Íránské úřady zakázaly dnešní pochod opozice, Chameneí nařídil vyšetřování voleb

15. 6. 2009

KD│Íránský nejvyšší vůdce Alí Chameneí vyzval opozičního prezidentského kandidáta Míra Hosejna Musávího, aby podal volební stížnost oficiální cestou, a nařídil prošetření volebních výsledků. S odvoláním na íránskou státní televizi o tom informoval server satelitní televize Al-Arabíja. Jde o reakci na situaci, kdy zemi odpoledne hrozí další eskalace povolebních protestů Musávího příznivců. Podrobnosti o tom, jak má být vyšetřování voleb provedeno, ovšem zpráva neobsahuje.

Musáví v neděli formálně požádal o anulování volebních výsledků a o povolení shromáždění svých příznivců po celé zemi. Chameneí učinil určitý malý ústupek prvnímu požadavku, avšak ministerstvo vnitra oznámilo, že akce opozice nepovolí; "jakékoliv shromáždění nebo pochod je ilegální", sdělil úřad agentuře AFP.

V neděli zažil Teherán největší protesty za posledních deset let, (od doby, kdy studenti demonstrovali např. s hesly "Duchovní vůdce je osel" - KD). Kromě pouličních střetů došlo k vyvolávání hesel "Bůh je veliký" a "Smrt diktátorovi" ze střech domů, což je praktika odkazující na národní referenční mýtus revolučních událostí z roku 1979.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.6. 2009