nesrším" nenávistí. Důvody k odsouzení dvojí morálky, kterou americká diplomacie používá už od 2. světové války, jsem pečlivě vysvětlil, stejně jako důvody pro zhnusení z tajných intervenčních operací CIA. Nelze používat špionáž k rozvracení vlád po celém světě - a stále stejně blbě. Nelze mít dvojí metr na morálku. Jeden na "přátelské zkurvysyny aneb přátele přátel" a druhý na "tyrany" a "osu zla" - když notabene většinu tyranů i tu osu zla si USA z valné části vytvořily v minulosti samy... To není antiamerikanismus, ale zdravý rozum. Pokud přestanou mít USA komplex světového četníka (a to přestanou díky bankrotu dolaru), tak udělají pro svět mnoho dobrého.

ANALÝZA

Americké podkopávání demokracie aneb "autoritáři 21. století" podle Freedom House

20. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Americká vlivová organizace, financovaná vládou USA za účelem "exportu lidských práv", která stála za řadou "barevných revolucí" ve světě, vydala v kooperaci s americkými propagandistickými rozhlasovými stanicemi Radio Free Europe/Radio Liberty a Radio Free Asia 94 stránkovou příručku pro snadnější orientaci služebných vlád i novinářů: "Undermining Democracy: 21st Century Authoritarians". Na konferenci, která 4. 6. ve washingtonském Capitol Hillu ladila agendu, měli hlavní slovo Peter Beinart z Council on Foreign Relations, Robert Kagan z Carnegie Endowment and Foreign Policy Initiative a aktivistický novinář James Traub z The New York Times Magazine , který je zároveň zapojen v Global Centre for the Responsibility to Protect . O Rusku pak referoval Daniel Kimmage z Homeland Security Policy Institute na George Washington University. Kontoverzní afroamerický demokratický kongresman z Floridy, předseda komise pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Alcee Hastings a republikánský senátor, člen podvýboru pro vnitřní bezpečnost a podvýboru pro státní zahraničních operace rozpočtového výboru, kandidát na guvernéra Kansasu, Sam Brownback se kupodivu na otázkách zahraniční politiky USA vůči zemím, jmenovaným ve zprávě, shodli...

Daisy Zapata: "Dnešek je historický den pro všechny indiány i pro celý peruánský národ"

20. 6. 2009

Peruánská vláda ustoupila a rozhodla, že do tropického pralesa nepustí těžaře. Pro původní obyvatele je to vítězství, jakých ve svém pětisetletém boji proti kolonizaci příliš nezažili. Peruánský parlament ustoupil protestům indiánů a zrušil dekrety, které měly džungli otevřít těžařským koncernům. .... Ve čtvrtek místní kongres jasnou většinou odhlasoval, že prezidentovy dekrety číslo 1064 a 1090 jsou neplatné. Jeden měl povolit prodej 450 tisíc kilometrů pralesa (je to více než třetina plochy Peru a více než pětinásobek rozlohy České republiky) soukromým firmám. Druhý měl ponechat vládě volnou ruku při schvalování těžebních koncesí, do kterých dosud mohli mluvit zástupci domorodé komunity.

iDnes: Amazonští indiáni vyhráli krvavý boj o prales, těžaři do něj nesmí. ZDE

Chameneí: Výsledky íránských voleb "nebyly zfalšovány"

19. 6. 2009

Nejvyšší šéf íránského státu Ajatolláh Chameneí podpořil vítězství Mahmuda Ahmadinežáda, zdůraznil, že k podvodům při volbách nedošlo, a požadoval ukončení demonstrací. Podpořil prezidenta Ahmadinežáda a uvedl, že jeho názory na zahraniční politiku a sociální otázky jsou mu blízké.

Demonstranti, kteří požadují nové volby, oznámili, že budou konat další demonstraci v sobotu.

Robert Fisk z Teheránu:

Den šestý íránského vzbouření: Nikdo neví, co to znamená a kam to povede

19. 6. 2009

"Prezident" Mahmud Ahmadinežád - a uvozovky jsou v dnešním Íránu stále vhodnější, píše v Independentu Robert Fisk, se dostal do opravdu složité situace. Nyní se konají tři samostatná oficiální vyšetřování jeho údajného volebního vítězství a násilí, které následovalo, když se po volbách na soukromém shromáždění poprali konzervativní íránští poslanci. Osoby, blízké Ahmadinežádovi, uvádějí, že je prezident hluboce znepokojen - až traumatizován - obrovskými demonstracemi, které se po celé zemi konají proti jeho vládě.

Adolf Hirémy-Hirschl: Duše Acherónu.

Another hero - another mindless crime: Další hrdina, další nesmyslný zločin

19. 6. 2009 / Karel Dolejší

Tento zainteresovaný třetí tu totiž není jakousi banální postavou jako onen příslovečný třetí, který se směje... Acherón se nepodřídí žádným propočtům a neuposlechne žádného zaklínání, ať už vychází ze sebebystřejší hlavy a ať je její situace sebezoufalejší.

Schmitt, K.: Teorie partyzána. Oikúmené, Praha 2008. S. 75 a 80.

Aniž bych sdílel stanovisko frustrovaného prasáctví a aniž bych se ztotožňoval s těmi, kdo střílejí do davu (což vypadá na pocit vytěžený z žoldácké ságy Roberta Heinleina), dovoluji si nesouhlasit s postojem k íránským protestům, který v posledním příspěvku zaujal Uwe Ladwig. Podle pana Ladwiga "demonstrace v Teheránu by bez mezinárodní odezvy skončila stoprocentní katastrofou", což prý samo o sobě ospravedlňuje pokusy Západu (a jde skutečně o pokusy pouze Západu - nikoliv "světa") podporovat příznivce Míra Hosejna Musávího. Dívám se na věc dosti odlišně, ačkoliv stejně jako Ladwig ani já nemám dostatek důvěryhodných informací, které by mi umožňovaly zaujmout jednoduše vyprofilované stanovisko. Vidím například asi tak padesátiprocentní šanci, že platí tvrzení, podle nějž by bez západního zasahování do íránských záležitostí, které začalo ještě za Bushe II. a na něž bylo utraceno 400 milionů dolarů, k žádným podobně vyhroceným protestům nedošlo, neboť by se možná prosadil názor té (Američany nakonec nepodpořené) části opozice, která chtěla vzhledem k nerovným podmínkám politické soutěže volby demonstrativně bojkotovat.

Jsou íránští demonstranti pitomci?

19. 6. 2009 / Uwe Ladwig

"Když prohlížím fotografie Musávího podporovatelek nesoucích anglicky psané pikety, jejichž textu patrně sotva rozumějí, a za zelenými šátky vidím starostlivě nalíčené obličeje, každopádně chápu, že přesně tohle znovuobjevení tajemství musí na nás západní muže všude konfrontované s plnými mísami masa působit fascinujícím dojmem, takže mnozí hned takřka vypínají mozky," píše Karel Dolejší.

Vážený pane Dolejší, z čeho máte ten dojem, že bych si myslel, že Američané nepodporují íránskou opozici, to já nevím, protože přece jsem jen napsal, že ty pikety asi nebyly poslány poštou z Washingtonu. Že si při tom asi myslíte, že je Musáví z Ameriky osobně podporován jako kritik íránského politického systému, to mě taky irituje, protože já bych se vůbec nedivil, kdyby dost emigrantů z Íránu, kteří žijí v Hamburku, ho nepovažovalo za zachránce svobod, které si přejí pro svou zemi.

Je jasné, že Američané podporovali i nějaké podle nich opoziční aktivisty nejen v Iráku, ale také v Íránu tak, jako Němci podporovali kdysi Lenina a jiné revolucionáře, později například taky španělské a portugalské sociální demokraty v boji proti fašistické vládě. Ale k zapínání a vypínání mozku. ...

"Hlavně nám dejte se vším pokoj!"

19. 6. 2009 / Jan Čulík

... to byl název jednoho nedávného velmi čteného příspěvku na BL, napsaného k výsledkům voleb do Evropského parlamentu v ČR. Tento název se mi vrací v souvislosti s íránskými demonstracemi. Slyším argumenty, jak vlastně je to vzbouření nelegitimní, protože je financované americkou vládou.

Jak píše v dnešním vydání Uwe Ladwig, přestože něco může být financované americkou vládou, stále ještě to může být legitimní. Nebo se snažíme rozšiřovat do zahraničí onen náš postoj "Ať nám všichni dají pokoj?" "Nemá smysl nic dělat?"

Nemám rád manipulaci davem a účel prostředky nesvětí

19. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Ano, íránští demonstranti jsou pitomci - důvodem je nerespektování základních pouček pro všechny revolucionáře, vyjádřené Leninem v knize "Dětská nemoc "levičáctví" v komunismu". Revoluce se může podařit pouze tehdy, jsou-li pro to OBJEKTIVNĚ vhodné podmínky. Nelze zaměňovat přání či tužby za realitu. Jan Čulík vznáší otázku legitimity tužeb "lidového odporu", směrovaného a podporovaného vlivovými strukturami Office of Policy Coordination Office of Strategic Services zvnějšku - jiným jazykem řečeno "službami cizí moci". Intervenční politiku nelegálních operací "old boy network" obhajuje - ve jménu romantického argumentu "osvobození od útlaku". Kde je ale hranice cynické velmocenské manipulace globální politikou, cílené genocidy ve jménu zisku a osvobozování? Kdo je povolán a vyvolen, aby říkal, kam kolik milionů dolarů poslat spolu s tisícovkou námezdních operativců, aby se tam zhroutila legitimní vláda? Ústava Spojených států amerických o tom nehovoří.

Dějiny americké zahraniční politiky od 2. světové války jsou nicméně plné špinavých špionážních "aktivních opatření" ve jménu "demokracie", za kteoru se schovávala velmocenská chamtivost. Operace "Ajax" (odstranění iránského prezidenta Mohammeda Mossadegha), či nejnovější "Moron" a "Merlin" z roku 2000 (vyrábění důkazů o převozu atomových dokumentů které obsahovaly skryté vady z Ruska do Íránu) jsou ukázkou, jak se "vyrábí politika" a jak se vytváří "osa zla". O fiasku operace Merlin psal například britský Telegraph.

Citát dne (včerejšího) aneb Vlčkovo absurdní dramatično

19. 6. 2009

Vlček, k provinilým poradcům (zdrceně): "Chlapi, víte, co jste udělali? Že jste se setkali prostě s lidmi z teroristické organizace?" Kavan a Laštůvka (pyšně): "My jme byli u historického okamžiku, kdy si podal Fatáh s Hamásem ruku." Vlček (pohněvaně): "Pánové, vždyť je to jenom vaše naivita, nic jiného!" -- (a k publiku): "Část delegace bohužel zůstala vzadu. Bohužel i moji dva poradci. Jinak jsem je měl pořád dost pod kontrolou." A opona. Všechny citáty jsou autentické. .... Skutečný a soustavně bagatelizovaný skandál bylo přece těch 22 prosincových a lednových dní izraelského útoku na Gazu. A jejich "účet": 1285 mrtvých Palestinců (280 dětí a 111 žen). Více než 20 tisíc zničených či vážně poškozených domů. Zpustošená infrastruktura, v níž se nelidsky žije.

Právo, Martin Hekrdla: Největší skandál

O íránské povolební krizi

19. 6. 2009 / Daniel Veselý

Ačkoliv s naprostou jistotou nemůžeme potvrdit fakt, že má CIA svůj podíl na probíhajících demonstracích a nepokojích v Íránu, je známo, že její destabilizační akce v zemi začaly již s převratem demokraticky zvoleného premiéra Mossaddeqa v roce 1953 a trvaly až do roku 1979, kdy byla proamerická tyranie Rézy Páhlavího svržena neméně krutým ajatolláhem Chomejním. Vysoce uznávaný politolog Nafeez Mossaddeq Ahmed v jedné ze svých analýz uvádí, že za tu dobu Páhlavího tajná policie Savak v Íránu zavraždila 10 000 lidí a další tisíce podrobila brutálnímu mučení, jež by mohlo zaskočit i gestapo.

Chameneí Musávímu: Buď se podřídíš, nebo skončíš

19. 6. 2009

KD│ Hlavní opoziční kandidát íránských prezidentských voleb, které se konaly minulý pátek, stojí dnes před nelehkou volbou. Nejvyšší duchovní vůdce Chameneí adresoval Musávímu ultimátum: Buď vyjádří podporu režimu, nebo bude zapuzen. Během dnešních modliteb na Teheránské univerzitě budou kromě opozice přítomny i tisíce příslušníků islámských milic Basij loajálních k Chameneímu, informovaly The Times.

Celý článek v angličtině: ZDE

Evropská protiraketová obrana musí odpovídat skutečným hrozbám

19. 6. 2009

Vojenský výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu dne 16. června 2009 zveřejnil faktografii k návrhu rozpočtu výdajů na protiraketovou obranu Spojených států pro rok 2010 (začínající v říjnu 2009), ve které se na závěr konstatuje:

Evropská protiraketová obrana musí odpovídat skutečným hrozbám.

(Americká) státní správa právě přehodnocuje rozhodnutí rozšířit pozemní protiraketovou obranu (GMD) do Evropy, upozorňuje Pavel Barák.

V. I. Lenin

Jsou kompromisy a kompromisy, vzkazuje mladým stalinistům Filip a cituje přitom Lenina

19. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Mladí stalinisté z Svazu mladých komunistů Československa vyvolali otevřený konflikt s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. "Procesy, které dlouhou dobu probíhají v naší straně, se nám nelíbí," píše předseda SMKČ Lukáš Kollarčík Filipovi. "Ani charakter strany před Tvým nástupem do funkce předsedy ÚV KSČM se neztotožňoval s naším názorem na to, jakým způsobem by měla komunistická strana teoreticky či prakticky, na úrovni parlamentu, ale hlavně mimo parlament, pracovat," konstatuje šéf komsomolu, když mu Filip k politickému sebevzdělání doporučil četbu Leninova spisku o Dětské nemoci levičáctví.

"Je Filipovo jednání hodné komunisty?", ptá se mladičká místopředsedkyně Zuzana Votroubková z Brna, která s předsedou polemizuje za jeho otevřenou mediální kritiku provokace SMKČ v Lidicích, kam komsomolci přišli uctít památku nacisty popravených a umučených jak na stranický mítink s vlajkami se srpem a kladivem.

Panychida za české předsednictví

19. 6. 2009 / Miloslav Štěrba

Wikipedie: Výraz panychida pochází z řečtiny a označuje v pravoslavné liturgii bohoslužbu za zemřelé.

Česká média bilancují naše předsednictví. Najít pozitiva však znamená nevnímat realitu. Co mohla Evropa očekávat od země, která v bilaterálních vztazích s USA hledala protiváhu solidaritě a ambicím zemí starého kontinentu? (Separátní vyjednávání o zrušení vízové povinnosti.) Jejíž prezident se po celou dobu předsednictví styděl vyvěsit prapor sjednocené Evropy nejen formálně, ale i osobní angažovaností. (Cesta za eurofobním irským Declanem Genleyem.)

POZVÁNKA

Co dělá EU, aby udržela evropský model sociální tržní ekonomiky?

19. 6. 2009

Masarykova dělnická akademie si Vás dovoluje pozvat na seminář, který se bude konat ve pondělí dne 29. června 2009 v 16.00 ve Steinerově sále Lidového domu, Hybernská 7, Praha 1.

V diskusi vystoupí hlavní ekonom pražské Raiffeisenbank Pavel Mertlík, ředitel Institutu pro Evropskou integraci Antonín Petrám, eurokomisař Vladimír Špidla. Diskusi bude moderovat ředitel Masarykovy dělnické akademie Jan Mládek.

Citát dne aneb tráva roste i sama...

19. 6. 2009

Zásadně se ohrazuji proti článku, který vyšel v deníku Blesk pod názvem "V budově šéfa ústecké ČSSD se pěstuje tráva". Areál, ve kterém byl přistižen občan vietnamské národnosti pěstující marihuanu, je totiž ve vlastnictví obchodní společnosti, ve které mám pouze poloviční podíl. ... Ve smlouvě je uvedeno, že jde o skladování zboží, jehož zdroj není nelegální a je v souladu se zákony ČR.

asistent Jiřího Paroubka a předseda KVV ČSSD Ústeckého kraje Petr Benda v tiskovém prohlášení Lidového domu...

Pěkný úspěch české filmařky ve Skotsku

20. 6. 2009

< Milovaný skotský herec Sean Connery, někdejší James Bond, uvedl v pátek večer gala večírek při příležitosti zahájení Mezinárodního edinburského filmového festivalu.

Jak už jsme informovali, film Iveta, o slovenské romské rodině žijící v Glasgow od režisérky Dominiky Švecové, studentky dokumentaristiky na Edinburgh College of Art a spolupracovnice BL, byl vybrán pro prestižní soutěž Scottish Shorts (skotských dokumentárních krátkých filmů) na mezinárodním Edinburském filmovém festivalu, kde se bude promítat dnes, v sobotu 20. června ve 14 hodin (Filmhouse, 88 Lothian Road).

Režisérka byla v pátek večer s dalšími filmovými tvůrci pozvána na gala večírek britských celebrit; večer uvedl milovaný skotský herec, někdejší zosobnitel Jamese Bonda Sean Connery. Na druhé fotografii je česká filmařka "ve víru skotských tanců", Britské listy byly přítomny. :)

Každé slovo je důležité (jako možná zástěrka?)

19. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Nejedním slovem nemusíme okamžitě myslet nic závažného. Kolik se toho namluvilo a popsalo papíru třeba jen o "konzervativních hodnotách"! Má se tím mínit "rodina" (jaká svou strukturou?), nedotknutelnost majetku (třeba "v dobré víře" vytunelovaného?), věrnost přátelům (kterým se umně dohodí slušná zakázka nebo dotace)? Ještě lepší před každými volbami je, že i ti, kteří jakoby jen obhajují své funkce, cítí povinnost sdělovat voličům, že se zasadí o to či ono. Copak zatím neměli čas "zasazovat se"? Někdy se dokonce halasně chtějí zasazovat o něco, co vůbec z funkce, o kterou se ucházejí, nevyplývá.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Politikové často nevědí, co činí, aneb o nepostradatelné průhlednosti a nutné trvalé kontrole

19. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Konečně bylo zveřejněno dosavadní tajemství německých zemědělců, majitelů pozemků a zemědělského průmyslu Koho to zajímá, může se teď informovat, kdo z příjemců dotací z Evropské unie dostal v roce 2008 kolik euro. Že je tahle informace ale významná nejen co se týče těch subvencí, ale i jejich nutných změn, o tom něco v téhle poznámce...

White power už i u Zelených

19. 6. 2009 / Irena Ryšánková

Rasová, politická i náboženská nesnášenlivost jsou nakažlivé stejně jako chřipka a očkování proti nim není možné. Neléčí-li se, vedou k pandemii. Naposledy se rasová prasečí choroba projevila u krajské organizace Zelených v Litvínově. Předseda dvacetičlenné městské organizace kritizuje ministra pro lidská práva a národnostní menšiny za jeho výroky, odsuzující zjevný rasismus primátorky ODS Řápkové a šikanu chomutovských "neplatičů". Patrik Cmorej tvrdí, že opakované ministrovy výroky o nepřijatelnosti "nulové tolerance" jsou částečnou příčinou rozvoje extremismu na severu Čech a jednou z příčin selhání strany ve volbách do Evropského parlamentu v Ústeckém kraji. Důvodem je podle Zelených z Litvínova výrazná averze občanů kraje vůči ministru Kocábovi.

Naváděl Berlusconi ženy k prostituci?

19. 6. 2009

Italský premiér Silvio Berlusconi se v současnosti zoufale pokouší odmítat obvinění, že platil dívkám za to, aby se účastnily večírků v jeho oficiální rezidenci. Je to nejnovější z celé série obvinění, týkajících se jeho soukromého života.

Tento týden odložili prokurátoři vyšetřování Berlusconiho údajného zneužití státního letadla, jímž prý Berlusconi nechal dopravit dívky a hudebníku na večírky v jeho vile na Sardinii. Objevila se však nová obvinění, že totiž italský premiér údajně najímal dívky na své večírky za peníze.

foto REUTERS/Thomas Peter

Americká revoluce po íránsku

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Zajímalo by mě, jak dlouho bude ještě trvat v Íránu "zelená" revoluce, jejíž slogany jsou nikoliv v mateřštině demonstrujících, ale v angličtině... Dávám tomu tak týden. Déle ne. Zkušenost z "oranžové" revoluce Ukrajiny. Kdy už si konečně americké reklamní agentury namísto tupých absolventů "liberálních studií" najdou jako copywritery lidi, kteří alespoň rozumí řeči, ve které se tak klopotně snaží vytvořit výsledný "produkt"? Ač v různých dnech a různými fotografy nafocená demonstrace v Teheránu, tak vždy je použité unifikované anglické heslo, srozumitelné všude jinde, jen ne v ulicích íránského hlavního města. Kdo je tedy "cílová skupina"? Global language, global interest, global action, global resistance, global photo. Hezká mediální kulisa. Global disgust.

◄foto REUTERS/Thomas Peter

foto REUTERS/Morteza Nikoubazl▲
foto AFP/File/Tiziana Fabi▲
Cesta do Ramalláhu, foto Jana Ridvanová, blisty.cz

ANALÝZA AKTUÁLNÍ SITUACE V GAZE

Vlček propustil Kavana, Laštůvku a Opoleckou, Cartera nikdo nešikanuje

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Za všechno může Hamás. Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček dnes ukončil spolupráci se svými externími poradci Janem Kavanem a Vladimírem Laštůvkou, jakož i s Helenou Opoleckou. Kavan, Laštůvka a Opolecká, kteří se jako doprovod české delegace zúčastnili cesty mezinárodní parlamentní delegace po Blízkém východě ve dnech 7.-13. června, se podle Vlčka "přes výslovný nesouhlas a bez vědomí předsedy svévolně" spolu s několika členy delegace setkali v Gaze s palestinskými poslanci, mezi nimiž byli údajně i členové "teroristického" hnutí Hamás. Se stejným posláním jel ovšem do Gazy i bývalý americký prezident Jimmy Carter, který okupované pásmo navštívil v úterý a kterého nikdo nešikanuje. I on se (samozřejmě) setkal s představiteli Hamásu.

Vlček po cestě do Gazy: Oni mě nechtěli poslouchat, fňuk...

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Když jsem se na tiskové konferenci před odjezdem ptal předsedy Poslanecké sněmovny Vlčka "natvrdo", jak chce dospět k nějakému výsledku jednání, jestliže se delegace nesetká s těmi, kteří mají v Gaze mandát od tamních občanů, namísto odpovědi se Vlček proměnil v žížalu na háčku. A kroutil se a kroutil se. Věděl jsem ovšem, že podrobný itinirář cesty obsahuje setkání s delegací palestinského parlamentu. Sejít se pouze s polovinou palestinské politické scény je prakticky nemožné, cesta by neměla žádný smysl. Bylo jasné, že prosionistická lobby některých českých politiků i novinářů spustí kravál. Odvolaná velvyslankyně a neúspěšná europoslankyně Hybášková vyrazila do útoku hned, i když ještě před dvěma lety tvrdila, že s Hamásem je třeba jednat. Lidovec Svoboda se přidal později. Jako vždy. Protože legitimita radikálního palestinského hnutí odporu je něco, co izraelská vláda i někteří čeští politici jen těžko zkousávají. Oproti tomu Evropská unie si zvyká a začíná rozumět i myšlence samostatného Palestinského státu.

Naprosto se nedivím části delegace, že příkazů svého "vedoucího" neposlechla. Poslanci národních parlamentů mají svůj mandát, své poslání a svou odpovědnost. Nejsou to účastníci zájezdu s Čedokem, které by čekal po návratu výslech na Bartolomějské, neb se bavili se "zlými" emigranty.

Setkání příznivců Demokratické fronty pro osvobození Palestiny (PFLP) v Gaze, 13. června 2009

Kalistová novou předsedkyní RRTV

18. 6. 2009

14:30 ŠOK│ Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na základě § 9 zákona 231/2001 Sb. zvolila s platností od 17. června 2009 svou předsedkyní Kateřinu Kalistovou, bývalou náměstkyni ministra kultury a kandidátku na místopředsedkyni ČSSD. Místopředsedy byli zvoleni . Milan Bouška, bývalý redaktor ČRo 6 a později tiskový mluvčí ODS, Pavel Foltán, bývalý mluvčí nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, Alena Macková je učitelka vysoké školy ODS CEVRO, založené Ivanem Langerem.

Kateřině Kalistové gratulujeme. Ocitla se v dobré společnosti.

Hledají se lidé ochotní hovořit o své zkušenosti života za socialismu

18. 6. 2009

Richard Reid, a Glasgow Univesity researcher, is seeking to interview individuals in the Czech Republic regarding their experience of state, society and private life from 1945 until 1989. Will conduct interviews in the Czech Republic in July and August 2009. Please contact scriptorrr@btinternet.com

Richard Reid, vědeckých pracovník na Glasgow University, hledá české občany, ochotné poskytnout mu svědectví o svých zkušenostech, jak fungoval stát, společnost a soukromý život v letech 1945 - 1989. Rozhovory se budou konat v ČR v červenci a v srpnu 2009. Prosím, napište Richardu Reidovi, máte-li zájem účastnit se tohoto projektu na adresu scriptorrr@btinternet.com.

Děkujeme. Redakce BL.

Tři mušketýři a Velvet Revolution po dvaceti letech

18. 6. 2009

"Žijeme v první skutečně ateistické společnosti a neexistuje pocit, že je tu jakékoli morální zakotvení". Po revoluci v roce 1989 "jsme bojovali za jiný politický systém, než v jakém jsme skončili," konstatoval exprezident podle překladu ČTK.

Václav Havel pro pražské korespondenty agentury Bloomberg ZDE

ČTK/LN: Havel kriticky o Česku: Z mafiánů se stala nová ekonomická elita ZDE

ŠOK│ Stejný pocit morální disgustace zažíval D'Artagnan v románu Alexandra Dumase Tři mušketýři po dvaceti letech, když hájil během pařížských nepokojů kardinála proti Frondě... Je to hrozné, ohlédnout se po své politické práci za dvacet let a zjistit, že stále ještě pravda a láska nezvítězily. Zbývá ještě dalších dvacet let do konečného uznání zásluh v závěrečném dílu a titulu maršálka Francie... I Havel musí už dnes vědět, že světu nevládne láska nebo dalajláma, ale prachy.

GUMA GUAR proti antisemitismu

18. 6. 2009

tisková zpráva

Skupina Guma Guar se důrazně distancuje od hanebné protižidovské kampaně vedené jejím jménem. Nálepky obsahující text KILL ALL (JEWS - symbol davidovy hvězdy), které se v minulých dnech objevily v okolí pražských galerií a uměleckých škol nejsou v žádném případě výtvorem skupiny ani žádného z jejich členů.

Íránská rada dohližitelů pozvala opoziční kandidáty na mimořádné zasedání

18. 6. 2009

Vedoucí íránští představitelé učinili ve čtvrtek další ústupek demonstrantům, podporujícím opozici.

Mocná íránská "rada dohližitelů" zorganizovala na sobotu mimořádné zasedání a pozvala na ně tři kandidáty, kteří podle oficiálních výsledků údajně prohráli volby z minulého pátku. Toto rozhodnutí bylo oznámeno v době, kde se v Teheránu začaly shromažďovat desetitisíce demonstrantů na už šestou protestní demonstraci. Hlavní opoziční kandidát Hossein Musáví požadoval, aby jeho stoupenci přišli v černém na paměť až 32 dvou osob, které od minulého pátku údajně usmrtily íránské bezpečnostní orgány. Rozsah protestů, jichž se účastní statisíce osob, je největší od demonstrací r. 1979, v jejichž důsledku padl tehdejší šach Réza Páhlaví, a režim velmi znervózňují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Paul Krugman se obává, že ztratíme deset let

18. 6. 2009

KD│Zatímco analytici a média minulý týden jásali nad údajnými známkami oživení, nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman způsobil mezinárodní šok, když předpověděl, že světová ekonomika bude stagnovat stejně bolestně jako Japonsko v 90. letech. V interview s Willem Huttonem pro Guardian hovořil Krugman o úzkosti z budoucího vývoje - a o tom, že Gordon Brown možná zachránil Británii před pohromou, která Západu hrozí.

Will Hutton: Varujete, že to co se stalo Japonsku by se mohlo stát celému světu. Japonský HDP na konci tohoto roku nebude větší než v roce 1992 - to znamená 17 ztracených let. Říkáte, že jde o riziko, které trvá, rozhodně v ekonomikách severoatlantického prostoru - ale možná i v celé světové ekonomice.

Paul Krugman: Ano. Riziko japonského syndromu se příliš nezmenšilo. Riziko úplné všeobecné velké deprese - naprostého kolapsu čehokoliv - se v posledních měsících zmenšilo značně. Avšak tento první rok krize byl mnohem horší než cokoliv, co prodělali Japonci. Riziko dlouhodobé stagnace je skutečně vysoké.

Demonstrace v Teheránu bez mezinárodního dopadu by skončila katastrofou

18. 6. 2009 / Uwe Ladwig

< A v jednom kufru z Ameriky byly dokonce ruce!! (UL)

Kotrba nechápe, že demonstrace v Teheránu by bez mezinárodní odezvy skončila stoprocentní katastrofou. Lidi se tam taky zřejmě cítí nejen jako členové íránského národa, ale jako členové světového společenství, a proto používají hesla v angličtině a hledají mezinárodní podporu. Bez mezinárodní veřejnosti by se mohli asi hned hlásit na pohřebním úřadu. To si Kotrba skutečně myslí, že ty transparenty přišly pro demonstranty rovnou z Washingtonu? :) ptá se Uwe Ladwig.

Pozn. JČ: Je mimochodem pozoruhodné, jak dobrou angličtinou - s íránským přízvukem - mluví různí Íránci, kteří reagovali na výzvu společnosti BBC, aby zatelefonovali svá svědectví. Nedovedu si představit Čechy v této situaci - naposledy mluvil v BBC "anglicky" výtvarník David Černý. Bylo to šílené.

Reklama pro vás na stránkách Britských listů

6. 2. 2012

K dispozici máme čtyři reklamní pozice: dva bannery o velikosti 468x60 pixelů a dva čtverce o velikosti 150x150 pixelů v pravém sloupci. Umístěním reklamy na Britských listech oslovíte cca 33-38 000 individuálních čtenářů denně, Britské listy si otevře každý měsíc cca 355 000 individuálních počítačů měsíčně. Počet zhlédnutí každé reklamy je přibližně 400 000 týdně.

Základní cena umístění reklamy v libovolné pozici je 1000 Kč týdně. Tato cena se zvyšuje podle poptávky.

Reklamní banner prosíme zaslat ve formátu gif nebo jpeg.

Případný zájem o reklamu sdělte na adresu redakce@blisty.cz

Špatná kniha, která si nezaslouží být v žádné knihovně

17. 6. 2009 / Pavel Barák

Reakce na článek Jana Čulíka "Co dnes v Čechách vychází za knihy: Je to nějaké ubohé"

TOMEK, Prokop. Život a doba ministra Rudolfa Baráka. Praha : Vyšehrad, 2009. 170 stran. ISBN 978-80-7021-982-9

Sama studie má 150 stran, k tomu čtyři strany literatury a pramenů, seznam zkratek a pět stran jmenného rejstříku.

Autor pracoval od devadesátých let jako dokumentátor Bendova ústavu -- Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ten dovětek mu přilepili až po řadě let, ale říkali mu tak od začátku), tedy jako profesionální antikomunista. Současně začal při práci studovat historii na filosofické fakultě University Karlovy. Jeho pracovní návyky z té doby však nezvratně poznamenaly jeho kvalifikaci, byť mu alma mater dala absolutorium v roce 2006. Výsledkem je tato propagandistická brožurka, píše autor, syn Rudolfa Baráka.

Zvláštní evropský školní zájezd...

18. 6. 2009 / Ladislav Žák

Opravdu jen občas se nám zjeví podstata věcí v v takové míře, že můžeme hovořit o podobenství. Případ delegace Evropského parlamentu, která na Blízký Východ vyrazila pod vedením Miroslava Vlčka, ovšem takové podobenství "o stavu EU" skutečně poskytuje.

Fassbinderův Berlín, Alexandrovo náměstí ještě jednou

18. 6. 2009 / Robert Bartoš

Z dostupných recenzí filmu Berlín, Alexandrovo náměstí, podle románu Alfreda Döblina, který právě uvádí v týdenních odstupech ČT 2 v nesmyslných 23 hodin, jsem měl pocit, jako kdyby se hráči šipek strefovali na terči jenom do jedniček a dvojek. Proto se pokusím o doplnění tématu.

Döblin byl inspirován zpočátku futuristy, kteří horovali pro krásu rozvíjejících se měst. Delaunay maloval Eiffelovku, na futuristické výstavě v Berlíně roku 1912 byly předvedeny malby Boccioniho "Moc ulice", Kirschner zachytil promenující děvčata po ulicích, objevuje se Kokoschka. Zakladatel futurismu Fillippo Marinetti opěvuje v zakládajícím manifestu půvab rychlosti a závodního automobilu, jehož "karosérii zdobí tlusté roury, podobající se hadu s explosivním dechem". I ve slovesném umění se básníci jako Becher, Heym, Lotz předhánějí v líčení stavebního rozvoje Berlína, "simultánně" probíhajícího chaosu města, jeho dosud nevídaného ruchu a shonu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2009

13. 6. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 257 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 92 324 04 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 5. 2009 částku 60 385,44 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a