Íránská státní televize: V sobotu bylo usmrceno 10 "teroristů"

21. 6. 2009

Nejméně 10 osob bylo usmrceno a více než 100 zraněno, když se policie střetla v sobotu v Teheránu s "teroristy", konstatovala íránská státní televize. Dodala, že "vzbouřenci" zapálili dvě benzínové stanice a mešitu a zaútočili na vojenské stanoviště. Zprávy nelze ověřit, protože práce zahraničních médií v Íránu byla vážně omezena. Státní média uvedla, že v neděli je v Teheránu klid.

Íránská státní média také uvádějí, že bylo zatčeno pět členů jedné z nejmocnějších rodin v Íránu, rodiny Akbara Hašemiho Rafsanžáního. Rafsanžání je bývalý íránský prezident a předseda Rady expertů, která kontroluje práci nejvyššího duchovního vůdce Íránu, volí a odvolává ho.

Mezi zatčenými je i Rafsanžáního dcera Faezeh, která promluvila v úterý na shromáždění stoupenců poraženého prezidentského kandidáta Musávího. Rafsanžání v těchto dnech mlčí, ale je zřejmé, že energicky pracuje za scénou, poznamenává teheránský reportér BBC.

Editor BBC pro Blízký východ Jeremy Bowen poukazuje na to, že protestní hnutí v Íránu nemá silné vedení. Bowen dodává:

"Začíná být veřejně jasné, že ve vládnoucí elitě došlo k vážnému rozkolu kvůli prezidentským volbám, kvůli jejich výsledkům a kvůli tomu, jak státní moc po volbách reagovala.

Obě strany se rozhodly, že se nevzdají svých pozic a chtějí pokračovat v této konfrontaci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009