Šíitští duchovní pochodují spolu s demonstranty

21. 6. 2009

V dnešním článku k dění v Íránu označuje Váš autor Karel Dolejší - nejspíše z pohodlí své pracovny - tisíce Íránců, kteří vyšli do ulic v zemi, kde si bez povolení nesmí ani uprdnout, jako "výrostky". Jistě by pro Vaší redakci mohly být zajímavé tyto snímky, na nichž s demonstranty již pochodují i šiítští klerikové.

Jistě víte, jaký má něco takového v šiítské tradici a předně s přihlédnutím k událostem z roku 1979 v Íránu význam. Možná by nebylo od věci tyto kleriky postavit do kontrastu s označením "výrostci". Stejně tak věřím, že víte, jaké vyvolává v Íránu rezonance zvolávání "Allahu akbar" a "Ya Hossein, mir Hossein" ze střech Teheránu v noci po protestech (takto se protestovalo v roce 1979). Zatím jsem o tom na Vašich stránkách nenašel žádnou zmínku, což mne překvapilo.ZDE proto video perské BBC, píše čtenář David Neuwirth

Poznámka KD: David Neuwirth se domnívá, že si přečetl, že označuji všechny demonstranty v Íránu za výrostky. Nikoliv. Násilníčtí výrostci však mezi nimi rozhodně jsou, jak dokazují fotografie, které BL publikovaly včera.

Pakliže pan DN nenašel zmínky o návaznosti demonstrantů na národní referenční mýtus z roku 1979, najde o tom pojednáno například už v článku, který BL publikovaly 15. června.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.6. 2009